Bekijk belangrijke updates
 1. 05/02/2021

  Ook Erika Vlieghe bezorgd over heropening kappers

  Infectiologe Erika Vlieghe, voorzitter van het adviesorgaan GEMS, is bezorgd over de beslissing van het Overlegcomité vrijdag om de kappers vanaf 13 februari te heropenen. "Een netto toename van de contacten, is een netto toename van het risico op verdere verspreiding", zei ze daarover vrijdag in Terzake.

  "Wij zijn vooral ongeruste mensen, wij leven altijd met een blik op de curve. Die is beter beter dan in andere landen, maar die laat ons ook niet heel veel ruimte en daar zijn wij erg bezorgd over", aldus Vlieghe, die zegt zich vooral zorgen te maken over de toename van het aantal contacten die de heropening van de kappers met zich mee zal brengen.

  "Een netto toename van de contacten, is een netto toename van het risico op verdere verspreiding. Elk stukje dat je openzet, hoe goed je dat ook beveiligd, geeft een extra risico in een situatie die wat fragiel is, dat is onze bezorgdheid."

  Vlieghe had voor het Overlegcomité al laten verstaan dat ze de situatie "te fragiel" vindt om versoepelingen door te voeren. "Laat ons op het voorzichtige elan verdergaan", zei ze daar vrijdagochtend nog over. 

 2. 05/02/2021

  Johan Neyts: "Nu niet gaan denken dat alles kan"

  "Het is belangrijk om een evenwicht te vinden: aan de ene kant zit je met het virus dat je wil bestrijden. Maar tegelijk moet je het leefbaar houden voor de mensen. Puur als viroloog had ik ervoor geopteerd om de kapsalons nog even dicht te houden. Maar ik begrijp ook dat het niet houdbaar is. Het komt er dus op aan om de grootste gemene deler te vinden", reageert viroloog Johan Neyts op de beslissingen van het Overlegcomité. 

  "We moeten de bevolking daarom goed blijven informeren. Ook al zijn de kapsalons nu open, we moeten de voorzorgsmaatregelen goed opvolgen", zegt Neyts, die erop wijst dat de kappers het beroep zijn dat een van de hoogste besmettingen kent. "De mensen moeten ervan doordrongen blijven dat we momenteel nog een zeer labiel evenwicht kennen. Alles wat je loslaat, kan tot een versnelling leiden. We zijn nu begin februari: ik hoop dat de krokusvakantie ook een positieve factor speelt. Maar ik wil een warme oproep doen om nu niet te gaan denken dat alles kan. Het virus loert in alle hoekjes en kantjes om ons te belagen, en dat zal nog een tijdje zo zijn."

  Veel zal afhangen van de vaccinatiecampagne. Neyts merkt daarbij overigens op dat het vaccin van AstraZeneca mogelijk extra perspectieven biedt, omdat de bijsluiter vermeldt dat de tweede prik ervan pas na drie maanden moet gezet worden. In principe kan je zo meer personen al een eerste prik geven. Die beslissing komt de taskforce vaccinatie toe. "Maar op die manier kan het misschien een beetje sneller", aldus Neyts.

  Instanews image
  © Joel Hoylaerts/Photo News — Viroloog Johan Neyts.
 3. 05/02/2021

  Verschillende EU-leiders vrezen voor bevoorradingsproblemen met vaccin Johnson & Johnson

  Verschillende EU-leiders hebben vrijdag in een brief aan Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gewaarschuwd voor mogelijke problemen met de levering van het vaccin van Johnson & Johnson. De premiers van Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken en Griekenland wezen er in de brief op dat het vaccin -dat veelbelovend lijkt maar nog moet goedgekeurd worden- vanuit de EU naar de Verenigde Staten zal worden uitgevoerd voor de finale afwerking. "Dit kan misschien nieuwe problemen opleveren voor de bevoorrading in de EU", luidt het.

  Met hun brief willen ze proactief, dus voor het probleem zich effectief stelt, ageren om zo oplossingen mogelijk te maken, schrijven ze. "Volgens ons bestaat hier ook in Europa de productiecapaciteit om die laatste stap te realiseren, zonder dat de in Europa geproduceerde volumes naar de VS moeten worden gebracht."

  Vorige maand was er al een conflict tussen de Europese Commissie en het farmabedrijf AstraZeneca, omdat die laatste liet weten minder te kunnen leveren dan verwacht.

  Janssen Pharmaceutica in ons land is een dochter van J&J.

 4. 05/02/2021

  Waarom er nu wél versoepelingen zijn ondanks feit dat cijfers slechter zijn dan bij vorig Overlegcomité

  Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft uitgelegd waarom er nu wél versoepelingen zijn, ondanks het feit dat de coronacijfers slechter zijn dan bij het vorige Overlegcomité op 22 januari. Toen zei de premier nochtans dat de niet-medische contactberoepen pas open zouden mogen “onder de strikte voorwaarde dat de epidemiologische situatie verbeterd was”. Hij deed zijn uitleg bij VTM NIEUWS.

 5. 05/02/2021

  Horeca vraagt tijdlijn voor heropening en extra crisissteun

  Horeca Vlaanderen wil dat er op het volgende Overlegcomité, op 26 februari, een concrete tijdlijn wordt voorgesteld voor de heropening van cafés en restaurants. Dat laat de organisatie vrijdag weten. Bovendien hoopt Horeca Vlaanderen ook op meer financiële ondersteuning.

  Op de persconferentie na afloop van het Overlegcomité werd gezegd dat er aan het coronacommissariaat en het GEMS-expertenteam gevraagd is om een pad uit te tekenen voor de afbouw van de beperkingen voor de horeca. "Het is goed dat we op de agenda staan", reageert Horeca Vlaanderen. "Onze ondernemers hebben al bewezen veilig te kunnen heropenen. Dat kunnen we opnieuw."

  Voor Horeca Vlaanderen moet er in afwachting werk worden gemaakt van bijkomende crisissteun. "Het geld is op", zo klinkt het. "Uit een recente bevraging van ons bleek nog dat 46 procent van de Vlaamse horecaondernemers vreest deze lockdown met huidige steunmaatregelen nog maar anderhalve maand, of minder lang, vol te houden. Daarom is extra én verhoogde steun essentieel. De gesprekken over extra steun zijn lopende, maar we vragen om dit te realiseren voor 26 februari. Want die steun is ons vaccin."

  De organisatie zegt dat de Belgische ondernemers in 2020 een geschat omzetverlies van bijna 6 miljard euro hebben geleden. In het eerste kwartaal van dit jaar gaat het naar schatting al om 2,2 miljard euro.