Bekijk belangrijke updates
  1. 01/12/2020

    Handelaars moeten dan toch geen bewakingsagenten inschakelen

    Uitbaters van grote winkels zullen dan toch niet verplicht een beroep moeten doen op vergunde bewakingsagenten om de toegangscontrole te organiseren. Winkelpersoneel zal de controle mogen doen, zo is vernomen bij het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

    Een stuk tekst in de vraag-en-antwoord-sectie van de overheidswebsite over de coronamaatregelen wekte dinsdag wrevel op bij de handelaars. Uitbaters van winkels groter dan 400 meter zouden vergunde bewakingsfirma's moeten inschakelen voor hun toegangscontrole, zo stond er. Ondernemersorganisatie Unizo vond dat onbegrijpelijk, want het zou ondernemers "nog maar eens op extra kosten jagen".

    Het kabinet-Verlinden zal de tekst aanpassen. Winkelmedewerkers mogen de toegangscontrole zelf doen, wat inhoudt dat ze bijvoorbeeld karretjes ontsmetten en mensen informeren over de mondmaskerplicht. Maar om mensen de toegang tot de winkel te kunnen weigeren, moeten ze wel nog steeds een gespecialiseerde bewakingsfirma inschakelen. Bij gebrek aan zo'n agent, kan het winkelpersoneel echter ook de politie bellen als er problemen zijn met opstandige klanten, luidt het.

    Unizo-topman Danny Van Assche spreekt van een "belangrijke overwinning van de redelijkheid", en is minister Verlinden dankbaar. 

  2. 01/12/2020

    Gent laat uitgebreide en verwarmde terrassen toe tot 2022

    In Gent zullen cafés en restaurants nog zeker tot 2022 hun terrassen op een vergrote oppervlakte mogen uitstallen. Na de eerste lockdown gaf het Gentse stadsbestuur aan horecazaken de mogelijkheid om - waar dat veilig kon - terrassen uit te breiden, zodat klanten niet onnodig binnen zouden consumeren. De maatregel was niet voor elke zaak een oplossing maar in totaal werd zo wel 5.000 vierkante meter terras bijgezet.

    Van zodra cafés en restaurants open mogen, zullen ze de uitgebreide oppervlakte dus opnieuw in gebruik mogen nemen. "We vinden het erg belangrijk om horeca-uitbaters nu al perspectief te bieden op lange termijn", zegt schepen van Economie Sofie Bracke (Open Vld) na afloop van een themacommissie op dinsdagavond.

    "De vele uitbreidingen kunnen blijven tot april 2022", klinkt het bij schepen van Publiek Ruimte Filip Watteeuw (Groen). "Meer zelfs, we laten horeca-uitbaters toe om ze winterproof te maken." Van midden november tot midden april mogen de terrassen weerbestendig gemaakt worden: uitbaters kunnen overkappingen zetten en terrasverwarming is onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Horeca-uitbaters kunnen ook kiezen voor verwarmde kussens of elektrische dekens, middenstandsorganisatie PuurGent voorziet daarvoor een subsidie.

    De terrasbelasting wordt in Gent tot en met eind maart 2021 kwijtgescholden.

    Instanews image
    © Photo News
  3. 01/12/2020

    Brussels gewest houdt haar verstrengde maatregelen aan

    De Gewestelijke Veiligheidsraad die vandaag bijeen werd geroepen door Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft beslist om de verstrengde maatregelen die enkel in het Brussels gewest gelden, aan te houden. De avondklok geldt nog steeds van 22 tot 6 uur. De lokale autoriteiten gaan de overige maatregelen die vrijdag door het Overlegcomité werden aangekondigd wel toepassen.

    "Een aanpassing van de avondklok werd besproken", klinkt het in een persbericht van minister-president Vervoort. Maar een versoepeling kwam er dus niet. Naast de avondklok van 22 tot 6 uur, blijft ook het verplicht dragen van een mondmasker, de sluiting van de winkels om 20 uur, een verbod op alcoholgebruik in openbare ruimtes nog tot 13 december van toepassing op het grondgebied van het Brussels gewest.

    "Het is nog te voorbarig om te beslissen over een eventuele aanpassing of opheffing van deze maatregelen", klinkt het. De Gewestelijke Veiligheidsraad heeft ingestemd met een rendez-vous-clausule en komt binnenkort opnieuw samen om deze punten te bespreken. 

  4. 01/12/2020

    Wintersolden beginnen op 4 januari

    De wintersolden zullen op maandag 4 januari van start gaan en niet op zaterdag 2 januari. Dat meldt minister van Economie Jean-Pierre Dermagne (PS). Door de koopjesperiode op een weekdag te laten beginnen en niet, zoals altijd, op een zaterdag, hoopt de overheid de grote drukte te vermijden. 

    De sperperiode gaat woensdag in. In die periode is het voor handelaars verboden om kortingen aan te kondigen op kleding, schoenen en lederwaren. Omdat de solden dit jaar een paar dagen later starten, is ook de sperperiode iets langer

    Het uitstel van de solden, waar een deel van modesector om vroeg, komt er dus niet. Mode Unie, dat zelfstandige modewinkels vertegenwoordigt, is teleurgesteld dat de winterkoopjes niet met een maand worden uitgesteld. Volgens directeur Isolde Delanghe zal de drukte daardoor niet minder zijn, maar zullen de financiële gevolgen voor de zelfstandigen enorm groot zijn.

    Lees hier meer.

    Instanews image
    © Photo News
  5. 01/12/2020

    Verbod op verkoop alcoholische dranken via raamverkoop in West-Vlaanderen

    West-Vlaanderen wil een verbod invoeren op de verkoop van alcoholische dranken via raamverkoop. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé dinsdag na een overleg met alle West-Vlaamse burgemeesters. De gouverneur wil daarmee vermijden dat er samenscholingen ontstaan rond zaken waar dranken worden verkocht in raamverkoop. Het verbod zou hoogstwaarschijnlijk vrijdag in voege gaan maar momenteel wordt nog aan een juridisch waterdicht besluit gewerkt.

    Verschillende burgemeesters hebben in het overleg geklaagd over samenscholingen door raamverkoop. "Aan verschillende zaken werd het gezellig door de verkoop van dranken en dus ook meteen te druk. Een scenario met openluchtcafés en geïmproviseerde kerstmarkten via raamverkoop willen we absoluut vermijden", zegt Decaluwé. Daarom wordt momenteel gewerkt aan een besluit om de verkoop van alcoholische dranken via raamverkoop te verbieden.

    "Ook wie voor 14 november nog niet was gestart met raamverkoop van dranken, kan dit niet meer opstarten. Zo willen we een wildgroei aan raamverkoop van dranken vermijden richting de feestdagen. Anders wordt het op bepaalde plaatsen een soort kerstmarkt en dat is niet de bedoeling", aldus Decaluwé. Aan de details van het besluit wordt momenteel nog gewerkt. Het besluit gaat normaal gezien op vrijdag in voege.