Bekijk belangrijke updates
 1. 24/01/2021

  School in Duffel sluit wegens besmetting Britse variant

  In Duffel hebben het gemeentebestuur, Zorg en Gezondheid, het CLB en de directie van het Sint-Norbertusinstituut beslist om die laatste school tien dagen in quarantaine te plaatsen. Testen brachten een "klein aantal" besmettingen met het coronavirus aan het licht, zowel bij leerlingen als leerkrachten. In één geval gaat het om de zogenaamde Britse variant.

  Concreet sluit de campus van het Sint-Norbertusinstituut in de Stationsstraat tot en met dinsdag 2 februari. De afzonderlijke campus voor de verpleegkundeopleiding op Rooienberg kan openblijven. Alle leerlingen en personeelsleden van de getroffen school moeten in quarantaine, hun huisgenoten niet. De komende dagen zal de school worden ingericht als testlocatie om alle leerlingen en alle personeelsleden te testen, zodat de precieze verspreiding van het virus in kaart kan worden gebracht.

  De school zal tijdens de quarantaine wel afstandsonderwijs organiseren om het leren nog maximaal te kunnen voortzetten. Eerder sloten in de regio ook al scholen in Edegem en Kontich vanwege besmettingen met de Britse variant.

  Lees hier meer

 2. 24/01/2021

  Tien schooldirecteurs pleiten voor systematische speekseltests

  De directeurs van tien middelbare scholen in regio Kortrijk vragen dat er een systematische preventieve speekseltesting wordt uitgerold in het onderwijs. Ze doen dat nu Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) een nieuwe teststrategie aankondigt. Hij wil de corona-uitbraken in scholen aanpakken met sneltesten voor hoogrisicocontacten. Dat is onvoldoende, menen de directeurs.

  Dat nu nog altijd niet preventief gescreend wordt, vinden de directeurs vreemd. “Als het kan in de voetbalwe­reld, waarom dan niet in het onderwijs?"

  Lees hier meer over het voorstel van de tien schooldirecteurs.

 3. 24/01/2021

  Professor Herman Goossens: "We zijn in derde golf gekomen"

  Nu de Britse variant van het coronavirus in ons land duidelijk in opmars is, zijn we in een derde golf aangekomen. Dat heeft testexpert en professor Herman Goossens zonet gezegd in VTMNIEUWS. "We zijn op een kantelmoment gekomen", zegt Goossens. "Je hoort langs alle kanten dat het stijgt. Bij huisartsen, in triagecentra, in ziekenhuizen, de zijn uitbraken in scholen... het is nu ontzettend belangrijk de maatregelen op te volgen, anders wordt het een drama. We zitten in een derde golf, maar ik denk dat we het kunnen beperken. Anders wordt het een drama. Dan gaat het gemakkelijk tot april of mei duren. We moeten nog één à twee maanden doorbijten."

  Of er extra maatregelen moeten komen, wil Goossens niet gezegd hebben. "Dat zijn politieke beslissingen", klinkt het. Over de vele uitbraken van de voorbije dagen in scholen zegt Goossens "dat het in Engeland ook zo begonnen is". 

  Eén ding is zeker, vertelt hij nog. "De Britse variant is duidelijk in opmars. In Engeland is dat begonnen in september, en is het ontploft in december. Bij ons zijn de eerste gevallen met de Britse variant ontdekt in december, we zijn nu een maand verder. Ik denk dat we nog een maand hebben en dan zou het kunnen ontploffen."

  "Ik weet dat mensen het kotsbeu zijn, en ik ben het zelf ook kotsbeu", aldus Goossens. "Maar we hebben geen keuze. Maar als we ons niet aan de maatregelen houden, gaat het aantal besmettingen enorm stijgen. Dan stijgen de opnames in maart of april, en dan wordt het in mei en juni nog dramatischer. Het is pijnlijk om te zeggen, maar we moeten nog één à twee maanden doorbijten.

  Goossens vreest ook dat er extra druk zal komen om de scholen te sluiten, maar hoopt systemen te kunnen uitwerken waardoor die toch open kunnen blijven. "We zouden bijvoorbeeld leerkrachten wekelijks een speekseltest kunnen laten afleggen, of we kunnen denken aan mondmaskers voor min 12-jarigen."

  Instanews image
  © rv — Professor Herman Goossens.
 4. 24/01/2021

  School in Mol dicht na zeker 11 besmettingen

  Nadat in basisschool De Zandloper in Mol al zeker elf leerlingen besmet zijn geraakt met het coronavirus, heeft het gemeentebestuur in samenspraak met de school beslist om de lagere school maandag en dinsdag gesloten te houden in afwachting van verdere testresultaten. 

  Alle leerlingen en leerkrachten van het vijfde en zesde leerjaar en enkele leerlingen uit het vierde leerjaar die als hoogrisicocontact zijn bestempeld, zullen in de tussentijd testen ondergaan en moeten in quarantaine blijven. Er is momenteel geen indicatie dat het om een extra besmettelijke (buitenlandse) variant gaat.

  Lees hier meer

  Instanews image
  © Gemeente Mol — Basisschool De Zandloper in Mol blijft maandag en dinsdag dicht
 5. 24/01/2021

  VS passeren grens 25 miljoen coronabesmettingen

  De Verenigde Staten zijn zondag de grens van 25 miljoen coronabesmettingen gepasseerd, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. Begin november stond de teller op 10 miljoen en op 1 januari op 20 miljoen. Wereldwijd is bij bijna 100 miljoen mensen een besmetting vastgesteld.

  In de VS zijn meer dan 417.000 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting. Ook daarmee blijft het land wereldwijd ruimschoots koploper. Brazilië (ruim 216.000) en India (ruim 153.000) staan op plaats twee en drie.

  De nieuwe president Joe Biden heeft de bestrijding van de pandemie de hoogste prioriteit gegeven en gelijk in zijn eerste week plannen ontvouwd om het aantal besmettingsgevallen omlaag te krijgen. De ambities om het tempo van de vaccinaties op te schroeven zijn hoog. Biden heeft beloofd dat er 100 miljoen doses vaccin beschikbaar komen tijdens de eerste honderd dagen van zijn ambtstermijn.