Bekijk belangrijke updates
 1. 26/12/2020

  Samenkomst in synagoge stilgelegd: "Niet in strijd met de wet"

  De politie heeft zaterdagavond een bijeenkomst stilgelegd in een Antwerpse synagoge. Er waren in totaal 47 volwassenen en 30 kinderen aanwezig. De Joodse gemeenschap voelt zich geviseerd: “De Raad van State laat de opening van gebedshuizen toe zonder een limiet van het aantal bezoekers.”

  Lees hier meer.

  Instanews image
  © VTM NIEUWS — .
 2. 26/12/2020

  Nóg nieuwe coronavariant ontdekt in Nigeria

  In Nigeria is nog een nieuwe variant van het coronavirus aangetroffen. "We hebben geen enkel bewijs dat deze variant verband houdt met de huidige toename van de besmettingen in Nigeria", zegt professor Christian Happi, die de nieuwe variant ontdekte.

  De variant verschilt van diegene die in Zuid-Afrika werd gesignaleerd, maar "deelt bepaalde mutaties met de variant die in het Verenigd Koninkrijk werd ontdekt".

  Het nieuws werd deze week bekendgemaakt door het onderzoekscentrum Acegid (African Centre of Excellence for Genomics of Infectious Diseases), dat in Ede, in het zuidwesten van Nigeria, is gevestigd. Het agentschap voor volksgezondheid (CDC) van de Afrikaanse Unie belegde een spoedbijeenkomst.

  In een videoconferentie vanuit Addis Abeba kondigde John Nkengasong, directeur van CDC (Centers for Disease Control), aan dat bijkomende stalen onderzocht zouden worden om een idee te krijgen van de mate waarin de nieuwe variant zich in Nigeria verspreid heeft. Op 200 stalen van het virus die begin december door Acegid onderzocht werden, waren er twee met genetische mutaties, aldus Happi. 

 3. 26/12/2020

  Zes nieuwe gevallen van besmettelijke variant in Italië

  Zes mensen hebben eind december in Italië positief getest op de Britse variant van het coronavirus. Ze vertrokken uit Londen en kwamen aan op de luchthaven van Napels, net voordat het vliegverkeer uit Groot-Britannië opgeschort werd. 

  Drie andere gevallen werden donderdag in de streek van Venetië ontdekt, twee in de regio Apulië. De nieuwe variant kan tot 70 procent meer besmettelijk zijn volgens een studie van de London School of Hygiene and Tropical Medicine.


  Instanews image
  © BSRagency IPA / BACKGRID
 4. 26/12/2020

  Eerste vaccin in Duitsland is voor 101-jarige Edith

  In Duitsland is voor het eerst iemand ingeënt tegen het coronavirus. Edith Kwoizalla (101) uit Halberstadt kreeg vandaag het vaccin toegediend. Dat is een dag eerder dan het geplande begin van de vaccinatie in Duitsland, meldt Bild.

  Instanews image
  © AP
 5. 26/12/2020

  Sectorfederatie van schoonheidsspecialisten noemt huidig beleid hypocriet

  De Belgische Beauty Federatie stelt zich vragen bij het rapport van de experts (GEMS) waaruit zou blijken dat er bij kappers en beautysalons een verhoogd risico is voor besmetting met het nieuwe coronavirus. Onze krant kon een document daaromtrent inkijken.

  De GEMS baseert zich op cijfers van de sociale zekerheid. Daaruit zou blijken dat kappers en schoonheidsspecialisten tijdens de tweede golf vaker besmet zijn geraakt dan de gemiddelde beroepsgroep. Ook het Vlaams contactonderzoek zou aantonen dat positief geteste patiënten regelmatig aangaven naar de kapper, schoonheidsspecialiste of sauna te zijn geweest enkele dagen voor hun positieve test.

  Maar de sectororganisatie is kritisch. Ze wijst erop dat vier internationale onderzoeksrapporten het tegendeel bewijzen. "Waar zit het verschil? Hanteerden deze landen andere protocollen?"

  Ook de verwijzing naar een Noors onderzoeksrapport stuit op onbegrip. "In datzelfde onderzoeksrapport lezen we dat het besmettingsrisico van een winkelbediende hoger ligt, dat van een taxichauffeur twee maal zo hoog is en dat van een vliegtuigsteward(ess) een veelvoud is. Desondanks mogen die sectoren hun werkzaamheden zonder meer voortzetten."

  De sectororganisatie vindt het ook niet uit te leggen dat massages, kapbeurten en maquillage bij bepaalde beroepsgroepen (tv, topsport,..) wel nog toegelaten is. Volgens de Belgische Beauty Federatie is het huidige beleid dan ook "hypocriet". "We willen zo snel mogelijk samenwerken met de GEMS om werk te maken van een veilige heropstart", klinkt het.

  Instanews image
  © ANP