Bekijk belangrijke updates
 1. 21/01/2021

  Biden spreekt natie toe tijdens 'Celebrating America'-concert

  Kersvers Amerikaans president Joe Biden heeft tijdens het 'Celebrating America'-concert een ingetogen, maar hoopvolle toespraak gegeven aan het Lincoln Memorial in Washington, waarin hij zei dat hij geloofde "dat het beste voor de VS nog moet komen."

  Na een opsomming van de moeilijkheden waar de Amerikanen voorstaan, zoals een economische crisis, raciale ongelijkheid, de klimaatcrisis en binnenlandse dreigingen jegens de democratie, vroeg Biden de Amerikanen 'of ze klaar zijn voor de uitdaging'. "Zullen we het moment aangrijpen zoals onze voorvaderen dat deden? Ik geloof dat we dat moeten en zullen doen. Jullie, het Amerikaanse volk, zijn de reden dat ik nooit eerder zo optimistisch over Amerika was dan ik vandaag ben."

  "Er is niets wat we niet kunnen doen, als we het samen doen", voegde hij toe. Dus dank jullie voor deze eer, ik zal alles wat ik heb aan jullie geven."

  Instanews image
  © AP — President Joe Biden
 2. 21/01/2021

  Inauguratieconcert "Celebrating America" van start

  Bruce Springsteen opende met het lied "Land of Hope and Dreams" het inauguratieconcert ter ere van president Joe Biden. Tom Hanks presenteert het programma live vanaf de trappen van het Lincoln Memorial. 

  Naast boodschappen van president Biden en vicepresident Kamala Harris zullen artiesten als Jon Bon Jovi, Bruce Springsteen en Justin Timberlake, John Legend, Demi Lovato en de Foo Fighters van zich laten horen. Ook wordt tijdens het programma stilgestaan bij de offers die zorgmedewerkers brengen in de strijd tegen de coronapandemie. 

  Instanews image
  © AP — Bruce Springsteen.
 3. 21/01/2021

  Eerste lid van team-Biden bevestigd in Senaat

  De Amerikaanse Senaat heeft woensdag met een zeer ruime meerderheid de benoeming bevestigd van Avril Haines als Director of National Intelligence (DNI). In die functie zal Haines de verschillende Amerikaanse inlichtingendiensten moeten coördineren. Haines is zo het eerste lid van het team-Biden van wie de aanstelling is bevestigd door de Senaat.

  De 51-jarige Haines wordt de eerste vrouwelijke DNI. Eerder al werkte Haines samen met de nieuwe president. Zo was ze van 2013 tot 2015, onder Barack Obama, onderdirecteur van de CIA.

  De Senaat moet de belangrijke aanstellingen van een nieuwe regering bevestigen. In de nieuw samengestelde Senaat beschikken de Democraten over een krappe meerderheid. De benoeming van Haines kreeg de steun van 84 senatoren, onder wie verschillende Republikeinen. Tien senatoren stemden tegen.

  Donderdagmiddag (plaatselijke tijd) kunnen er nieuwe stemmingen rond benoemingen aangekondigd worden.

  Instanews image
  © AFP — Avril Haines.
 4. 21/01/2021

  Woordvoerder Biden: waarheid en transparantie terugbrengen

  Onder de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden moeten "waarheid en transparantie" terugkeren naar de persruimte, heeft zijn persvoorlichter Jen Psaki gezegd tijdens de eerste persbriefing in het Witte Huis sinds het aantreden van Biden . Psaki zegt dat Biden haar die opdracht heeft meegegeven als woordvoerder

  Bidens voorganger Donald Trump en diens woordvoerders stonden erom bekend dat ze het niet al te nauw namen met de feiten en hadden doorgaans een gespannen relatie met een groot deel van de Amerikaanse pers.

  Bij het openen van de persbriefing noemde Psaki de inauguratiedag "historisch" en zei ze het een eer te vinden om achter de lessenaar in de persruimte van het Witte Huis te staan. "We zullen soms verschillen van inzicht hebben", zei ze tegen de verzamelde pers, "maar dat hoort bij een democratie". Psaki zei het als haar taak te zien om het vertrouwen van het Amerikaanse volk in de boodschappen vanuit het Witte Huis te herstellen.

  Biden hield eerder op de avond een virtuele eedaflegging met een duizendtal nieuwe personeelsleden van het Witte Huis. Hij riep hen onder meer op om steeds met respect te handelen. "Iedereen, echt iedereen heeft het recht om met respect behandeld te worden. Dat hebben we de afgelopen 4 jaar echt gemist", zei hij, verwijzend naar Trump. 

  Ook gaf hij aan dat iedereen fouten maakt, hij ook. Maar dat hij samen met zijn medewerkers die fouten zal rechtzetten. En herinnerde zijn personeelsleden eraan dat ze werken in dienst van het Amerikaanse volk. Wie zich respectloos gedraagt richting collega's zal "op staande voet ontslagen worden", zo verzekerde Biden. 

 5. 21/01/2021

  Canadese premier mag als eerste belletje verwachten van Biden

  Tijdens de eerste briefing van het Witte Huis onder president Joe Biden, liet perschef Jen Psaki weten dat de kersverse president vrijdag zal bellen met de Canadese premier Justin Trudeau. Het zal het eerste contact met een buitenlandse leider zijn sinds de inauguratie van Biden op woensdag.

  Instanews image
  © REUTERS — Perschef van het Witte Huis Jen Psaki.