Bekijk belangrijke updates
 1. 26/01/2021

  40-tal leerlingen van lagere school in Merchtem in quarantaine

  Een veertigtal leerlingen van de gemeentelijke basisschool De Plataan in de Vlaams-Brabantse gemeente Merchtem zit in quarantaine nadat een leerkracht vorige week donderdag positief testte op het coronavirus. Het gaat niet om de meer besmettelijke Britse variant. Omdat de leerkracht in verschillende klassen komt, werd besloten drie klassen uit voorzorg in quarantaine te laten gaan. Het gaat om een veertigtal leerlingen.

  "Ondertussen hebben al de kinderen zich laten testen en sijpelen de resultaten binnen", vertelt burgemeester van Merchtem Maarten Mast (Lijst1785). "Er blijken momenteel een zestal leerlingen besmet te zijn geraakt, maar nog niet alle testresultaten zijn volledig."

  De drie klassen volgen nog afstandsonderwijs tot en met volgende week dinsdag. Kinderen met een negatieve test mogen woensdag 3 februari weer naar school. Woensdag worden bovendien alle leerlingen en leerkrachten getest, in samenwerking met het testcentrum van Merchtem. Omdat het niet om de Britse variant gaat, is beslist om de ouders van de leerlingen niet te testen.

  Dinsdagavond heeft Merchtem ook besloten om alle buitenschoolse activiteiten voor kinderen jonger dan twaalf jaar te verbieden, alvast tot en met 7 februari. "We doen dat zodat er nog een extra afkoelingsperiode komt voor de krokusvakantie. We zien dat er in naburige gemeenten ook uitbraken plaatsvinden, dus willen we op zeker spelen. En deze regel heeft ook het voordeel van de duidelijkheid", zegt Mast.

  Instanews image
  © Google Streetview
 2. 26/01/2021

  AstraZeneca: "Europa wachtte te lang met bestellen"

  AstraZeneca zal bij de eerste levering aan de Europese Unie minder vaccins leveren dan aanvankelijk overeen gekomen, omdat de Europese Unie pas laat besliste om een contract voor de levering af te sluiten. Dat vertelde topman Pascal Soriot van de farmaceut aan de Duitse krant Die Welt.

 3. 26/01/2021

  Amerikaanse vicepresident Kamala Harris tweede keer ingeënt

  De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft dinsdag in het National Institutes of Health (NIH) haar tweede spuitje van het coronavaccin gekregen. Harris kreeg op 29 december haar eerste dosis van het vaccin van farmaceut Moderna.

  Tussen de twee inentingen van Moderna moet vier weken zitten om optimaal te kunnen werken, volgens het Amerikaanse bedrijf. Harris is precies vier weken na haar eerste spuit weer ingeënt.

  President Joe Biden heeft zijn twee dosissen van het vaccin ook al gekregen.

  Instanews image
  © AP
 4. 26/01/2021

  Vlaamse Jeugdraad: "Eerste stap in goede richting"

  Het akkoord over buitenschoolse activiteiten voor jongeren is "een eerste stap in de goede richting". Dat vindt de Vlaamse Jeugdraad, een officiële adviesraad voor de Vlaamse regering.

  "We zijn blij dat de beleidsmakers hun nek uitsteken voor jongeren", klinkt het. "We weten dat dit deels ten koste gaat van jongere kinderen, maar begrijpen de beslissing." Na de krokusvakantie hoopt de Jeugdraad dat er weer meer mogelijk wordt "zonder onnodige risico's te nemen".

 5. 26/01/2021

  De Croo: "Inzicht over rol van jonge kinderen in pandemie groeit"

  De verschillende deelstaten van het land hebben een akkoord bereikt over de buitenschoolse activiteiten voor kinderen en jongeren. De activiteiten mogen blijven doorgaan, maar in kleinere bubbels van maximaal tien personen. Aan de ouders wordt gevraagd om de activiteiten van hun kinderen te beperken tot één hobby of activiteit per week. Voor de kampen in de krokusvakantie is er een uitzondering en zijn bubbels van 25 toegelaten.

  Premier Alexander De Croo verwelkomt het voorstel en benadrukt de moeilijke situatie van de jeugd. "Tegelijk blijven we erg bezorgd over de epidemiologische situatie en groeit ook het inzicht over de rol van jonge kinderen in de huidige fase van de pandemie met nieuwe, besmettelijkere virusvarianten", klinkt het op zijn kabinet.

  "Het voorstel van de ministers van Jeugd zal nu op federaal vlak besproken worden. Daarbij zal ook rekening gehouden worden met de epidemiologische risico's. Daarna gebeurt er een vertaling in heldere en handhaafbare regels." Wanneer de vergadering van het Overlegcomité plaatsvindt, is volgens het kabinet-De Croo nog niet afgeklopt.

  Instanews image
  © AP — Alexander De Croo.