Bekijk belangrijke updates
 1. 30/11/2020

  Nederland bestrijdt drukte in winkelcentra met lokale maatregelen

  Er komen geen landelijke maatregelen in Nederland om de drukte in winkelgebieden tegen te gaan. "Hoe je met de drukte omgaat, is lokaal maatwerk", zeggen zowel minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's maandagavond na een overleg.

  "Alles sluiten, gaan we niet doen", aldus voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad waarin de burgemeesters wekelijks samenkomen. "Voor de economie en voor de mensen is het van belang dat zij naar een winkel kunnen", licht Grapperhaus toe.

  Voor het overleg had Bruls gezegd dat hij afspraken wilde met België over de ongewenste toestroom van Belgische kooplustigen, zoals afgelopen weekend in Maastricht.

  Op heel veel plekken in Nederland ging het afgelopen weekeinde goed, stellen de bewindvoerders. In de steden waar het wel te druk was, hebben de burgemeesters op maat gesneden maatregelen getroffen.

  "Een van de basisregels is om drukte te vermijden. Als ergens te veel mensen zijn, dan keer je om. Doe je inkopen online. Ga niet funshoppen. Mensen gebruik je verstand", benadrukt Grapperhaus nog eens de verantwoordelijkheid van alle Nederlanders.

 2. 30/11/2020

  WHO maant aan tot "extreme voorzichtigheid" tijdens feestdagen

  Het totale aantal nieuwe coronabesmettingen wereldwijd is voor het eerst sinds september gedaald, maar tijdens de feestdagen moet erover gewaakt worden dat deze vooruitgang niet teniet wordt gedaan. Dat heeft Tedros Adhanom Ghebreyesus, de topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), maandag verklaard.

  "Dit is niet het moment voor zelfgenoegzaamheid. Zeker niet met de feestdagen die er in vele landen en culturen zitten aan te komen", zo klonk het tijdens een persconferentie in Genève.

  De feestelijkheden zouden best binnen het eigen huishouden plaatsvinden, deelde Tedros mee. Bijeenkomsten met verschillende andere families moeten worden vermeden. Het afspraken met familieleden of vrienden "is het niet waard om hen, of jezelf, in gevaar te brengen".

  De WHO sprak zich niet uit over het komende wintersportseizoen in Europa. Tedros beklemtoonde wel dat mensen zo veel mogelijk moeten proberen om drukke plaatsen te vermijden. "De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is: 'moet ik wel reizen? '", verklaarde hij.

  Instanews image
  © REUTERS — Tedros Adhanom Ghebreyesus, topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
 3. 30/11/2020

  Vandenbroucke geeft adviezen vrij over sluiting niet-essentiële winkels

  Na de kritiek die minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) vandaag te slikken kreeg over de sluiting van de winkels, heeft hij de adviezen van de Celeval en de RAG van eind oktober vrijgegeven. "Voor de getroffen winkels was dit inderdaad een zeer moeilijke beslissing, die we niet graag namen", meldt de minister. "We begrijpen goed de vraag naar de rechtvaardiging van deze beslissing." 

  "Op 30 oktober zaten we in een werkelijke noodsituatie, zoals uitgelegd in de adviezen die we toen kregen van de RAG en van CELEVAL. Het was nodig maatregelen te nemen die het aantal contacten en verplaatsingen snel en maximaal terug zou dringen, en de risico’s op besmettingen zo klein mogelijk zou maken. Daarom werd besloten ook de niet-essentiële winkels te sluiten."

  Instanews image
  © BELGA — Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A)
 4. 30/11/2020

  WHO: "Zorgvuldig kijken naar plannen skiseizoen"

  Regeringen van landen waar wordt geskied, moeten heel goed nadenken of ze de pistes willen openstellen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft echter geen concrete aanbevelingen.

  Skiërs die samendrommen vormen een risico op verdere verspreiding van het coronavirus. Sommige landen hebben al aangegeven de pistes vanwege de pandemie dicht te houden.

  "We zouden alle landen willen vragen te kijken naar het skiseizoen en andere redenen voor mensen om massaal bij elkaar te komen, en de bijkomende risico's heel, heel zorgvuldig te bekijken", zei WHO-topexpert Mike Ryan.

  De Zwitserse en Oostenrijkse regeringen willen de skigebieden onder strenge coronavoorwaarden openen. Italië heeft laten weten de pistes gesloten te willen houden. In Frankrijk zouden de skioorden in de kerstvakantie open mogen, maar zonder skiliften. Er kan dan mogelijk worden gelanglauft.

  De Duitse regering zou het liefst zien dat de skipistes in de Alpenlanden dicht blijven. Bondskanselier Angela Merkel wil kijken of Europese coördinatie mogelijk is, maar denkt dat dat moeilijk gaat worden.

  Begin maart bleek dat het ook bij Nederlanders geliefde Oostenrijkse wintersportoord Ischgl een coronabrandhaard was. In oktober concludeerde een onafhankelijke commissie van deskundigen dat overheden fout op fout hebben gestapeld. De autoriteiten in de Tiroolse plaats waren overbelast en sloten de skigebieden te laat. Bovendien liet de Oostenrijkse regering de toeristen veel te snel wegsturen, waardoor het coronavirus zich over andere landen kon verspreiden.

 5. 30/11/2020

  Vandenbroucke legt uit wat hij dan wél bedoelde met ‘schokeffect’

  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) kreeg vandaag nogal wat kritiek over zich heen omwille van een reactie die hij eerder bij 'Terzake' had gegeven op de sluiting van de niet-essentiële winkels. Vandenbroucke had het daarbij over een ‘schokeffect’ dat moest worden gecreëerd, alvorens een heropening onder strikte voorwaarden kon worden overwogen.

  De minister leek daarmee te zeggen dat het sluiten van de winkels vooral voor een psychologisch schokeffect moest zorgen. Maar zo was dat niet bedoeld, beklemtoonde hij vanavond in 'De Afspraak'. “Het gaat niet om een psychologisch effect, het schokeffect gaat om een drastische rem die je zet op de verplaatsingen van mensen”, klonk het.

  Met de uitspraak ‘de blok erop’ doelde hij naar eigen zeggen dus ook op die verplaatsingen. “Die moet je remmen. Winkelen op zichzelf is weinig risicovol, maar je moet het geheel zien: naar de winkel gaan, veel mensen die samen in winkelstraten lopen – het draait in belangrijke mate om verplaatsingen.”

  Lees hier verder.

  Instanews image
  © VRT — Minister Vandenbroucke gaf in 'De Afspraak' tekst en uitleg bij zijn recente uitspraken.