Bekijk belangrijke updates
 1. 08/01/2021

  Politie Capitool bevestigt dood agent

  De politiedienst van het Capitool verklaart dat agent Brian Sicknick, die woensdag gewond raakte tijdens de bestorming van het regeringsgebouw, donderdag (lokale tijd) is overleden. Hij nam het als een van de eersten direct op tegen de binnenstormende demonstranten. Eerder vannacht werd het overlijden nog tegengesproken.

  Het is het vijfde dodelijke slachtoffer van de inval in de gebouwen van het Amerikaanse Congres door aanhangers van president Donald Trump. Er vielen eerder al vier doden. Een vrouw kwam om het leven door een vuurwapen en drie anderen overleden door nog onbekende oorzaak.

  Een onbekend aantal mensen raakte gewond. Tientallen mensen zijn gearresteerd en meer aanhoudingen worden verwacht.

  Lees hier meer.                                      

 2. 08/01/2021

  Tweede minister neemt ontslag

  De Amerikaanse minister van Onderwijs Betsy DeVos heeft naar aanleiding van het geweld aan het Capitool beslist ontslag te nemen. Dat melden Amerikaanse media. DeVos is al de tweede minister die een stap opzij zet sinds het Amerikaanse parlementsgebouw bestormd werd.

  "Er kan niet ontkend worden welke uitwerking uw retoriek op de situatie heeft gehad. En dat is het keerpunt voor mij", zo staat volgens de krant New York Times in de brief waarin DeVos haar ontslag aanbiedt aan president Trump.

  DeVos was al sinds februari 2017 minister van Onderwijs in de regering van Donald Trump. Eerder had minister van Transport Elaine Chao al haar ontslag al aangekondigd.

  Instanews image
  © EPA — Betsy Devos neemt per direct ontslag.
 3. 08/01/2021

  Trump erkent nederlaag verkiezingen in videoboodschap op Twitter en veroordeelt geweld

  Meer dan 24 uur na de bestorming van het Capitool, heeft Trump in een videoboodschap laten weten die daad te veroordelen. Ook geeft hij voor het eerst toe dat hij de verkiezingen verloren heeft en roept hij op tot een vlekkeloze overdracht van de macht op 20 januari.

  "Nu het congres de uitslag heeft geratificeerd, zal er een nieuwe regering aantreden op 20 januari en is het zaak dit vreedzaam en soepel te laten verlopen," zei Trump. Ook herhaalde de president de belofte dat hij zijn "volledige medewerking" zal geven aan de machtsoverdracht naar zijn opvolger Joe Biden op 20 januari.

  Daarnaast veroordeelde Trump in de boodschap het geweld van ruim een dag eerder. "Ik ben boos. De mensen die geweld hebben gebruikt zullen daarvoor boeten. Zij die het Capitool hebben geïnfiltreerd hebben de zetel van de Amerikaanse democratie besmeurd," klonk het.

  Lees hier meer.

 4. 08/01/2021

  Politiechef treedt af na kritiek over Capitoolbestorming

  Het hoofd van de Capitoolpolitie treedt af na kritiek over het politieoptreden bij de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, had commissaris Steven Sund opgeroepen zijn ontslag in te dienen. Sund blijft aan tot 16 januari, zegt een politiewoordvoerder tegen NBC News.

  Amerikaanse politici hebben hun twijfels over het optreden van de politie bij de onrust woensdag. De beveiliging van het Capitool leek totaal niet voorbereid op de bestorming van Trump-aanhangers.

  Lees hier meer.

 5. 08/01/2021

  “Pence ziet inzetten van het 25e amendement niet zitten”

  Vicepresident Mike Pence voelt er niets voor president Donald Trump uit zijn functie te ontheffen door het zogenoemde '25th amendment' in te zetten, meldden twee van zijn adviseurs aan Business Insider.

  Pence zou het amendement niet willen gebruiken om verdere onrust in het land en verdeeldheid in het Congres te voorkomen, aldus Business Insider. Ook zou de vicepresident vrezen voor zijn ambities om in 2024 namens de Republikeinen een gooi te doen naar het presidentschap.

  Pence zat woensdag de sessie van het Congres voor waarin de verkiezingswinst van Joe Biden officieel werd bekrachtigd toen aanhangers van president Trump het Capitool bestormden. De Republikein had Pence publiekelijk opgeroepen de bekrachtiging te saboteren, maar daar ging hij niet in mee.

  Lees hier meer.

  Instanews image
  © AFP — Vicepresident Mike Pence.