Bekijk belangrijke updates
 1. 23/01/2021

  WHO: "Stoffen mondmaskers zijn nog altijd even efficiënt"

  Zelfs met de nieuwe varianten van het coronavirus, die zich ook in ons land alsmaar verder verspreiden, zijn stoffen maskers nog altijd even efficiënt. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die eraan toevoegt geen plannen te hebben om de aanbevelingen aan te passen.

  "De stoffen, niet-chirurgische maskers kunnen gebruikt worden door iedereen jonger dan 60 jaar die geen bijzondere gezondheidsproblemen heeft", zei Maria Van Kerkhove. Bij de WHO is de Amerikaanse verantwoordelijk voor het beheer van de pandemie.

  "In de regio's waar het virus circuleert moeten mensen ze dragen wanneer ze opeengepakt staan en het onmogelijk wordt om minstens één meter afstand te houden van anderen. Daarnaast ook in slechte of niet verluchte ruimtes."

  Wie een stoffen mondmasker draagt, moet dat natuurlijk voldoende wassen. Maar niet iedereen houdt zich daaraan. Duitsland en Oostenrijk verplichtten eerder deze week het dragen van chirurgische maskers in winkels en op het openbaar vervoer.

  "Het staat landen vrij om de maatregelen te treffen die ze nodig achten", zei Van Kerkhove. "Maar ook met de varianten die besmettelijker kunnen zijn, hebben we geen aanwijzingen dat de manier waarop die varianten overgedragen worden, anders is."

  Instanews image
  © RV — wit stoffen mondmasker
 2. 22/01/2021

  AstraZeneca meldt vertraging in eerste levering vaccins aan EU

  Farmaceut AstraZeneca heeft de Europese Commissie op de hoogte gebracht dat het na de goedkeuring door de Europese medicijnwaakhond EMA niet in staat zal zijn om onmiddellijk de beloofde lading vaccins aan de EU-landen te leveren. Dat meldt de Duitse krant Bild op basis van bronnen in bedrijfskringen en wordt bevestigd aan Belga.

  Om welke hoeveelheden het exact gaat, is nog niet geweten. "Het bedrijf heeft bevestigd aan de lidstaten dat er een verandering in het leveringsschema is", klinkt het bij Stefan De Keersmaecker, een woordvoerder van de Europese Commissie. "We proberen meer informatie te verzamelen en zullen dan uitgebreider communiceren."

  Het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford wordt momenteel onderzocht door de Europese medicijnwaakhond EMA. Naar verwachting geeft die eind januari groen licht voor gebruik van het middel. De Europese Commissie heeft met het Brits-Zweedse farmabedrijf een contract gesloten voor de aankoop van tot 400 miljoen doses, waarvan 7,5 miljoen doses naar ons land zouden gaan.

  Lees hier verder.

  Instanews image
  © REUTERS
 3. 22/01/2021

  Mag ik familie in het buitenland bezoeken? En krijg ik het geld van mijn geannuleerde reis terug? Alle vragen over het reisverbod beantwoord

  Niet-essentiële reizen worden tijdelijk verboden. Maar wat betekent dat precies? Wanneer mag u wel nog de grenzen oversteken? Wat gebeurt er met de reis die u al geboekt had? Krijgt uw uw geld terug of wordt het een voucher? 20 vragen, even veel antwoorden(+). 

 4. 22/01/2021

  Frankrijk stelt drie miljoen besmettingen vast

  Frankrijk heeft na bijna 41 miljoen coronatests 3 miljoen besmettingen vastgesteld. In het land van 65 miljoen inwoners liggen nu bijna 3.000 mensen in kritieke toestand in ziekenhuizen. In totaal vielen worden in Frankrijk rond de 72.000 sterfgevallen toegeschreven aan Covid-19.

 5. 22/01/2021

  Vakantieparken reageren voorzichtig positief op mogelijk perspectief

  Het Overlegcomité bekijkt op 5 februari niet alleen of de niet-medische contactberoepen kunnen herstarten, maar ook of vakantieparken en dierentuinen eventueel kunnen heropenen. De vakantieparken reageren voorzichtig positief op het nieuws. "We zijn klaar om in de meest veilige omstandigheden te openen, hopelijk krijgen we snel die kans", klinkt het.

  De Vlaamse sectorfederatie Recread reageert met gemengde gevoelens op het voorzichtige perspectief. Woordvoerder Dirk Metsu had op meer duidelijkheid gehoopt. "We hadden gehoopt in de krokusvakantie (die begint op maandag 15 februari, red.) te kunnen heropenen, maar dat zal vrees ik niet lukken. We hebben vorig jaar de paasvakantie, de verlengde weekends, de herfst- en de kerstvakantie gemist. Het water staat ons intussen niet meer aan de lippen, maar aan het voorhoofd. Er is dringend nood aan duidelijk perspectief."

  Metsu kaart ook aan dat vakantiehuisjes, B&B's en hotels tijdens de tweede lockdown open mochten blijven, terwijl vakantieparken moesten sluiten. "Het blijft een heikel punt dat we ongelijk behandeld worden. Vanuit de federale regering hebben we ook nooit antwoord gekregen op de vraag waarom we de deuren moesten sluiten, terwijl anderen wel mochten openen."

  De Zoo Antwerpen en Zoo Planckendael nemen een afwachtende houding aan over mogelijke heropening. "Het klinkt allemaal nog erg voorwaardelijk", beseft woordvoerster Ilse Segers. "Het hangt af van de cijfers, we weten nog niet onder welke voorwaarden het zou zijn,.. We wachten nog even af hoe de situatie evolueert."

  Bij Pari Daiza zegt men klaar te zijn voor een heropening. "We zijn meer dan klaar om een beperkt aantal bezoekers veilig te ontvangen", zegt Hubert Vanslembrouck, communicatiedirecteur van Pairi Daiza. "We begrijpen dat het aan de politieke verantwoordelijken is, in samenspraak met de wetenschappelijke experts, om groen licht te geven. We zijn dus klaar en ongeduldig."