Bekijk belangrijke updates
 1. 28/12/2020

  "Beschamend dat Nederland zo laat begint met vaccineren"

  Voormalig directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM (de Nederlandse evenknie van Sciensano, red.) Roel Coutinho noemt het "verbijsterend" en "ook een beetje beschamend" onze noorderburen pas op 8 januari - als laatste land in de Europese Unie - beginnen met vaccineren tegen het coronavirus. 

  Dat Nederland relatief laat begint, betekent volgens Coutinho dat de overbelasting van de zorg langer doorgaat. En dat heeft volgens hem niet alleen een nadelig effect voor mensen die het coronavirus oplopen, maar ook voor andere patiënten. "Die kunnen niet opgenomen worden, of operaties moeten worden uitgesteld. Dus dat heeft hele verstrekkende gevolgen. Elke week telt in feite."

  De emeritus-hoogleraar epidemiologie kan weinig begrip opbrengen voor het besluit van de regering om te beginnen met het inenten van zorgmedewerkers in onder meer verpleeghuizen. De Gezondheidsraad adviseert namelijk juist om te beginnen met ouderen zelf. "Op het moment dat je afwijkt van een wetenschappelijk goed onderbouwd advies, moet je wel goede argumenten hebben. Ik ben die niet tegengekomen."

 2. 28/12/2020

  82 van de 100 bewoners van rusthuis in Jette besmet met corona

  In het rusthuis Warlandis in de Brusselse gemeente Jette zijn 82 van de 100 bewoners besmet met het coronavirus. Dat meldden Bruzz en de RTBF maandag en de directie van het rusthuis bevestigt het nieuws. Zes bewoners zijn al overleden.

  De eerste positieve gevallen met Covid-19 werden op 9 december vastgesteld. Zes mensen zijn al overleden, zes anderen liggen in het ziekenhuis en twee bewoners die moesten opgenomen worden in het ziekenhuis zijn teruggekeerd naar het rusthuis.

  Ook heel wat personeelsleden hebben intussen positief getest. De bewoners worden zo goed als mogelijk afgezonderd in hun kamers. De directie weet niet hoe het virus in het rusthuis is binnengeraakt, vermoedelijk via een bezoeker.

  De vaccinatie zou in januari van start gaan maar die wordt nu uitgesteld.

 3. 28/12/2020

  Zuid-Afrika verscherpt coronamaatregelen

  Zuid-Afrika heeft vandaag de coronamaatregelen aangescherpt. Zo komt er een totaalverbod voor de verkoop van alcohol, worden op grote schaal evenementen geannuleerd en wordt het dragen van mondmaskers in het openbaar wettelijk verplicht. Ook wordt een avondklok ingesteld. Dat heeft president Cyril Ramaphosa in een televisietoespraak gezegd.

  Het land is de miljoen coronabesmettingen gepasseerd als gevolg van een zich sneller verspreidende variant van het coronavirus die onlangs is ontdekt. Het aantal dagelijkse gevallen begon eind november snel te stijgen, tussen de 10.000 en 14.000. Inmiddels zijn 27.000 mensen bezweken aan Covid-19.

  "We moeten nu de curve afvlakken om de capaciteit van ons gezondheidszorgsysteem te beschermen, zodat het effectief kan reageren op deze nieuwe golf van infecties" zei Ramaphosa. "De maatregelen kunnen in de komende weken worden herzien als we een aanhoudende daling van de infecties merken."

  Instanews image
  © EPA — President Cyril Ramaphosa
 4. 28/12/2020

  Microbioloog Herman Goossens: “Als de nieuwe variant besmettelijker is voor kinderen, hebben we een gigantisch probleem”

  We zijn de nieuwe variant van het virus zwaar aan het onderschatten. Daarvoor waarschuwt microbioloog Herman Goossens (Universiteit Antwerpen). “We moeten ons grote zorgen maken, vooral omdat er zoveel besmettingen bij kinderen zijn”. Goossens wijst naar Zwitserland als mogelijke nieuwe hotspot en motor van nieuwe besmettingen. “Kijk naar al die Belgen die daar gaan skiën. We gaan toch niet dezelfde fout maken als in de krokusvakantie? We gaan ons toch niet twee keer aan dezelfde steen stoten?”

  Lees hier verder. (+)

  Instanews image
  © ISOPIX — Microbioloog Herman Goossens
 5. 28/12/2020

  Dagelijks aantal nieuwe besmettingen op recordniveau in Verenigd Koninkrijk

  In het Verenigd Koninkrijk werden vandaag 41.385 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld, het hoogste dagtotaal sinds het begin van de pandemie in het land. Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal nog hoger, want in de provincie Noord-Ierland worden de cijfers tijdens de feestdagen niet geüpdatet.

  Alles samen testten tot hiertoe al meer dan 2,3 miljoen mensen positief op Covid-19 in het Verenigd Koninkrijk, een van de zwaarst door het coronavirus getroffen landen in Europa. Op heel wat plaatsen in het land zijn momenteel lockdownmaatregelen van kracht.

  Instanews image
  © Getty Images