Bekijk belangrijke updates
 1. 04/12/2020

  Aantal sterfgevallen in Nederland neemt toe na weken daling

  Onderzoekers van het Nederlandse statistiekbureau CBS zagen het aantal sterfgevallen vorige week weer toenemen, volgend op drie weken van daling. Al tien weken overlijden er meer mensen dan gebruikelijk was in dezelfde periode in voorgaande jaren. Dat komt hoogstwaarschijnlijk vanwege het coronavirus.

  Vorige week overleden naar schatting 3.450 mensen. Dat zijn er 150 meer dan een week eerder en 400 meer dan gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. Het aantal sterfgevallen ging in andere jaren ook wel omhoog in de winter, maar niet zoveel als nu. De statistici verwachten dat dit komt door de uitbraak van het coronavirus. Maar dat kunnen ze nog niet met zekerheid vaststellen, omdat ze nog niet weten waaraan die mensen zijn overleden.

  Tot nu toe zijn tijdens de tweede golf minder mensen overleden dan tijdens de eerste. In de eerste tien weken van de tweede golf overleden 4.300 meer mensen dan gewoonlijk. Tijdens de eerste golf lag deze zogenoemde oversterfte dubbel zo hoog.

  Volgens het CBS neemt het aantal overlijdens in alle leeftijdsgroepen toe, maar vooral bij ouderen.

 2. 04/12/2020

  Biden vraagt topexpert Fauci voor zijn "Covid-team"

  De nieuw verkozen Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag gezegd dat topexpert Anthony Fauci ook onder zijn bewind de regering zal bijstaan in de strijd tegen de coronapandemie.

  In een exclusief interview met nieuwszender CNN verklaarde Biden dat hij eerder op de dag sprak met Fauci, de topimmunoloog die leiding geeft aan het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten van de VS. "Ik heb hem gevraagd om exact dezelfde functie te blijven bekleden als onder de vorige presidenten, en ik heb hem ook gevraagd om mijn medische hoofdadviseur te zijn en deel uit te maken van mijn Covid-team", aldus Biden.

  Ondanks dat vaccins tegen het virus in de komende weken kunnen worden verspreid, hebben de VS te maken met een nieuwe golf van ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Het dagelijkse dodental bereikte woensdag zijn op een na hoogste van de pandemie, met 2.811 doden, volgens een telling van Reuters.

  Biden vertelde CNN dat hij een doorlopende opdracht zou uitvaardigen dat Amerikanen mondkapjes moeten dragen in federale gebouwen en tijdens interstatelijk reizen in bijvoorbeeld vliegtuigen en bussen.

  Instanews image
  © AFP — Topimmunoloog Anthony Fauci.
 3. 03/12/2020

  'Pfizer kan dit jaar minder vaccins leveren'

  Farmaceut Pfizer kan dit jaar veel minder coronavaccins leveren dan het eerder van plan was. Dat aantal wordt gehalveerd van 100 miljoen doses naar 50 miljoen doses. De verlaging is veroorzaakt door problemen bij het verkrijgen van genoeg grondstoffen, meldt zakenkrant The Wall Street Journal.

  Het vaccin dat Pfizer samen met de Duitse biotechnoloog BioNTech ontwikkelde kreeg deze week een noodgoedkeuring in het Verenigd Koninkrijk. Ook in de Verenigde Staten en de Europese Unie lopen aanvragen voor toelating van het vaccin. Pfizer en BioNTech zijn nog altijd van plan volgend jaar ruim een miljard doses van het vaccin te leveren aan verschillende landen.

  Het tegenvallend nieuws over het coronavaccin van Pfizer en BioNTech zette het sentiment op de aandelenbeurzen in New York in de slotfase onder druk. Pfizer verloor 1,7 procent, BioNTech 2 procent.

 4. 03/12/2020

  Québec komt terug op beslissing om bijeenkomsten met kerst toe te laten

  De premier van Québec, François Legault, is vandaag teruggekomen op zijn beslissing om de inwoners van de Canadese provincie toe te laten om met Kerstmis gedurende vier dagen bijeen te komen. Reden is de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen in Québec.

  "Als we de situatie bekijken, zijn we verplicht om de feiten onder ogen te zien: het is niet realistisch om te denken dat we erin zullen slagen om het virus voldoende terug te dringen tegen Kerstmis", zei Legault. Twee weken geleden had de premier een "moreel contract" voorgesteld aan de inwoners van Québec. Met kerst zouden tot tien personen mogen bijeenkomen, maar in ruil moesten de Québecois hun contacten beperken een week voor en een week na het feest. Het idee van 'tijdelijke versoepeling' werd daarop wereldwijd opgepikt als optie.

  Voorwaarde was evenwel dat de coronasituatie niet mocht verslechteren. En dat is nu dus het geval, met een "sterke stijging" van het aantal gevallen in alle regio's van Québec, met ongeveer 1.500 nieuwe gevallen per dag, zegt Legault. "Aan dit ritme zullen sommige ziekenhuizen overbelast raken in de feestperiode. De capaciteit van het gezondheidssysteem is niet oneindig. Het personeel is moe, zeer moe."

  Instanews image
  © AP — Kerstdecoratie in Montreal, Québec.
 5. 03/12/2020

  Facebook zal onjuiste beweringen over coronavaccins verwijderen

  Facebook zal onjuiste beweringen over coronavaccins verwijderen van Facebook en Instagram. Volgens het bedrijf kan verkeerde informatie over het virus leiden tot lichamelijk letsel en wordt die daarom verwijderd, meldt persbureau Reuters.

  Facebook breidt zijn huidige regels tegen onwaarheden en complottheorieën over de pandemie uit in reactie op het nieuws dat vaccins binnenkort over de hele wereld beschikbaar zullen zijn. Onderzoekers concludeerden in november dat met name op Facebook verkeerde informatie over coronavirusvaccins wordt verspreid.

  Het gaat om valse beweringen over de veiligheid, werkzaamheid, ingrediënten of bijwerkingen van de vaccins en claims die ontkracht zijn door gezondheidsexperts. Zo gaat Facebook bijvoorbeeld berichten verwijderen waarin staat dat Covid-19-vaccins microchips bevatten.

  Instanews image
  © AFP