Bekijk alle updates
  1. 07/02/2021

    Waarom mag de kapper wel open, en pedicure niet? Jambon: "Dat krijg ik moeilijk uitgelegd"

    Voor Vlaams minister-president Jan Jambon "had het allemaal wat meer mogen zijn". De N-VA'er reageert daarmee op de versoepelingen die werden aangekondigd na het Overlegcomité vrijdag. "Ik deel de mening dat we nu niet naar een grote versoepeling kunnen", legt hij uit in De Zevende Dag. Jambon ziet echter geen verschil tussen kappers, die open mogen op 13 februari, en de andere niet-medische contactberoepen, die moeten wachten tot 1 maart. "Als men mij morgen vraagt 'waarom kappers wel, en pedicure niet', dat krijg ik moeilijk uitgelegd."

    De minister-president verdedigt wel de keuze voor het heropenen van de kappers boven versoepelingen inzake sociale contacten. "Het gaat over een gecontroleerde omgeving, er bestaan goed uitgewerkte protocollen met de sector. Daarop kan gecontroleerd worden", vindt Jambon. 

    "Alles wordt geleid door de cijfers, door de evolutie van de pandemie. We zitten nu op een onzeker plateau. Zolang de cijfers blijven dansen op  het niveau van vandaag, is de situatie niet goed genoeg voor verdere versoepelingen", klinkt het. Jambon begrijpt dat de horeca en andere zwaar getroffen sectoren vragen naar extra steun, maar daar is volgens hem geen ruimte voor. "Ondertussen zitten we bijna aan een half miljard euro steunmaatregelen voor de horeca, voor het hele bedrijfsleven loopt dat op tot 2 miljard euro. Dat zijn gigantische bedragen", vindt hij. "Op lange termijn zullen we dat met z'n allen moeten terugbetalen." Lees hier verder. 

    Instanews image
    © Photo News — Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)
  2. 07/02/2021

    Nog minder dan 300 coronapatiënten op intensieve zorgen

    Het aantal coronapatiënten op intensieve zorgen is met 291 voor het eerst in vier maanden tijd onder de grens van 300 gedoken. Dat blijkt zondag uit de voorlopige cijfers van Sciensano. Het aantal ziekenhuisopnames wegens Covid-19 in ons land stijgt wel opnieuw lichtjes.

    In de Belgische ziekenhuizen worden momenteel 1.649 coronapatiënten verzorgd. Van hen liggen er 291 op de afdelingen intensieve zorgen. Het is de eerste keer sinds 13 oktober dat het cijfer onder 300 ligt.

    Het aantal ziekenhuisopnames wegens Covid-19 in ons land stijgt wel opnieuw lichtjes. Van 31 januari tot en met 6 februari belandden er per dag gemiddeld 122,9 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis. Dat is 3 procent meer dan in de week ervoor.

    Het aantal nieuwe overlijdens als gevolg van het coronavirus daalt voor de vijfde dag op een rij: van 28 januari tot en met 3 februari bezweken dagelijks gemiddeld 41,3 mensen aan Covid-19. Dat is 16 procent minder dan in de voorgaande zeven dagen.

    In totaal stierven in ons land intussen 21.352 mensen aan het coronavirus.

    Het aantal besmettingen blijft ook stijgen. Per dag kwamen er van 28 januari tot en met 3 februari gemiddeld 2.339 bevestigde gevallen bij, een stijging met 4 procent in vergelijking met de voorgaande week. Er werden in die periode gemiddeld 50.300 tests per dag afgenomen, een stijging met 9 procent. De positiviteitsratio bleef nagenoeg stabiel op 5,4 procent.

    De teller van het aantal bevestigde coronagevallen sinds het begin van de pandemie staat nu op 723.870.

    Intussen hebben 326.400 mensen in ons land een eerste vaccin gekregen.

  3. 07/02/2021

    “Vaccin van Oxford en AstraZeneca beschermt minder tegen Zuid-Afrikaanse variant Covid-19"

    Het vaccin van het Brits-Zweedse bedrijf AstraZeneca en de universiteit van Oxford biedt geen bescherming tegen een licht en gematigd ziektebeeld dat veroorzaakt wordt door de Zuid-Afrikaanse variant van het virus. Dat zou blijken uit een studie die maandag wordt gepubliceerd, schrijft The Financial Times zaterdagavond op zijn website.

    In een korte verklaring ontkent AstraZeneca het bericht in de krant en de studie niet, maar volgens het bedrijf gaat het om een kleine fase 1 en 2-studie, waarbij de eerste data effectief een beperkte effectiviteit tegen een milde ziekte door de Zuid-Afrikaanse variant heeft aangetoond. Het effect tegen een ernstiger ziektebeeld en hospitalisaties kon in de studie niet worden aangetoond omdat de proefpersonen vooral jonge en gezonde volwassenen waren, die sowieso weinig kans maken op hospitalisatie. 

    Het bedrijf gaf wel aan vertrouwen te hebben dat het vaccin beschermt tegen ernstige gevallen, aangezien het neutraliserende antilichamen produceert die gelijkaardig zijn aan die van andere vaccins tegen het virus. Zeker wanneer de periode van acht tot twaalf weken tussen de twee dosissen wordt gerespecteerd zou het vaccin tegen ernstige ziekte moeten beschermen.

    Een onderzoeker aan de universiteit van Southampton zei aan BBC dat de eerste resultaten van de studie niet automatisch slecht nieuws zijn, aangezien de implicaties pas bekend zullen zijn wanneer de volledige studie afgerond is. Indien het vaccin minder beschermt tegen milde varianten maar wel ernstige ziekte voorkomt, "zou dat nog steeds een goed resultaat zijn", aldus de onderzoeker.

    Gisteren meldde de universiteit nog dat het vaccin wel even goed tegen de Britse coronamutatie als tegen de oorspronkelijke variant (D614G) van het virus werkt. Volgens de onderzoekers van Oxford hebben de vaccins een doeltreffendheid van 74,6 procent tegen de Britse variant. Dat percentage ligt zelfs hoger dan de werkzaamheidsgraad van 62 procent die men tijdens de laatste testfase bereikte met twee volledige doses. 

    De belangrijkste coronavarianten op een rij: