Bekijk belangrijke updates
 1. 05/12/2020

  "Coronavaccins met militair vliegtuig naar Verenigd Koninkrijk"

  Miljoenen doses coronavaccin die in België worden gemaakt, zullen volgens The Guardian met een militair vliegtuig naar het Verenigd Koninkrijk worden gebracht om vertraging door de brexit te voorkomen.

  Ook al komt er een deal met de EU, waar het vooralsnog niet naar uitziet, dan nog dreigt het vervoer over weg, spoor of zee in grote problemen te komen.

  Transport door de lucht is het enige alternatief om de Britse inentingscampagne niet in gevaar te brengen. Zowel het ministerie van Gezondheidszorg en Sociaal Welzijn (DHSC) als van Defensie heeft dat zaterdag bevestigd.

 2. 05/12/2020

  Politie Brussel roept in VTM NIEUWS op om morgen niet onnodig te winkelen

  Na de overrompeling van de Brusselse Nieuwstraat eerder vandaag doet de politie Brussel in VTM NIEUWS een oproep om morgen niet te komen winkelen als dat niet nodig is. Het wordt aangeraden om voor vertrek de druktebarometer te bekijken en om verstandig te winkelen als een winkelbezoek toch noodzakelijk is. Zo moet men bijvoorbeeld volgens de maatregelen individueel winkelen, en niet in groep.

  Het werd vandaag bijzonder druk in de Brusselse winkelbuurten. In de Nieuwsstraat werd de toegang de hele dag beperkt en ook de Elsensesteenweg moest een tijdlang afgesloten worden omdat het te druk was. Incidenten zijn er wel niet geweest, meldt de Brusselse politie.

  De stad Brussel had vrijdag een website met een kleurenbarometer online gezet, waarop te zien was hoe druk het was in de Nieuwstraat. Zaterdag stond die al om 11 uur in het rood.

 3. 05/12/2020

  Plopsaqua Hannuit-Landen opent gedeeltelijk op 11 december

  Het waterpretpark Plopsaqua Hannuit-Landen zal op 11 december de deuren openen. Door de coronacrisis wordt het een gedeeltelijke opening: in eerste instantie zijn alleen de publieke zwembaden toegankelijk voor zwemmers. 

  Het complex van 4.800 vierkante meter, op de grens tussen het Luikse Hannuit en het Vlaams-Brabantse Landen, is praktisch operationeel. De werken zijn gestart in mei 2019 en bijna afgerond. "Met de pandemie was het niet gemakkelijk om het werk vooruit te helpen, maar we zijn er. Momenteel is het complex voor 95 procent klaar. Bij bepaalde attracties moeten enkele tests worden uitgevoerd. De infrastructuurveiligheid en waterkwaliteit werden al gecontroleerd", aldus de CEO van Plopsa. Het vullen van de zwembaden begon al enkele weken geleden.

  Instanews image
  © Nick Jespers Plopsaqua - repro B

  Het waterpretpark vergt een investering van 25 miljoen euro, staat in het teken van Maya de bij en Bumba en biedt ruimte voor ontspanning, recreatie, sport en opleiding. Plopsaqua Hannuit-Landen is groter het complex van De Panne, dat 5 jaar geleden werd gelanceerd, en heeft een buitenzone.

  Vanaf 11 december krijgen zwemmers toegang tot de twee publieke zwembaden, maar niet de rest van het complex. Ze kunnen alleen op afspraak komen door te reserveren via internet (www.plopsaquahannutlanden.be). Door de geldende beperkingen betekent dat 16 mensen per uur per zwembad. Op 4 januari komen daar scholen of clubs bij met kinderen onder de 12 jaar. "Er zal een rooster worden aangeboden aan scholen en er zal een locatiebezoek worden georganiseerd met leerkrachten lichamelijke opvoeding."

  CEO Steve Van den Kerkhof schat dat onder normale omstandigheden ongeveer 1.200 mensen tegelijkertijd in het gebouw kunnen worden toegelaten. Ten slotte hoopt hij het hele complex snel te kunnen inhuldigen. Gezien de situatie zou de prijs aangepast moeten worden met een instapprijs van 3 euro in plaats van de geplande 5 euro.

 4. 05/12/2020

  Van Ranst: "Coronacijfers laten nog geen versoepelingen toe"

  Viroloog Marc Van Ranst benadrukt dat de huidige epidemiologische situatie geen versoepelingen van de coronamaatregelen toelaat. Dat zegt hij in een reactie op minister-president van de Franse Gemeenschap, Pierre-Yves Jeholet (MR), die aandrong om het Overlegcomité samen te roepen op 18 december. Hij wil dat de maatregelen rond de sociale bubbel en de sluiting van de kapsalons opnieuw worden geëvalueerd.

  Daarvoor is het echter nog te vroeg, oordeelt Van Ranst. "Alhoewel het R-getal voor gans België nog rond de 0,90 ligt, komt het in Antwerpen, Limburg, en Vlaams-Brabant reeds boven 0,95, en in West-Vl en Luxemburg zelfs net boven 1. De daling dreigt te stoppen." 

  Het reproductiegetal of R-getal geeft aan hoezeer het virus zich verspreidt: als het boven 1 ligt, dan breidt de epidemie uit. 

 5. 05/12/2020

  Politie legt huwelijksfeest stil in Strombeek-Bever

  In het Vlaams-Brabantse Strombeek-Bever heeft de politie zaterdagmiddag een huwelijksfeest in een woning stilgelegd. In totaal waren er zowat veertig aanwezigen. 

  22 volwassenen kregen een boete van 250 euro, de organisator moet 750 euro betalen. Opvallend: het bruidspaar ontsnapte aan een boete aangezien het niet meer aanwezig was in de woning.

  Lees hier verder. 

  Instanews image
  © Google Maps — De politie moest een huwelijksfeest stilleggen in de Kasteelstraat in Strombeek-Bever.