Bekijk belangrijke updates
  1. 07/02/2021

    Honderden betogers komen in Kopenhagen op straat tegen coronamaatregelen

    Zaterdagavond zijn in Kopenhagen 600 mensen de straat op gegaan om te betogen tegen de coronamaatregelen van de Deense regering. Onder meer het vaccinatiepaspoort dat op komst is, werd bekritiseerd. De demonstranten kwamen samen bij het Deense parlement.

    Tot de actie werd op Facebook opgeroepen door "Men in Black Danemark", een groep die sinds een maand protesten organiseert.

    Net als verscheidene andere Europese landen, denkt Denemarken aan een elektronisch vaccinatiecertificaat, dat de bezitter toegang moet geven tot bijvoorbeeld sportevenementen of restaurants.

    Voor "Men in Black" betekent dat "paspoort" bijna een verplichting om zich te laten vaccineren en dus een inperking van de individuele vrijheid. In Denemarken wordt, net als in België, vaccinatie aangeraden maar niet verplicht.

    De betoging verliep luidruchtig maar zonder incidenten.

    Instanews image
    © AFP — Archiefbeeld. De "Men in Black" demonstreren al enkele weken. (23/01/21)
  2. 06/02/2021

    “Vaccin van Oxford en AstraZeneca biedt minder bescherming tegen Zuid-Afrikaanse variant Covid-19"

    Het coronavaccin van het Brits-Zweedse bedrijf AstraZeneca en de universiteit van Oxford biedt geen bescherming tegen een licht en gematigd ziektebeeld dat veroorzaakt wordt door de Zuid-Afrikaanse variant van het virus. Dat zou blijken uit een studie die maandag wordt gepubliceerd, schrijft The Financial Times vanavond op zijn website.

    In een korte verklaring ontkent AstraZeneca het bericht in de krant en de studie niet, maar het bedrijf zegt dat het gaat om een kleine fase 1 en 2-studie, waarbij de eerste data effectief een beperkte effectiviteit tegen een milde ziekte door de Zuid-Afrikaanse variant heeft aangetoond. Het effect tegen een ernstiger ziektebeeld en hospitalisaties kon in de studie niet worden aangetoond omdat de proefpersonen vooral jonge en gezonde volwassenen waren, die sowieso weinig kans maken op hospitalisatie. Maar AstraZeneca zegt te geloven dat het vaccin wel degelijk effectief kan zijn tegen een ernstig ziektebeeld.

    Gisteren meldde de universiteit nog dat het vaccin wel even goed tegen de Britse coronamutatie als tegen de oorspronkelijke variant (D614G) van het virus werkt. Volgens de onderzoekers van Oxford hebben de vaccins een doeltreffendheid van 74,6 procent tegen de Britse variant. Dat percentage ligt zelfs hoger dan de werkzaamheidsgraad van 62 procent die men tijdens de laatste testfase bereikte met twee volledige doses. 

    De belangrijkste coronavarianten op een rij:

  3. 06/02/2021

    Uitbraakcluster bij 101-centrale van politie in Brussel

    Een aanzienlijk aantal besmette mensen die werkzaam zijn in het Communicatie- en Informatiecentrum (CIC) van het Brussels Gewest, waar de 101-centrale van de politie is gevestigd, zit in quarantaine. Dat meldt de federale politie in een mededeling, een bevestiging van informatie in verschillende media. Er is geen impact voor mensen die de hulpdiensten willen bereiken, zo wordt benadrukt.

    Volgens Sudinfo zouden zowat twintig van de honderd personeelsleden positief zijn. Een superverspreider wordt verantwoordelijk geacht voor het merendeel van de gevallen. Ook zou één persoon op een geïsoleerde manier besmet zijn geraakt met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus, aldus Sudinfo.

    Woordvoerder Walter Derieuw van de Brusselse brandweer merkt op dat de 112-centrale, die is gehuisvest in de belangrijkste kazerne aan de Heliportlaan in Brussel, er niet door getroffen wordt in tegenstelling tot informatie in een aantal media. die centrale beheert oproepen voor ziekenwagens, brandweer en oproepen voor de politie die niet via oproepmenu's zijn gestuurd.

    "Wij zijn op zoek naar clusters, om met niet-positieve mensen te kunnen blijven werken", klinkt het nog, Ook de hulpdiensten maken gebruik van telewerk. "We werken met een minimum aan effectieven en er is een gedeeltelijke overname door andere CIC's", aldus de federale politie. "Op deze manier is de dienstverlening aan de bevolking gewaarborgd."

    Er zijn bijkomende ook sanitaire maatregelen genomen. Het permanent dragen van een mondmasker is sinds vorige week van kracht. Er is ook een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om maandag een volledige ontsmetting uit te voeren. 

  4. 06/02/2021

    Roemenië wil vaccins produceren

    Roemenië wil minstens een van de Europees goedgekeurde vaccins tegen het coronavirus in eigen land produceren. Dat heeft eerste minister Florian Citu aangekondigd, meldt persagentschap Mediafax.

    De Europese Commissie heeft de vraag gesteld en de Roemeense regering heeft ja gezegd, verklaarde Citu. Alle formaliteiten worden nu afgerond.

    Mogelijk worden de vaccins geproduceerd in het onderzoeksinstituut Catacuzino in de hoofdstad Boekarest, dat onder Defensie valt. Meer details over de timing of het type vaccin zijn nog niet bekendgemaakt. 

  5. 06/02/2021

    Italië keurt gebruik antilichamen tegen Covid-19 goed

    Italië maakt haast met de inzet van zogeheten monoklonale antilichamen om patiënten met Covid-19 te behandelen. Minister van Volksgezondheid Roberto Speranza maakte vandaag bekend dat hij een decreet heeft ondertekend om deze therapie in speciale gevallen mogelijk te maken.

    Het Italiaans Agentschap voor Medicijnen (AIFA) en de nationale Gezondheidsraad hebben ook hun akkoord gegeven voor de toediening van deze antistoffen. Dat zijn gemodificeerde eiwitten die het afweersysteem aanzetten tot actie tegen het coronavirus. "Dus, samen met de vaccins, hebben we nog een extra kans in de strijd tegen Covid-19", zei Speranza. Onder anderen Donald Trump kreeg het middel toegediend in de nadagen van zijn presidentschap.

    AIFA liet weten dat de toestemming betekent dat patiënten ouder dan twaalf jaar de behandeling kunnen krijgen, hoewel er nog onvoldoende feiten zijn verzameld en er "onzekerheid is over het voordeel van dit soort medicatie". Voor behandeling komen besmette mensen in aanmerking die nog niet in het ziekenhuis liggen, milde tot matige ziekteverschijnselen hebben en die risico lopen dat hun situatie verslechtert.

    Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) begon eerder deze maand met het testen van het middel Regeneron in de strijd tegen Covid-19. Italië is hard getroffen door de coronapandemie, met inmiddels meer dan 2,6 miljoen besmettingsgevallen en ruim 90.000 doden.

    Instanews image
    © AFP