Bekijk belangrijke updates
 1. 27/01/2021

  Geraardsbergen test alle lagereschoolkinderen en leerkrachten

  In het Oost-Vlaamse Geraardsbergen worden vanaf vrijdag alle kinderen en leerkrachten van de lagere scholen getest op corona. Dat meldt het stadsbestuur van Geraardsbergen.

  In Geraardsbergen woeden momenteel verschillende corona-uitbraken onder lagereschoolkinderen, waardoor al enkele scholen gesloten werden en kinderen en leerkrachten in quarantaine geplaatst werden. De buitenschoolse activiteiten voor kinderen jonger dan 13 jaar werden eerder al geannuleerd tot en met de krokusvakantie.

  "Bij kinderen kunnen besmettingen langere tijd onder de radar blijven omdat ze vaak weinig of geen symptomen vertonen. Ze besmetten echter wel anderen waarmee ze in contact komen. Om te voorkomen dat de situatie escaleert en de scholen in Geraardsbergen hierdoor volledig de deuren zouden moeten sluiten werd ervoor gekozen om een goed zicht te krijgen op het exacte aantal besmettingen met testing via de scholen", zegt het stadsbestuur.

  Mobiele testteams van het UZ Gent komen tijdens de schooluren naar de scholen om de tests uit te voeren. "Vrijdag wordt getest in drie lagere scholen van de GO!-groep: Dender, Centrum en De Drempel. Volgende week zijn de andere lagere scholen aan de beurt", meldt het stadsbestuur.

  "De testing is vrijwillig. Ouders die niet willen dat hun kind getest wordt kunnen dit melden. Uiteraard hopen we dat zo veel mogelijk ouders hun kind laten testen zodat we de uitbraken onder controle krijgen en de veiligheid van iedereen zo veel mogelijk kunnen garanderen."

 2. 27/01/2021

  Witte Huis: komende maand nog 90.000 Amerikaanse coronadoden

  In de eerste wetenschappelijke coronabriefing onder president Biden laat het Witte Huis weten dat er de komende vier weken naar verwachting nog zeker 90.000 Amerikanen aan de gevolgen van het longvirus zullen overlijden.

  Instanews image
  © EPA
 3. 27/01/2021

  Tweede kort geding tegen coronamaatregelen afgewezen

  Ook het tweede kort geding dat een groep burgers had ingesteld tegen de coronamaatregelen is door de Brusselse kortgedingrechter afgewezen. Dat meldt de persrechter van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel.

  Meer dan 400 mensen hadden geëist dat de beperkende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus voor hen zouden opgeheven worden, omdat die volgens hen hun mensenrechten schonden en geen enkel effect hadden op de verspreiding van het virus. 

  De rechter besliste niet in te gaan op die eis omdat de eisers, door de afschaffing van deze maatregelen te vragen voor hen alleen, in werkelijkheid probeerden de afschaffing van de maatregelen in hun geheel te bekomen, en die beslissing kan alleen de Raad van State nemen.

  Lees hier meer.

 4. 27/01/2021

  Europees commissaris voor Gezondheid: "We betreuren de aanhoudende onduidelijkheid over leveringsschema AstraZeneca"

  Europees commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides heeft na afloop getweet dat de EU een constructief overleg had met AstraZeneca, maar dat ze duidelijkheid wil over de leveringen van het vaccin. "We betreuren de aanhoudende onduidelijkheid over het leveringsschema en vragen AstraZeneca om een ​​duidelijk plan voor de snelle levering van de hoeveelheid vaccins die we voor Q1 (eerste kwartaal, red.) hebben gereserveerd. We zullen met het bedrijf samenwerken om oplossingen te vinden en snel vaccins aan EU-burgers te leveren.".

  Lees ook: Wat weten we over het bijna goedgekeurde vaccin van AstraZeneca? (+)

 5. 27/01/2021

  Marc Van Ranst: "Geen perspectief voor kappers op dit moment"

  Viroloog Marc Van Ranst heeft in De Afspraak gereageerd op het geheime rapport dat wij konden inkijken. "Het is normaal dat er rapporten vertrekken vanuit de experten", aldus Van Ranst, die ook de confidentialiteit van het rapport nuanceert.

  Van Ranst herhaalde ook dat de toestand ernstig is, hoewel dat nog deels "onder de waterlijn" zit. Volgens de viroloog moet het verbod op niet-essentiële reizen nu vooral goed gehandhaafd worden en kan er ook nog meer getelewerkt worden, maar hij sluit nieuwe maatregelen niet uit. Bovendien is het voor een heropening van de contactberoepen duidelijk nog te vroeg, zei hij. "De wetenschappers zijn het vrij eens over het perspectief voor de kappers: dat is er niet op dit moment."

  Eerder vandaag zei CEO van het UZ Brussel Marc Noppen bij HLN LIVE dat we niet dezelfde fout mogen maken als bij de tweede golf"We zitten op een kantelpunt."