Bekijk alle updates
 1. 05/12/2020

  "Coronavaccins met militair vliegtuig naar Verenigd Koninkrijk"

  Miljoenen doses coronavaccin die in België worden gemaakt, zullen volgens The Guardian met een militair vliegtuig naar het Verenigd Koninkrijk worden gebracht om vertraging door de brexit te voorkomen.

  Ook al komt er een deal met de EU, waar het vooralsnog niet naar uitziet, dan nog dreigt het vervoer over weg, spoor of zee in grote problemen te komen.

  Transport door de lucht is het enige alternatief om de Britse inentingscampagne niet in gevaar te brengen. Zowel het ministerie van Gezondheidszorg en Sociaal Welzijn (DHSC) als van Defensie heeft dat zaterdag bevestigd.

 2. 05/12/2020

  Politie Brussel roept in VTM NIEUWS op om morgen niet onnodig te winkelen

  Na de overrompeling van de Brusselse Nieuwstraat eerder vandaag doet de politie Brussel in VTM NIEUWS een oproep om morgen niet te komen winkelen als dat niet nodig is. Het wordt aangeraden om voor vertrek de druktebarometer te bekijken en om verstandig te winkelen als een winkelbezoek toch noodzakelijk is. Zo moet men bijvoorbeeld volgens de maatregelen individueel winkelen, en niet in groep.

  Het werd vandaag bijzonder druk in de Brusselse winkelbuurten. In de Nieuwsstraat werd de toegang de hele dag beperkt en ook de Elsensesteenweg moest een tijdlang afgesloten worden omdat het te druk was. Incidenten zijn er wel niet geweest, meldt de Brusselse politie.

  De stad Brussel had vrijdag een website met een kleurenbarometer online gezet, waarop te zien was hoe druk het was in de Nieuwstraat. Zaterdag stond die al om 11 uur in het rood.

 3. 05/12/2020

  Van Ranst: "Coronacijfers laten nog geen versoepelingen toe"

  Viroloog Marc Van Ranst benadrukt dat de huidige epidemiologische situatie geen versoepelingen van de coronamaatregelen toelaat. Dat zegt hij in een reactie op minister-president van de Franse Gemeenschap, Pierre-Yves Jeholet (MR), die aandrong om het Overlegcomité samen te roepen op 18 december. Hij wil dat de maatregelen rond de sociale bubbel en de sluiting van de kapsalons opnieuw worden geëvalueerd.

  Daarvoor is het echter nog te vroeg, oordeelt Van Ranst. "Alhoewel het R-getal voor gans België nog rond de 0,90 ligt, komt het in Antwerpen, Limburg, en Vlaams-Brabant reeds boven 0,95, en in West-Vl en Luxemburg zelfs net boven 1. De daling dreigt te stoppen." 

  Het reproductiegetal of R-getal geeft aan hoezeer het virus zich verspreidt: als het boven 1 ligt, dan breidt de epidemie uit. 

 4. 05/12/2020

  Franstalige gemeenschap wil nog voor eindejaar nieuw overleg rond versoepelingen

  De minister-president van de Franse Gemeenschap, Pierre-Yves Jeholet (MR), heeft de premier gevraagd om op 18 december opnieuw het Overlegcomité samen te roepen. Hij wil dat de maatregelen rond de sociale bubbel en de sluiting van de kapsalons opnieuw worden geëvalueerd. 

  "Het gaat er niet om alles weer op tafel te leggen, maar om deze twee thema's aan te pakken, want we horen ook het leed van de burgers", zegt hij. Hij rechtvaardigt zijn vraag door te wijzen op de evolutie van de epidemie. De laatste maatregelen, die op 1 december in het Staatsblad werden gepubliceerd, zijn van kracht tot 15 januari.

  Zaterdag gingen de kappers de straat op om de heropening van hun salons te eisen.

  Instanews image
  © ISOPIX — Pierre-Yves Jeholet (MR), hier in gesprek met Jan Jambon (N-VA)
 5. 05/12/2020

  Druktebarometer Nieuwstraat in Brussel kleurt al meteen rood

  Experts hadden ervoor gevreesd: overdrukke winkelstraten tijdens het eerste weekend sinds de heropening van de niet-essentiële winkels afgelopen dinsdag. In Brussel is het al meteen raak. Sinds 11 uur kleurt de kleurenbarometer, die sinds vrijdag actief is, donkerrood. Brussels Major Events laat inmiddels weten dat de toegang aan het Muntplein afgesloten werd wegens de drukte.

  Lees hier meer.

  Instanews image
  © Dieter Nijs — In de Brusselse Nieuwstraat is het zaterdag bijzonder druk.