Bekijk belangrijke updates
 1. 25/01/2021

  Bouchez haalt uit naar experts

  MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft op Twitter uitgehaald naar viroloog Marc Van Ranst en biostatisticus Geert Molenberghs. Die gaven in onze krant te kennen dat de kappers zich niet teveel illusies moeten maken om op 13 februari terug te openen. Een uitspraak die bij Bouchez in het verkeerde keelgat schoot. "Ik heb veel respect voor hun expertise, maar ze moeten leren om akkoorden te respecteren en niet om vooruit te lopen op politieke beslissingen of ze te ondermijnen", aldus de MR-voorzitter. "Als ze het laatste woord willen, kunnen ze meedoen aan de verkiezingen. Maar geen verklaringen in alle richtingen!"

 2. 25/01/2021

  "Twijfels over werkzaamheid vaccin AstraZeneca bij 65-plussers"

  De hoge verwachtingen van het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca zijn mogelijk niet gerechtvaardigd. Duitse regeringskringen stellen volgens de krant Handelsblatt dat het middel maar bij 8 procent van de 65-plussers effectief is.

  De vrees is dat dit vaccin, dat mogelijk deze week goedkeuring van de EU krijgt, niet in de buurt komt van de ruim 90 procent effectiviteit van de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. De vermeende lage effectiviteit bij senioren is een tegenvaller voor de Duitse vaccinatiestrategie, schrijft het dagblad. De krant Bild weet te melden dat het vaccin niet voor ouderen zal worden toegelaten.

  Eerder kwam uit testen naar voren dat het AstraZeneca-vaccin een effectiviteit had van 70 procent. Dat steeg later naar 90 procent, afhankelijk van de dosering.

  Het Verenigd Koninkrijk heeft het middel al goedgekeurd. België en andere EU-landen hebben 400 miljoen doses gereserveerd bij AstraZeneca. Het bedrijf meldde afgelopen weekend vertraging in de productie en levering. Brussel zegt er alles aan te doen om te zorgen dat het contract over de levering van de doses wordt nageleefd.

 3. 25/01/2021

  Biden wil inwoners drie keer per week briefen over corona

  De regering van de Amerikaanse president Joe Biden wil de bevolking drie keer per week informeren over de coronacrisis via een persconferentie. Woensdag vindt de eerste persbriefing plaats, aldus woordvoerster Jen Psaki.

  Het doel van de persconferenties is het publiek "duidelijke en correctie informatie" te geven over de verspreiding en bestrijding van de pandemie. Het is geen geheim dat de coronacrisis een van dé prioriteiten van de kersverse president is. Zo verplichtte hij al het dragen van een mondmasker op federaal grondgebied en voor wie van één staat naar een andere reist.

  Voormalig president Donald Trump hield aanvankelijk ook dagelijks persbriefings over de coronasituatie, al werden die in de laatste maanden van zijn presidentschap eerder zeldzaam.

  Instanews image
  © AFP
 4. 25/01/2021

  Californië versoepelt coronamaatregelen

  De Amerikaanse staat Californië gaat een aantal versoepelingen doorvoeren die werden ingevoerd om de coronapandemie in bedwang te houden. De situatie in de ziekenhuizen is "licht verbeterd", waardoor kapsalons en openluchtrestaurants opnieuw kunnen openen.

  De dichtbevolkste staat van Amerika besliste op 3 december om niet-essentiële activiteiten en grote bijeenkomsten te verbieden. Ondanks meer dan 3 miljoen geregistreerde besmettingen, dubbel zoveel als begin december, is het hoofd van Volksgezondheid in Californië van mening dat de situatie zich gunstig ontwikkelt.

  "Californië komt langzaam uit de gevaarlijkste uitbraak van de pandemie die we tot nu gekend hebben", aldus Mark Ghaly, de staatsminister van Volksgezondheid. "Zeven weken stonden onze ziekenhuizen en zorgverleners op een breekpunt, maar Californiërs luisterden naar de boodschap en bleven zo veel mogelijk thuis."

  De beslissing van de autoriteiten om de maatregelen te versoepelen, is gebaseerd op de verwachte beschikbaarheid van bedden op intensieve zorgen. Op dit moment zijn er amper bedden beschikbaar, maar gezien de lichte verbetering in de cijfers zou dat binnen 4 weken al 15 procent kunnen zijn. Daarom worden bepaalde maatregelen nu gelost: kappers en openluchtrestaurants mogen heropenen, net zoals tattooshops en outdoor bioscopen.

  In Californië zijn al meer dan 36.000 mensen gestorven aan Covid-19. De staat heeft tot nu toe 2,3 miljoen doses vaccin toegediend op een totale bevolking van ongeveer 40 miljoen.

  Instanews image
  © AP
 5. 25/01/2021

  Dertigtal besmettingen met Britse en Zuid-Afrikaanse variant in Brussel

  De voorbije twee weken zijn in het Brussels Gewest 28 besmettingen met de Britse variant van het coronavirus en één geval van de Zuid-Afrikaanse variant vastgesteld. Er waren ook uitbraken in acht scholen. 

  Sinds 13 januari worden onder meer personen die positief testten en een hoge virale lading hebben onderworpen aan een versterkte contactopsporing zodat potentiële haarden veroorzaakt door nieuwe varianten snel gelokaliseerd en geïsoleerd kunnen worden. Sinds 18 januari is er een team van 13 "field agents" die specifiek werden opgeleid om deze epidemiologische uitbraken te zoeken.

  Het Brussels Gewest zit aan 260 besmettingen per 100.000 inwoners en wekelijks worden meer dan 40.000 mensen getest. "De lancering van de vaccinatiecampagne heeft ons een sprankje hoop gegeven, maar we kunnen onze waakzaamheid niet laten verslappen", zei Alain Maron, lid van de GGC en belast met Gezondheid. "Het Brussels Gewest heeft zijn teams uitgebreid om de bronnen van besmetting te isoleren en reizigers te volgen die terugkeren uit de rode zone."

  In totaal werden de voorbije twee weken 28 besmettingen met de Britse variant van het coronavirus en één geval van de Zuid-Afrikaanse variant vastgesteld. Het Sint-Michielscollege in Etterbeek is overgestapt op afstandsonderwijs na de detectie van zeven positieve gevallen met de Britse variant en minstens 18 positieve gevallen met Covid-19. Er wordt nog gewacht op de resultaten van 286 andere testen.

  Er waren ook nog positieve gevallen in scholen in onder meer Ukkel (25 positieve gevallen met de Britse variant in kleuterklassen), in Etterbeek (twee positieve gevallen voor Covid-19 in kleuterklassen), in Sint-Jans-Molenbeek, in Evere en in Ukkel (twee positieve gevallen).

  Er werden ook haarden vastgesteld bij twee gemeentebesturen, twee rusthuizen, twee crèches en een woonzorgcentrum.