Bekijk belangrijke updates
 1. 02/02/2021

  Audi Brussels hervat morgen productie

  De ochtendploeg die in quarantaine is vanwege een coronacluster bij Audi Brussels in Vorst, wordt vanaf woensdag vervangen door een nieuwe ploeg. De gedeeltelijk onderbroken productie kan zo hervat worden, meldt Audi Brussels. De leden van het team waar coronabesmettingen werden vastgesteld, blijven veertien dagen in quarantaine.

  De twee dagen vertraging op de productielijn bij Audi is beperkt. Enkel de ochtendploeg is getroffen, terwijl de namiddagploeg op volle sterkte is blijven draaien. De scholing die de vervangers maandag en dinsdag kregen, is vlot verlopen. Morgen kan de gedeeltelijk stilgevallen productie hervat worden.

  "Bij de ochtendploeg zal het nog niet aan de volle honderd procent zijn, maar wel al in de goede richting", zegt Peter D'Hoore, woordvoerder van Audi Brussels. "Het is telkens maar één ploeg die ontbrak. Dat zijn volumes die we kunnen inhalen."

  Toen maandagvoormiddag bleek dat enkele werknemers van een ochtendploeg in de montagehal positief hebben getest op Covid-19, werd in de fabriek van Audi Brussel het werk meteen stilgelegd. Alle leden van de bewuste ploeg ondergingen meteen een sneltest en ook een PCR-test. De resultaten van die PCR-tests zijn nog niet bekend, maar het veiligheidsprotocol bij Audi schrijft voor dat de ploegleden ongeacht het resultaat veertien dagen in quarantaine blijven.

 2. 02/02/2021

  Belgische touroperators boeken geen niet-essentiële reizen meer

  Sinds afgelopen week zijn alle niet-essentiële reizen verboden en dat tot ten minste 1 maart. 24 Belgische touroperators gaan gezamenlijk nog een stapje verder en zullen geen nieuwe afreizen van niet-essentiële reizen meer boeken die zouden plaatsvinden tussen 1 maart en 1 april voor hun Belgische klanten. Hiermee willen ze een signaal van solidariteit en actieve medewerking geven richting politiek, virologen en de consument. Wel roepen ze reizigers op om nu al hun reis voor het latere voorjaar, zomer, najaar of zelfs al voor 2022 via de georganiseerde reissector te boeken.

 3. 02/02/2021

  EU past aanbevelingen aan over criteria rond reisbeperkingen voor niet-EU-reizigers

  De lidstaten van de Europese Unie zijn akkoord gegaan met de nieuwe Europese richtlijnen voor reizigers die van buiten de EU het Europese grondgebied willen betreden. Het gaat om nieuwe epidemiologische richtlijnen waarmee rekening gehouden kan worden bij het opheffen van de reisbeperkingen voor die reizigers.

  De 27 lidstaten hadden eind juni, na de eerste coronagolf, beslist om de verboden op niet-essentiële reizen vanuit de EU geleidelijk aan op te heffen. Ze hadden beslist om een lijst van veilige landen op te stellen die elke twee weken werd herbekeken in functie van de evolutie van de pandemie. De EU raadde destijds aan om onder meer te kijken naar het aantal nieuwe besmettingen in de landen van afkomst (het aantal besmettingen per 100.000 inwoners voor een periode van 14 dagen) en om de grenzen te openen als het aantal besmettingen dichtbij of onder het Europese gemiddelde lag.

  Met het begin van de tweede golf is het aantal veilige landen echter weer afgenomen.

  De Europese Raad, waarin de lidstaten vertegenwoordigd zijn, heeft vandaag nieuwe richtlijnen goedgekeurd. De EU raadt nu aan om de reisbeperkingen op te heffen als een land "niet meer dan 25 nieuwe Covid-19-gevallen telt per 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen", staat in de tekst. Ook raadt de EU aan om te kijken naar het aantal tests dat wordt uitgevoerd: minstens 300 tests per 100.000 inwoners in de laatste zeven dagen, en de positiviteitsratio ligt best niet hoger dan 4 procent.

  De EU raadt ook aan om aan alle reizigers, met uitzondering van grensarbeiders of werknemers in de transportsector, een negatieve PCR-test te vragen die maximaal 72 uur oud is. In de aanbevelingen is tot slot opgenomen dat landen snel kunnen beslissen om nieuwe beperkingen in te voeren als er veel besmettingen zijn met nieuwe varianten.

  De nieuwe richtlijnen die werden goedgekeurd zijn enkel maar aanbevelingen. Elke lidstaat blijft verantwoordelijk voor het beheer van zijn grenzen. 

 4. 02/02/2021

  Alle verenigingen moeten activiteiten voor -13-jarigen stopzetten in Dendermonde

  In Dendermonde schakelen de basisscholen over op code rood en moeten alle verenigingen en clubs hun fysieke activiteiten verplicht stopzetten voor -13-jarigen. "We zien dat vooral het aantal besmettingen in het basisonderwijs elke dag sterk stijgt. Vorige week telden we drie besmettingen bij kinderen tot en met 12 jaar, vandaag zijn dat er 55", zegt het stadsbestuur.

  Het aantal coronabesmettingen in Dendermonde stijgt pijlsnel, aldus het stadsbestuur. "De laatste 7 dagen zijn er 178 besmettingen bijgekomen. Dit cijfer stijgt elke dag. Ten opzichte van vorige week is dit een verdubbeling, ten opzichte van midden januari is dit zelfs een verachtvoudiging. Van het totaal aantal coronabesmettingen wordt 1 op 3 vastgesteld bij kinderen uit het basisonderwijs. Er zijn op verschillende scholen al klassen in quarantaine gezet. De VLEK-school in Grembergen werd uit voorzorg al gesloten. Het is intussen ook duidelijk dat de meer besmettelijke Britse variant van het coronavirus circuleert."

  Alle Dendermondse basisscholen schakelen daarom ten laatste op donderdag over op code rood. Dat betekent onder meer geen "extra-murosactiviteiten" meer in de school, geen warme maaltijden en het gebruik van niet-persoonlijk materiaal wordt beperkt tot het absolute minimum. Daarnaast verlopen inschrijvingen digitaal, zijn er geen opendeurdagen of rondleidingen mogelijk en wordt er bijkomend gepoetst op school. Naast de middelbare schoolklassen moeten ook leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar in Dendermonde vanaf donderdag een mondmasker dragen in de klas en in alle binnenruimtes van de school. Buiten is het mondmasker niet verplicht en ook niet tijdens het sporten of eten.

  "Alle verenigingen en clubs moeten vanaf woensdag 3 februari tot en met vrijdag 12 februari hun activiteiten verplicht stopzetten voor -13-jarigen. Dat betekent dat fysieke samenkomsten van verenigingen en clubs (jeugd, cultuur, sport...) volledig verboden zijn, zowel binnen als buiten", stelt de stad Dendermonde. "De huidige maatregelen voor jongeren van 13 tot 18 jaar blijven behouden. Binnen deze groep zijn er quasi geen besmettingen, waardoor clubs en verenigingen hun werking voor deze groep kunnen verderzetten, met respect voor de coronamaatregelen zoals vastgelegd door de Vlaamse en federale overheid." 

 5. 02/02/2021

  Betere bescherming vaccin AstraZeneca na langer interval tussen 2 doses

  Het Oxford/AstraZeneca-vaccin, dat vorige week vrijdag groen licht kreeg van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA), biedt betere bescherming als er meer tijd tussen het toedienen van beide doses is. Dat blijkt uit nieuwe studieresultaten die de universiteit van Oxford dinsdag publiceerde in een voorpublicatie in The Lancet. Bovendien biedt de eerste dosis vanaf 3 weken tot 3 maand na de toediening 76 procent bescherming.

  Lees hier meer.