Bekijk belangrijke updates
 1. 23/01/2021

  Nog twee besmettingen met Britse variant erbij in Kontichse school

  De tweede testronde in het Sint-Jozefinstituut in Kontich heeft opnieuw twee nieuwe besmettingen met (vermoedelijk) de Britse variant aan het licht gebracht. Dat meldt het gemeentebestuur. Er was ook nog één bijkomende besmetting met een andere variant. Toch kan de school maandag weer veilig heropenen, klinkt het.

  Het Sint-Jozefinstituut was de voorbije week gesloten nadat er een besmetting met de Britse variant was opgedoken. Alle leerlingen en leerkrachten en hun gezinsleden moesten in quarantaine. De hele school, maar liefst 1.700 personen, werd dinsdag een eerste keer getest. Daar kwamen nog eens veertien besmettingen aan het licht, waarvan twee met de Britse variant. De tweede testronde brengt het totaal aantal positieve gevallen nu op zeventien, waarvan vier met de Britse variant.

  "Op een totaal van 1.700 personen is dit 1 procent, wat een mooi resultaat is", zegt het gemeentebestuur. "Hieruit blijkt dat de gehanteerde voorzorgsmaatregelen binnen de school en de genomen maatregelen na de vaststelling van de besmetting hun degelijkheid bewezen hebben."

  De school kan maandag weer openen volgens het gehanteerde coronaregime. Alle leerlingen en leerkrachten werden daar intussen van op de hoogte gebracht. 

 2. 23/01/2021

  Avondklok voor de eerste keer ingegaan in Nederland

  In Nederland is voor de eerste keer de avondklok ingegaan. Dat betekent dat niemand meer de straat op mag tussen 21 uur en 4.30 uur, tenzij daarvoor een geldige reden is. De regeling geldt tot woensdag 10 februari 4.30 uur.

  Nederlanders mogen nog wel voor hun werk onderweg zijn, mits ze dat kunnen aantonen met een officiële werkgeversverklaring. Mantelzorgers en mensen in een medische noodsituatie zijn eveneens uitgezonderd van de verplichting om binnen te blijven, net als mensen die onderweg zijn naar een uitvaart of de rechtbank of die onderweg zijn voor een buitenlandse reis. De hond uitlaten mag ook, als iemand dat tenminste in zijn eentje doet en het dier is aangelijnd.

  Instanews image
  © ANP
 3. 23/01/2021

  Al 5,8 miljoen Britten kregen eerste dosis van vaccin

  De vaccinatiegraad in het Verenigd Koninkrijk stijgt snel. De gezondheidsautoriteiten in Londen maakten zaterdag bekend dat in 24 uur tijd liefst 478.248 mensen zijn ingeënt tegen het coronavirus. In totaal hebben nu ruim 5,8 miljoen Britten een eerste dosis vaccin gekregen, bij bijna een half miljoen van hen is inmiddels ook de tweede prik gezet.

  Ondanks het voortvarende inentingsprogramma blijft de dagelijkse toename van besmettingsgevallen verontrustend. De tendens is echter dalend. Volgens de regering in Londen kwamen er ruim 33.500 geïnfecteerden bij, waarmee het totaal de 3,6 miljoen passeerde.

  Er stierven het afgelopen etmaal 1.348 Covid-19-patiënten. De grens van 100.000 kwam daarmee heel dichtbij: 97.329.

 4. 23/01/2021

  Meer dan 1.100 bewoners van twee Antwerpse wijken geregistreerd voor test

  In Antwerpen hebben tot nu toe meer dan 1.100 bewoners van twee wijken in postcode 2018 zich geregistreerd om dit weekend of maandag een coronatest te ondergaan. Dat zegt het Antwerpse stadsbestuur. De helft van hen heeft intussen ook al effectief een test laten afnemen in het testdorp op de site Spoor Oost. Het aantal registraties blijft bovendien nog toenemen, klinkt het.

  De stad Antwerpen had donderdag zowat 6.500 bewoners van twee wijken per brief opgeroepen om zich te laten testen, nadat daar de voorbije dagen een opvallende stijging was vastgesteld van het aantal besmettingen. Het gaat om een gebied dat gedeeltelijk binnen de joodse buurt valt, met onder meer (delen van) de Belgiëlei, Charlottalei, Isabellalei, Lange Leemstraat en Plantin en Moretuslei.

  De stad hoopt met een wijkbrede testing de gezondheidssituatie beter in beeld te kunnen brengen en zo een doelgerichte aanpak te kunnen uitwerken. Er zal ook worden onderzocht om welke varianten van het virus het vooral gaat.

  Instanews image
  © Laenen
 5. 23/01/2021

  Berlijnse kliniek gesloten na uitbraak Britse coronavariant

  De Berlijnse Humboldt-kliniek is afgesloten voor de buitenwereld wegens een uitbraak van het gemuteerde Britse coronavirus. Dat werd het eerst geconstateerd bij een routinescreening op de afdeling Cardiologie. Bij zeker veertien personen, zowel medisch personeel als patiënten, is de besmetting met de variant vastgesteld. Geen van hen is onlangs in het Verenigd Koninkrijk geweest.

  Een woordvoerster bevestigde in de Duitse media dat om verdere verspreiding te voorkomen geen nieuwe patiënten kunnen worden opgenomen. Spoedgevallen worden doorverwezen. Bezoek is niet meer welkom. Een uitzondering wordt gemaakt voor familieleden van stervenden.

  Ook op een afdeling van het Charité-ziekenhuis in Berlijn is de mutatie B1117 opgedoken.