Bekijk alle updates
  1. 06/02/2021

    “Vaccin van Oxford en AstraZeneca biedt minder bescherming tegen Zuid-Afrikaanse variant Covid-19"

    Het coronavaccin van het Brits-Zweedse bedrijf AstraZeneca en de universiteit van Oxford biedt geen bescherming tegen een licht en gematigd ziektebeeld dat veroorzaakt wordt door de Zuid-Afrikaanse variant van het virus. Dat zou blijken uit een studie die maandag wordt gepubliceerd, schrijft The Financial Times vanavond op zijn website.

    In een korte verklaring ontkent AstraZeneca het bericht in de krant en de studie niet, maar het bedrijf zegt dat het gaat om een kleine fase 1 en 2-studie, waarbij de eerste data effectief een beperkte effectiviteit tegen een milde ziekte door de Zuid-Afrikaanse variant heeft aangetoond. Het effect tegen een ernstiger ziektebeeld en hospitalisaties kon in de studie niet worden aangetoond omdat de proefpersonen vooral jonge en gezonde volwassenen waren, die sowieso weinig kans maken op hospitalisatie. Maar AstraZeneca zegt te geloven dat het vaccin wel degelijk effectief kan zijn tegen een ernstig ziektebeeld.

    Gisteren meldde de universiteit nog dat het vaccin wel even goed tegen de Britse coronamutatie als tegen de oorspronkelijke variant (D614G) van het virus werkt. Volgens de onderzoekers van Oxford hebben de vaccins een doeltreffendheid van 74,6 procent tegen de Britse variant. Dat percentage ligt zelfs hoger dan de werkzaamheidsgraad van 62 procent die men tijdens de laatste testfase bereikte met twee volledige doses. 

    De belangrijkste coronavarianten op een rij:

  2. 06/02/2021

    Ook ambulanciers in prioritaire groep

    Waarom vallen enkel operationele politiediensten in de groep met essentiële beroepen die eerder gevaccineerd zal worden, en niet de brandweerlui of de militairen?  "De ambulanciers bij de brandweer komen ook in aanmerking als prioritaire functie", zegt Vandenbroucke. 

  3. 06/02/2021

    Algemene bevolking schuift niet op in vaccinatiecampagne

    Midden februari zal er gestart worden met de vaccinaties met het AstraZeneca, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke bij VTM Nieuws, zonder daar een precieze datum op te plakken. Dit weekend komen er 80.000 dosissen, in de komende weken meer. Voor heel februari gaat het om 443.000 dosissen. 

    Dat er nu sommige groepen iets eerder worden ingeënt, betekent niet dat de algemene bevolking vroeger gevaccineerd zal kunnen worden. Zij blijven zoals nu in de planning rond juni staan. "Zij behouden hun plaats in de strategie die al langer is afgesproken. Je krijgt nu enkel kleine verschuivingen in de puzzel. De 65-plussers komen iets eerder aan bod vanaf maart, zorgpersoneel ook. Maar voor andere deelgroepen kan het dan weer net iets langer duren." 

    Maar, zo zegt Vandenbroucke ook, "het belangrijkste voor iedereen, ook voor de jongeren, is dat de kwetsbare groep gevaccineerd wordt. Dat is de sleutel om de hele samenleving stap voor stap te kunnen openen. Daarvoor moet je de ouderen en kwetsbaren gevaccineerd te hebben. En dat hopen we zo snel mogelijk gedaan te hebben, al zal dat nog wel enkele maanden duren."

    Instanews image
    © EPA
  4. 06/02/2021

    Nederland bereikt kaap van miljoen besmettingen

    In Nederland is de kaap van een miljoen bevestigde besmettingen bereikt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geregistreerde vandaag 4.130 nieuwe besmettingen. Daarmee is het totale aantal bevestigde gevallen, bijna een jaar nadat het virus in Nederland is opgedoken, gestegen tot 1.001.894.

    In werkelijkheid zijn waarschijnlijk veel meer mensen besmet geraakt met het virus. Niet iedereen die klachten heeft, laat zich immers testen en sommige mensen dragen het virus bij zich zonder klachten te krijgen. Aan het begin van de pandemie was de testcapaciteit bovendien laag. Een test doen was toen vaak simpelweg geen optie.

    Nederland is het 21ste land ter wereld met meer dan een miljoen positieve tests.

    De steden met de meeste inwoners tellen ook de meeste besmettingen: Amsterdam staat bovenaan, gevolgd door Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Ook in Tilburg, Almere, Eindhoven en Breda is het coronavirus in totaal bij meer dan 10.000 inwoners vastgesteld.

    De eerste besmetting in Nederland werd op 27 februari vorig jaar vastgesteld. 

  5. 06/02/2021

    Planning toediening AstraZeneca-vaccin

    Tijdens het persmoment wordt een overzicht gegeven van de groepen die vanaf midden februari met het AstraZeneca-vaccin gevaccineerd zullen worden. 

    Instanews image
    © Persmoment vaccinatiestrategie — Groepen vaccinatiestrategie