Bekijk alle updates
  1. 04/12/2020

    Pfizer en BioNTech sussen vrees voor productietekorten

    Het Duitse biotechbedrijf BioNTech zegt dat het op schema zit om met de Amerikaanse farmapartner Pfizer dit jaar 50 miljoen dosissen van het coronavaccin te produceren. Het sust zo bezorgdheid dat het niet de beoogde productiedoelstellingen zal kunnen halen.

    In een verklaring aan het financieel persbureau Bloomberg zegt BioNTech dat vandaag de beoogde productie voor dit jaar is gerealiseerd. Voor 2021 wordt gekeken hoe de beoogde productiecapaciteit van 1,3 miljard dosissen nog kan worden opgetrokken.

    Oorspronkelijk was het de bedoeling dit jaar al 100 miljoen dosissen te maken, maar die doelstelling werd al in november gehalveerd.

  2. 04/12/2020

    Pfizer kan maar helft van vaccins voor 2020 leveren: komt 'operatie vaccinatie' in ons land nu in gedrang?

    Het goede nieuws rond de vaccins tegen het coronavirus wordt overschaduwd door berichtgeving van de zakenkrant The Wall Street Journal dat Pfizer dit jaar geen 100 miljoen, maar slechts 50 miljoen vaccindoses zal kunnen leveren. De farmareus kampt met vertragingen in de productie van het vaccin, veroorzaakt door problemen bij het verkrijgen van genoeg grondstoffen. Om welke grondstoffen het precies gaat, wil Pfizer niet kwijt.

    Viroloog Johan Neyts is niet verrast door het nieuws. In VTM Nieuws wijst hij erop dat Pfizer voor de productie van het vaccin afhankelijk is van toeleveringsbedrijven. "Die moeten zorgen dat ze op tijd hun ding doen", aldus de professor. Ook hij weet niet welke grondstoffen Pfizer precies tekortkomt.

    Neyts sluit niet uit dat er in de toekomst nog andere praktische problemen zullen opduiken. "Een van de problemen die zich nu aandienen, is dat er allicht een tekort zal zijn van dekseltjes voor de flesjes waarin het middel wordt bewaard." Op heel korte tijd moeten er miljarden vaccins worden gemaakt, maar dus ook heel wat praktische zaken, zoals kleine flesjes en dopjes.

    Ons land verwacht dit jaar geen vaccins van Pfizer. Voor januari bestelde België wel 736.000 dosissen bij de farmareus en in februari worden nog eens ruim 300.000 doses verwacht. Die leveringen zouden niet in gevaar komen, meldt VTM NIEUWS. Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) moet het vaccin nog wel eerst goedkeuren.

    Goed nieuws is ook dat andere vaccins die ons land heeft besteld -van AstraZeneca en Johnson & Johnson- met andere grondstoffen werken.

    In een reactie laat Pfizer zelf weten: "Het is zo dat de aanpassingen aan onze productielijnen in de VS en Europa nu volledig voltooid zijn, en dat de vaccindosissen momenteel in sneltempo worden gemaakt. We hebben er vertrouwen in dat we tegen het einde van 2021 zoals aangegeven tot 1,3 miljard doses kunnen leveren."

  3. 04/12/2020

    Britse vaccinatiecampagne gaat dinsdag van start

    De Britse nationale gezondheidsdienst (NHS) gaat dinsdag de eerste coronavaccins toedienen. Dat heeft NHS-topman Chris Hopson vandaag verklaard aan de openbare omroep BBC. "Het is een marathon geen sprint", zegt Hopson. "We kijken uit naar het begin van de race dinsdag."

    De eerste dosissen van het coronavaccin van farmaceut Pfizer en biotechnoloog BioNTech zijn donderdag in het Verenigd Koninkrijk aangekomen. De komende dagen worden die verspreid. Om logistieke redenen, het vaccin moet op -70 graden Celsius worden bewaard, worden vijftig grote ziekenhuizen als vaccinatiehubs gebruikt.

    Instanews image
    © REUTERS

    De vaccins zullen eerst worden toegediend bij de mensen die in rusthuizen wonen of werken. Ook 80-plussers en gezondheidsmedewerkers die een groot risico lopen, moeten snel worden ingeënt.

    Het Verenigd Koninkrijk had woensdag als eerste land ter wereld het gebruik van het vaccin van Pfizer/BioNTech goedgekeurd.

    Hoeveel dosissen van het vaccin dit jaar kunnen worden gebruikt, weet de Britse regering nog niet precies. "Ik heb er alle vertrouwen in dat we 800.000 dosissen beschikbaar zullen hebben wanneer de vaccinatiecampagne volgende week begint", zegt de Britse staatssecretaris Alok Sharma aan BBC. "We verwachten dat er tegen het einde van dit jaar nog meer dosissen komen, maar ik kan geen getal geven."

    Eerste minister Boris Johnson had het eerder al over de grootste vaccinatiecampagne in de Britse geschiedenis. 

  4. 04/12/2020

    Nederlandse premier Rutte somber over versoepelingen

    Nederlands premier Mark Rutte toont zich somber over eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen komende tijd. "Het ziet er op dit moment gewoon niet goed uit", zei hij vandaag na afloop van de ministerraad. "Bij deze hoge besmettingsaantallen begrijpen mensen heel goed dat er heel weinig kan.”

    De uitspraak komt een paar dagen voordat de regering een knoop doorhakt over de komende periode en de kerstvakantie, allicht dinsdag.

    Na het "niet zo vrolijke nieuws" over de besmettingscijfers die niet echt dalen, is er volgens Rutte wel ‘goed nieuws’ over de vaccins. "Wat dat betreft staan we echt aan de vooravond van een nieuwe fase van de pandemie.” In de eerste maanden van 2021 rekent Rutte op zeker 1 miljoen doses van farmaceut Pfizer/BioNTech en 400.000 van Moderna, míts de vaccins worden goedgekeurd. Daarmee zouden 700.000 Nederlanders kunnen worden ingeënt.

    Instanews image
    © ANP — Nederlands Premier Mark Rutte.
  5. 04/12/2020

    Tsjechië opent skigebieden op 18 december ondanks corona

    De skigebieden in Tsjechië mogen op 18 december opengaan. Dat heeft minister van Gezondheid Jan Blatny bekendgemaakt. "We geloven dat de meeste mensen voor de sport naar de bergen reizen en niet voor het avondlijke vertier", zei de arts.

    Het grootste skigebied van Tsjechië ligt in Špindleruv Mlýn, in het Reuzengebergte. Ook in het Ertsgebergte en het Bohemer Woud zijn er skipistes, meestal met kunstsneeuw.

    Een toestroom van buitenlandse toeristen wordt niet verwacht. In Oostenrijk gaan de skipistes voor de eigen bevolking open "en ook bij ons zal het enkel voor onze mensen zijn", zei de Tsjechische premier Andrej Babis op Radio Zet.