Bekijk belangrijke updates
 1. 19/01/2021

  Ook bijkomende besmettingen vastgesteld bij testen in Kontich

  Ook de testronde in het Sint-Jozefinstituut in Kontich heeft bijkomende besmettingen aan het licht gebracht, maar op het precieze aantal is het nog tot woensdag wachten. Dat zegt burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA). Het is ook nog niet duidelijk of het opnieuw om de Britse variant van het coronavirus gaat. Net als in Edegem mogen de gezinsleden van wie negatief testte uit quarantaine, in geval van een positieve test moet het gezin in isolatie.

  Lees hier meer

 2. 19/01/2021

  Pfizer: "In toekomst meer fluctuaties mogelijk, ook in positieve zin"

  "Er zouden in de toekomst meer fluctuaties kunnen zijn, ook in positieve zin." Zo reageert Pfizer nadat bekend is geraakt dat de vaccinproducent geen zekerheid kan bieden voor het aanleveren van de nodige vaccins in de komende weken.

  De vaccinaties van personeel van Vlaamse ziekenhuizen worden voorlopig uitgesteld door de overheid. De dosissen die momenteel beschikbaar zijn worden gereserveerd voor de bewoners van woonzorgcentra.

  Pfizer zegt te begrijpen dat iedereen zo snel mogelijk gevaccineerd wil worden, "maar dit zijn uitzonderlijke tijden". "Pfizer werkt hard om dit jaar meer doses te leveren dan de oorspronkelijk voorspelde 1,3 miljard en beoogt 2 miljard doses in 2021. Dit is de reden waarom we bezig zijn met het opschalen van de productieactiviteiten", klinkt het in een mededeling. "Dit stelt ons in staat om nieuwe aanvragen uit de EU en andere landen op te vangen en maakt het mogelijk om vanaf het tweede kwartaal van 2021 meer doses te leveren dan gepland."

  Pfizer benadrukt dat "de toewijzing van doses aan België en andere EU-landen het met de Europese Commissie overeengekomen billijkheidsprincipe respecteert". 

  Instanews image
  © REUTERS
 3. 19/01/2021

  "Bewoners van woonzorgcentra blijven prioriteit"

  Nu Pfizer minder vaccins zal leveren dan voorzien, moet het Agentschap Zorg en Gezondheid de voorziene vaccinatieplanning opnieuw en helemaal bekijken. Dat is beslist op een spoedoverleg met de Taskforce Vaccinatie. De bewoners van woonzorgcentra blijven prioriteit. Daar moeten de geplande vaccinaties de komende weken maximaal gegarandeerd worden, klinkt het in een mededeling.

  Het Agentschap Zorg en Gezondheid kreeg vandaag bericht van het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG dat Pfizer volgende week minder vaccins zal leveren dan voorzien. Het is nog niet duidelijk hoeveel dosissen de ziekenhuizen mogen verwachten. Dat wordt pas de komende uren duidelijk.

  Ook voor de weken nadien is de aangekondigde leverzekerheid van Pfizer niet meer gegarandeerd en vallen verminderingen van de voorziene aantallen te verwachten. Dit moet nog bevestigd worden door Pfizer aan het FAGG.

  De voorziene planning moet helemaal herbekeken worden. De bewoners blijven de prioritaire groep voor vaccinatie. "De geplande vaccinaties de komende weken in de woonzorgcentra willen we maximaal garanderen, in eerste instantie voor de bewoners", klinkt het in een mededeling. De dosissen die er zijn worden gereserveerd voor de woonzorgcentra.

  Het is momenteel nog onmogelijk om te bepalen hoeveel vaccins er wanneer in onze ziekenhuizen ingezet kunnen worden. De hub-ziekenhuizen, die deze week al gestart zijn of gingen starten met de vaccinatie, worden gevraagd om de inentingen uit te stellen. Morgen is overleg gepland met de hub-ziekenhuizen "om op basis van de informatie die dan beschikbaar is over de leveringen van Pfizer, te evalueren hoeveel vaccins wanneer toegediend kunnen worden in de ziekenhuizen".

  Deze nieuwe onduidelijkheid over de komende leveringen, bewijst de nood om voldoende reserve in te bouwen bij het plannen van leveringen van vaccinaties en soms reserves te houden in de diepvriezers, klinkt het nog.

 4. 19/01/2021

  Gezinsquarantaine opgeheven in Kontich en Edegem voor leerlingen die negatief testen

  De quarantaine van de gezinsleden van ongeveer 2.000 leerlingen uit Kontich en Edegem loopt af, als de leerling in het gezin vandaag op school negatief heeft getest op het virus. Dat melden de scholen Sint-Jozef uit Kontich en OLFA Elsdonk uit Edegem in een bericht aan de leerlingen en hun ouders.

  "Als je kind vandaag negatief testte, dan loopt de quarantaine af voor het gezin. Je mag dus vanaf morgen opnieuw gaan werken, broers en zussen mogen opnieuw naar school", klinkt het. "Een risicoanalyse wijst uit dat we de voorbije 48 uren veel wijzer zijn geworden wat betreft de verspreiding van deze variant. We waren er gelukkig tijdig bij en konden zodoende de lont uit het kruitvat halen." 

  De leerlingen zelf moet wel nog in quarantaine blijven en worden op vrijdag 22 januari opnieuw getest.

  Eerder vandaag zeiden minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en viroloog Marc Van Ranst dat de scholen te fel reageerden op één enkele besmetting.

 5. 19/01/2021

  Duitsland verlengt harde lockdown tot 15 februari

  Duitsland verlengt de lockdown tot maandag 15 februari, en scherpt de maatregelen ook aan met onder meer een strengere mondkapjesplicht. Scholen en de meeste winkels, maar ook bijvoorbeeld horeca en fitnessclubs blijven enkele weken langer gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

  De Duitse bondskanselier Angela Merkel en leiders van de deelstaten besloten het land ook langer op slot te houden uit vrees voor nieuwe coronavarianten. Het topoverleg over het Duitse coronabeleid zou eigenlijk volgende week plaatsvinden, maar werd vervroegd door het gevaar voor mutaties. Het wordt nu eens tijd succes te boeken, citeren Duitse media regeringsleider Merkel.

  In het openbaar vervoer en in winkels wordt het dragen van mondmaskers verplicht, bijvoorbeeld de blauwe chirurgische. Tot nu toe gold de plicht je neus en mond te bedekken, maar dat mocht ook met sjaal of zelfgemaakt mondkapje.

  Instanews image
  © REUTERS — De Duitse bondskanselier Angela Merkel.