Bekijk alle updates
  1. 23/01/2021

    Minstens vijftien besmettingen met Zuid-Afrikaanse variant in Oostende

    In Oostende zijn minstens vijftien gevallen vastgesteld van de besmettelijke Zuid-Afrikaanse coronavariant, onder andere in drie zorginstellingen. “Alle getroffen afdelingen worden in volledige afzondering geplaatst om verdere uitbraken te voorkomen”, geeft burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) mee. “Na brononderzoek werd ook beslist om over te gaan tot preventieve testen in twee appartementsgebouwen in Oostende.” De stad roept iedereen op om extra voorzichtig te zijn. Lees er hier meer over.

    Instanews image
    © BELGA — Burgemeester Bart Tommelein.
  2. 23/01/2021

    "Komende weken maximaal 54.300 eerste vaccinaties met Pfizer-vaccin"

    De komende weken zullen in België wekelijks maximaal 54.300 Pfizer-vaccins voor een eerste vaccinatie kunnen toegediend worden. Dat blijkt uit cijfers die de taskforce vaccinatie vandaag heeft vrijgegeven. De cijfers zijn gebaseerd op de geplande leveringen door Pfizer en de keuze om een tweede vaccinatie tijdig te kunnen toedienen. Er wordt ook een beperkte strategische stock aangelegd uit voorzorg, als leveringen bijvoorbeeld niet zouden doorgaan of er iets misloopt met een transport.

    Voor volgende week bevestigt Pfizer de levering van 78.390 dosissen. Voor de eerste twee weken van februari zijn voorlopig 97.110 en 98.280 dosissen gepland, maar dat is nog niet met zekerheid bevestigd. Over de periode nadien is er volgens de taskforce nog geen enkele duidelijkheid of de initiële planning van Pfizer nog overeenstemt met de realiteit. De cijfers kunnen dan ook nog week na week wijzigen.

    Op die manier kunnen er de komende weken maximaal 54.300 Pfizer-vaccinaties voorzien worden voor wie een eerste prik moet krijgen. Het gaat om ongeveer 33.500 in Vlaanderen, 15.500 in Wallonië, bijna 5.000 in Brussel en 400 in de Duitstalige Gemeenschap. 

    "Op die manier garanderen we dat de tweede dosis, die na drie weken moet volgen, kan gegeven worden", zegt professor Dirk Ramaekers. Volgende week moeten immers 24.726 personen al een tweede vaccinatie krijgen, in de week van 1 februari 71.021 en de week nadien 125.000.

    Instanews image
    © BELGA
  3. 23/01/2021

    37 volwassenen in Antwerpse synagoge

    In Antwerpen heeft de lokale politie deze ochtend een bijeenkomst in een synagoge stilgelegd omdat er meer mensen aanwezig waren dan toegelaten. Er werden 37 volwassenen en een groep kinderen aangetroffen, terwijl in een gebedshuis volgens de regels maar vijftien mensen toegelaten zijn.

    De wijk waar de synagoge ligt, wordt net vandaag getest omdat het aantal besmettingen daar veel hoger ligt dan in de rest van Antwerpen. 

    Het is al de tweede keer dat de politie de bewuste synagoge in het vizier krijgt. Lees er hier meer over.

    Instanews image
    © VTM Nieuws
  4. 23/01/2021

    "Te vroeg om te zeggen dat Britse variant dodelijker is"

    Britse experts tonen zich verwonderd over de uitspraken van premier Boris Johnson over een mogelijk hogere sterftegraad bij de Britse, meer besmettelijke variant van het coronavirus. Er lopen momenteel meerdere onderzoeken. "Het is te vroeg om te zeggen dat de mutant dodelijker is", aldus Yvonne Doyle. Zij is medisch directeur van de gezondheidsinstantie Public Health England.

    Er zijn wel enkele aanwijzingen. "Het gaat echter maar om een klein aantal gevallen. We moeten de resultaten van het onderzoek afwachten."

    Wetenschapper Mike Tildesley sluit zich daar bij aan. "Ik zou graag nog een tot twee weken wachten en een beetje analyseren alvorens we sterke conclusies trekken", stelde hij tegenover de BBC. 

    Het aantal overlijdens is weliswaar licht gestegen, van 10 tot 13 per 1.000 patiënten. "Maar dat is gebaseerd op een relatief klein aantal data." 

    Tildesley was naar eigen zeggen heel verrast dat de Britse premier op een persconferentie met de informatie naar buiten kwam. "Ik maak me zorgen dat we zaken te snel melden. Op dit moment stellen de data nog niet heel veel voor."

    Johnson verklaarde gisteren dat er "bewijs" is dat de variant van het coronavirus mogelijk een hogere sterfte veroorzaakt dan het oorspronkelijke virus. Mutatie B.1.1.7 dook eind vorig jaar op in het graafschap Kent, in het zuidoosten van Engeland. Daarna verspreidde het zich snel naar de hoofdstad Londen en andere delen van het land.

    Instanews image
    © via REUTERS — Boris Johnson verklaarde gisteren dat er bewijs was voor de hogere sterfte.
  5. 23/01/2021

    Aantal nieuwe opnames in ziekenhuizen neemt verder toe

    Voor de tweede dag op rij neemt het aantal nieuwe opnames van coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen verder toe. Tussen 16 en 22 januari werden gemiddeld 127,4 nieuwe patiënten opgenomen. In vergelijking met de week daarvoor is dat een toename met 5 procent.

    In de ziekenhuizen liggen nu 1.923 mensen, wat wel nog een minieme daling is, met 1 procent. Op intensive care liggen 338 mensen. Dat blijkt zaterdag uit de voorlopige cijfers van het coronadashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

    Het aantal besmettingen blijft intussen verder dalen, zij het heel gestaag. Tussen 13 en 19 januari werden er dagelijks gemiddeld 1.936,6 infecties, een daling met 4 procent in vergelijking met de week ervoor. Ons land telt nu al 689.271 bevestigde coronabesmettingen.

    In alle Vlaamse provincies en Henegouwen zitten de nieuwe infectiecijfers in de lift. Die stijging ligt in die provincies nog wel onder de 5 procent, enkel in Limburg gaat het om een toename op weekbasis van 12 procent.

    In dezelfde periode werden gemiddeld 50,3 nieuwe overlijdens per dag gemeld, of opnieuw een daling, met 3,6 procent. In totaal zijn nu al 20.675 mensen aan de gevolgen van het virus bezweken.

    Het reproductiegetal is opnieuw gestegen, tot 1,06. Dat wil zeggen dat 100 mensen met Covid-19 gezamenlijk 106 andere mensen besmetten.

    De positiviteitsratio van de in ons land uitgevoerde testen schommelt intussen al geruime tijd rond de 5,4 procent