Bekijk belangrijke updates
 1. 22/12/2020

  Grens VK en Frankrijk vanaf morgen weer open voor vrachtverkeer

  De Britse en de Franse autoriteiten zijn overeengekomen dat ook vrachtverkeer dat nu nog stil staat aan de Britse zijde van het Kanaal Frankrijk weer in kan, meldt nieuwszender Sky News. Voorwaarde daarbij is dat er een sneltest bij de vrachtwagenchauffeurs wordt afgenomen, waarvan de uitslag negatief moet zijn.

  De toegang naar Frankrijk was enkele dagen geblokkeerd uit vrees voor de verspreiding van een nieuwe gemuteerde variant van het coronavirus, die vooral in Groot-Brittannië voorkomt. Eerder vanavond maakte de Franse premier Jean Castex bekend dat Fransen en andere EU-burgers in Groot-Brittannië vanaf morgen naar Frankrijk mogen reizen, maar alleen met een negatieve coronatest.

 2. 22/12/2020

  AstraZeneca: "Ons vaccin werkt ook tegen gemuteerd virus"

  Het Britse farmabedrijf AstraZeneca, dat samen met de Universiteit van Oxford een coronavaccin heeft ontwikkeld, zegt dat het vaccin ook werkt tegen het gemuteerde virus dat in Groot-Brittannië en enkele andere landen is gevonden.

  Dat zou blijken uit studies die het bedrijf heeft uitgevoerd.

  Volgens een woordvoerster van AstraZeneca zijn de veranderingen in de genetische code van deze nieuwe virale stam niet in staat om de structuur van de proteïne te veranderen en werkt het vaccin ook op het gemuteerde virus.

  Eerder raakte bekend dat ook het Pfizervaccin allicht zal werken tegen de virusvariant die over het Kanaal is vastgesteld. "Vanuit wetenschappelijk oogpunt is de waarschijnlijkheid daarvoor hoog", zei Ugur Sahin, CEO van de Duitse biotechnologiefirma BioNTech, die mee het vaccin ontwikkelde.

  Instanews image
  © AFP
 3. 22/12/2020

  Coronavirus bereikt nu ook Antarctica: minstens 36 mensen besmet

  Antarctica is niet langer coronavrij. Het virus werd vastgesteld bij minstens 36 mensen in het de Bernardo O’Higgins-poolstation. Dat meldt het Chileense leger. Het gaat om 26 militairen en 10 burgers die onderhoudswerken uitvoerden op de basis. Lees hier verder. 

 4. 22/12/2020

  Treinen van Eurostar rijden vanaf woensdag opnieuw

  Omdat er onder bepaalde voorwaarden opnieuw kan gereisd worden van en naar het Verenigd Koninkrijk (VK) rijden de treinen van Eurostar vanaf woensdag opnieuw. Dat meldt Eurostar dinsdagavond op zijn website.

  Voor de treinen van Londen naar Brussel gelden tussen 23 en 31 december nieuwe richtlijnen. Alleen Belgische onderdanen en ingezetenen mogen terugreizen naar België, enkele uitzonderingen daargelaten. Het is volgens Eurostar niet toegestaan om naar Brussel te reizen en dan een aansluiting te nemen naar een bestemming in Nederland, Duitsland of elke andere bestemming buiten België.

  Voor de Eurostar-ritten van Londen naar Nederland geldt dat alleen essentiële reizen zijn toegestaan naar Nederland. Alle reizigers moeten een bewijs hebben van een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur vóór de reis.

  Van Londen naar Parijs of Rijsel geldt het volgende: een negatieve PCR Covid-test is nodig om van het VK naar of via Frankrijk te reizen. Eurostar wijst erop dat de reizigers niet mogen reizen als ze geen negatieve PCR-Covid-19-test kunnen voorleggen die maximaal 72 uur voor het vertrek werd afgenomen.

  Eurostar benadrukt ook nog dat de reizigers voor alle bestemmingen een uitgeprinte versie moeten voorleggen van de testresultaten.

  Instanews image
  © REUTERS
 5. 22/12/2020

  Amerikaanse expert heeft plan waarmee ook België zich sneller uit lockdown zou kunnen bevrijden: “Curve kan drie keer sneller dalen”

  Eind februari. Eind maart. Pasen. Volgende zomer. Experten en politici duwen de eindmeet voor de lockdown steeds verder weg omdat de curve niet snel genoeg daalt en het nog lang duurt vooraleer we voldoende vaccins hebben. Premier De Croo spreekt zelfs luidop over 2021 als “overgangsjaar”. Geeft hij zich te snel gewonnen? Amerikaanse experts bedachten immers een plan waarmee ook ons land zich sneller uit de lockdown zou kunnen bevrijden: “Het kan de curve drie keer sneller laten zakken.”

  Lees hier meer. (+)