Bekijk belangrijke updates
  1. 04/12/2020

    Minder dan 300 nieuwe sterfgevallen in Frankrijk

    In Frankrijk zijn op 24 uur tijd in ziekenhuizen 284 mensen aan COVID-19 overleden, zo heeft de Santé publique France (SpF) meegedeeld. Gisteren waren dat er 326. Sinds maart heeft het nieuwe coronavirus in Frankrijk al aan 54.767 mensen het leven gekost, 37.608 van hen in het ziekenhuis.

    In de afdelingen intensieve zorg liggen 3.283 coronapatiënten tegen 3.415 gisteren en 3.478 woensdag. In de laatste 24 uur zijn 165 patiënten in de intensieve zorg beland.

    Ziekenhuizen tellen nu 26.283 coronazieken tegen 26.675 gisteren. Op 16 november was er een piek van meer dan 33.000 patiënten. In een etmaal zijn 1.400 nieuwe patiënten opgenomen.

    De positiviteitsradio blijft met 10,7 procent stabiel. In de laatste 24 uur zijn 11.221 nieuwe besmettingen geregistreerd, tegen 12.696 de dag daarvoor. 

  2. 04/12/2020

    Pfizer en BioNTech sussen vrees voor productietekorten

    Het Duitse biotechbedrijf BioNTech zegt dat het op schema zit om met de Amerikaanse farmapartner Pfizer dit jaar 50 miljoen dosissen van het coronavaccin te produceren. Het sust zo bezorgdheid dat het niet de beoogde productiedoelstellingen zal kunnen halen.

    In een verklaring aan het financieel persbureau Bloomberg zegt BioNTech dat vandaag de beoogde productie voor dit jaar is gerealiseerd. Voor 2021 wordt gekeken hoe de beoogde productiecapaciteit van 1,3 miljard dosissen nog kan worden opgetrokken.

    Oorspronkelijk was het de bedoeling dit jaar al 100 miljoen dosissen te maken, maar die doelstelling werd al in november gehalveerd.

  3. 04/12/2020

    100-tal jongeren troept samen in Namen

    Aan de Citadel van Namen heeft de politie vanavond een einde gemaakt aan een bijeenkomst van een honderdtal jongeren. Dat heeft de lokale politie bekendgemaakt.

    De jongeren, overwegend minderjarigen, zijn wellicht na school bijeengekomen. Een politiepatrouille stootte omstreeks 17.30 uur op de bijeenkomst. Een deel van de aanwezigen kon worden gecontroleerd en geverbaliseerd, anderen zijn vertrokken.

    Volgens de Naamse politie is de plaats gekend voor bijeenkomsten, vooral op vrijdag, en wordt er dan ook vaak gecontroleerd.

    Overtreders van de coronaregels riskeren een boete van 250 euro.

    Instanews image
    © rv — De Citadel van Namen is gekend voor bijeenkomsten, vooral op vrijdag.
  4. 04/12/2020

    Meer Duitse regio's en steden voeren avondklok in

    Een groeiend aantal Duitse steden en regio's voert een avondklok in om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Delen van de deelstaat Rijnland-Palts sloten zich vandaag aan in de rij. De Duitse organisatie van steden en gemeenten vindt dat spertijden niet algemeen moeten worden ingevoerd, maar uitsluitend om infecties in coronabrandhaarden terug te dringen.

    In de stad Ludwigshafen mag niemand meer tussen 21.00 uur en 05.00 uur zonder goede reden naar buiten. Je kan wel naar werk, arts of partner. De regeling gaat zaterdag in. Twee andere steden en een district in de deelstaat volgen uiterlijk dinsdag, melden Duitse media.

    Onlangs had de stad Mannheim (ruim 300.000 inwoners) in de deelstaat Baden-Württemberg al een avondklok aangekondigd. Deze geldt de komende tien dagen.

    Tijdens de eerste coronagolf eerder dit jaar kondigde de deelstaat Beieren een uitgaansverbod af. Maar tot een landelijke avondklok, zoals in Spanje, Italië of Frankrijk kwam het niet. Wel geldt overal de regel contacten zo veel mogelijk te beperken.

  5. 04/12/2020

    Pfizer kan maar helft van vaccins voor 2020 leveren: komt 'operatie vaccinatie' in ons land nu in gedrang?

    Het goede nieuws rond de vaccins tegen het coronavirus wordt overschaduwd door berichtgeving van de zakenkrant The Wall Street Journal dat Pfizer dit jaar geen 100 miljoen, maar slechts 50 miljoen vaccindoses zal kunnen leveren. De farmareus kampt met vertragingen in de productie van het vaccin, veroorzaakt door problemen bij het verkrijgen van genoeg grondstoffen. Om welke grondstoffen het precies gaat, wil Pfizer niet kwijt.

    Viroloog Johan Neyts is niet verrast door het nieuws. In VTM Nieuws wijst hij erop dat Pfizer voor de productie van het vaccin afhankelijk is van toeleveringsbedrijven. "Die moeten zorgen dat ze op tijd hun ding doen", aldus de professor. Ook hij weet niet welke grondstoffen Pfizer precies tekortkomt.

    Neyts sluit niet uit dat er in de toekomst nog andere praktische problemen zullen opduiken. "Een van de problemen die zich nu aandienen, is dat er allicht een tekort zal zijn van dekseltjes voor de flesjes waarin het middel wordt bewaard." Op heel korte tijd moeten er miljarden vaccins worden gemaakt, maar dus ook heel wat praktische zaken, zoals kleine flesjes en dopjes.

    Ons land verwacht dit jaar geen vaccins van Pfizer. Voor januari bestelde België wel 736.000 dosissen bij de farmareus en in februari worden nog eens ruim 300.000 doses verwacht. Die leveringen zouden niet in gevaar komen, meldt VTM NIEUWS. Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) moet het vaccin nog wel eerst goedkeuren.

    Goed nieuws is ook dat andere vaccins die ons land heeft besteld -van AstraZeneca en Johnson & Johnson- met andere grondstoffen werken.

    In een reactie laat Pfizer zelf weten: "Het is zo dat de aanpassingen aan onze productielijnen in de VS en Europa nu volledig voltooid zijn, en dat de vaccindosissen momenteel in sneltempo worden gemaakt. We hebben er vertrouwen in dat we tegen het einde van 2021 zoals aangegeven tot 1,3 miljard doses kunnen leveren."