Bekijk belangrijke updates
 1. 07/02/2021

  Zuid-Afrika stopt voorlopig met gebruik van AstraZeneca-vaccin: "Niet genoeg bescherming tegen Zuid-Afrikaanse variant"

  Zuid-Afrika stopt voorlopig met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Het middel biedt niet genoeg bescherming tegen milde en matige ziekteverschijnselen die veroorzaakt worden door de Zuid-Afrikaanse variant. Volgens AstraZeneca ging het slechts om "een kleinschalige test".

  Of dit gevolgen zal hebben voor het Belgische vaccinbeleid is nog niet duidelijk. De Zuid-Afrikaanse variant komt in ons land voorlopig nog niet al te veel voor.

  Voor Zuid-Afrika komt de klap wel hard aan. De regering was van plan om één miljoen dosissen van AstraZeneca te verdelen onder het medisch personeel. In eerste instantie zullen de vaccins van Johnson & Johnson en Pfizer het gat moeten opvangen. Minister van Gezondheid Zweli Mkhize wacht nu het advies van wetenschappers af om te kijken in welke mate AstraZeneca nog een rol kan spelen.

  Instanews image
  © REUTERS
 2. 07/02/2021

  Twaalf miljoen Britten al gevaccineerd

  In het Verenigd Koninkrijk hebben al meer dan twaalf miljoen mensen een eerste dosis van het coronavaccin gekregen. 

  De Britse regering wil tegen midden februari de meest kwetsbare groepen ingeënt hebben. Het gaat dan om de zeventigplussers, mensen met een aandoening en het medisch en verzorgend personeel. In totaal zijn dat 15 miljoen mensen. Op dit moment gaat de regering ervan uit dat ze die doelstelling zal halen. Tegen mei moeten alle vijftigplussers gevaccineerd zijn.

  Omdat het Verenigd Koninkrijk sneller en meer vaccins bestelde bij verschillende fabrikanten heeft het land minder te lijden onder tekorten of vertraagde leveringen dan landen in de EU. De Wereldgezondheidsorganisatie riep het land al op om vaccins aan andere landen te geven van zodra de kwetsbare mensen ingeënt zijn. Als de Britten alle dosissen zouden krijgen waarvoor een contract afgesloten is, zouden ze voldoende hebben om de bevolking drie keer te vaccineren. 

  Instanews image
  © AFP
 3. 07/02/2021

  "Russisch Spoetnik-vaccin kan ook aan België geleverd worden"

  Het Russische coronavaccin Spoetnik V kan mogelijk ook aan België geleverd worden. Dat zei de Russische ambassadeur in België bij RTL.

  "Momenteel zijn de Russische fabrieken enkel bezig voor de eigen bevolking. Rond juni moet de massavaccinatie afgerond kunnen worden", zei ambassadeur Alexander Tokovinin. 

  Daarna zou het vaccin aan het buitenland kunnen worden geleverd. Al verschillende landen hebben op het vaccin ingetekend, zoals Iran, Brazilië en Nicaragua. Ook EU-lidstaat Hongarije en Servië gaven hun fiat.

  Frankrijk, Duitsland en Spanje toonden interesse, op voorwaarde dat het aan de Europese eisen voldoet. Volgens een onderzoek dat in 'The Lancet' werd gepubliceerd, is het vaccin voor 91,6 procent doeltreffend.

  Instanews image
  © AFP
 4. 07/02/2021

  Politie legt betoging tegen coronamaatregelen stil in Maastricht

  De Nederlandse politie heeft een demonstratie tegen de coronaregels in Maastricht stilgelegd. De demonstranten negeerden de coronamaatregelen en hielden onvoldoende afstand. Rond 15.15 uur greep de politie in en werden de deelnemers van het plein verdreven.

  Vanaf 14 uur verzamelden zich zo'n 200 demonstranten op het Vrijhof. Het ging om een onaangekondigde demonstratie tegen de coronamaatregelen. De politie riep de demonstranten via een megafoon op anderhalve meter afstand te houden. Daaraan werd nauwelijks gehoor gegeven.

  Toen de politie de mensen van het plein af dreef, riepen enkele deelnemers "dictatuur". Onder de demonstranten waren ook gezinnen met kinderen. Enkelen hadden kartonnen borden bij zich met teksten tegen de coronamaatregelen. De politie controleerde nu en dan deelnemers op hun identiteitsbewijs.

 5. 07/02/2021

  Internationaal WHO-onderzoek naar oorsprong Covid-19 bijna afgerond: “belangrijke aanwijzingen” gevonden op Huanan-versmarkt in Wuhan

  Instanews image
  © REUTERS

  Het onderzoek dat het internationale team van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in China voert naar de herkomst van het coronavirus, is op zijn einde aan het lopen. Een van de experten, Peter Daszak, meldt dat er “belangrijke aanwijzingen” gevonden zijn voor de rol die de Huanan-versmarkt in Wuhan heeft gespeeld bij het uitbreken van de corona-epidemie.

  Lees hier meer.