Bekijk belangrijke updates
 1. 17/02/2021

  "Mensen met ernstig psychiatrische aandoeningen moeten op prioriteitenlijst vaccin"

  Personen met ernstige psychiatrische ziekten zoals psychose lopen verhoogd medisch risico bij Covid-19 en moeten daarom expliciet op de medische prioriteitenlijst voor een vaccin. Dat zeggen onderzoekers van de vijf belangrijkste Europese organisaties voor psychiatrie in een nieuw wetenschappelijk artikel. "Deze patiënten lopen twee keer zoveel kans om in het ziekenhuis opgenomen te worden en te overlijden."

  De onderzoekers bekeken de strategie voor de vaccinatiecampagne in twintig landen en kwamen tot de vaststelling dat alleen Nederland, Duitsland, Denemarken en het VK prioriteit geven aan personen met ernstige psychotische ziekten. Het gaat daarbij om aandoeningen als psychose of ernstige stemmingsproblemen.

  "Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze patiënten ruim twee keer zoveel kans hebben om te overlijden", zegt hoofdauteur van het artikel Livia De Picker, verbonden aan de UAntwerpen en het Universitair Psychiatrisch Centrum in Duffel. "Wij vinden het dan ook verontrustend dat de grote meerderheid van de onderzochte landen in hun vaccinatiestrategie geen enkele melding maakt van psychiatrie of psychische stoornissen."

  In België gaf de Hoge Gezondheidsraad wel aandacht aan mensen met psychiatrische aandoeningen in haar advies over de prioriteitengroepen, maar volgens De Picker ging dit advies uit van verkeerde en zelfs ronduit stigmatiserende ideeën over deze patiëntengroep. "De raad ging ervan uit dat deze mensen al bereikt zouden worden via de prioritaire vaccinatie voor personen die in een instelling verblijven, wat niet klopt. Tegenwoordig leven de meeste mensen met ernstige psychische stoornissen in de gemeenschap."

  De Picker pleit er dan ook voor dat België het voorbeeld volgt van Nederland, Duitsland, Denemarken en het VK. "Ook Frankrijk heeft trouwens, in reactie op ons werk, aangekondigd dat te zullen gaan doen. Het zou echt beschamend zijn als ons land hierin achterblijft."

  Ook Inge Vervotte, voorzitter dagelijks bestuur bij zorgnetwerk Emmaüs, vindt dat er meer aandacht gegeven moet worden aan geestelijke gezondheid. "Iedereen maakt zich zorgen over de toename van psychische problemen die zal volgen op de Covid-epidemie. Maar veel personen die al ernstige psychische problemen hebben, zullen deze problemen eerder en waarschijnlijk ernstiger doormaken. Er is substantieel bewijs van de schade die patiënten in de geestelijke gezondheidszorg lijden als gevolg van de pandemie. Wij vragen gepaste acties voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen." 

 2. 17/02/2021

  Senaat behandelt spoedwet vrijdag, en die kan na instemming snel ingaan

  Het ziet ernaar uit dat de spoedwet van de Nederlandse regering over de avondklok vrijdag - als het parlement instemt - kan worden ingevoerd. De Eerste Kamer heeft op verzoek van het kabinet besloten vrijdag over het wetsvoorstel te debatteren en daarna meteen te stemmen. De Tweede Kamer zal dat al morgen doen. Daarna moet het nog in het Staatsblad worden geplaatst. Dat kan heel snel als het moet, aldus het ministerie. De spoedwet moet de avondklok 'redden' mocht het gerechtshof in Den Haag de huidige wet definitief onderuit halen.

  De senatoren die het woord zullen voeren, komen fysiek bijeen op het Binnenhof. Om het vereiste quorum te halen is aanmelding van de anderen digitaal mogelijk. De aanwezige senatoren kunnen na het debat stemmen namens hun partij. Maar als er tot een hoofdelijke stemming wordt besloten, moet iedereen wel naar Den Haag komen.

  Het ministerie van Justitie zette dinsdag snel een spoedwet in elkaar, nadat de rechtbank in Den Haag in de ochtend had bepaald dat de juridische onderbouwing van de avondklok onvoldoende is. De rechtbank verklaarde het straatverbod tussen 21 uur en 4.30 uur per direct ongeldig. Maar na een spoedappel van het kabinet schroefde het gerechtshof in Den Haag dit besluit binnen enkele uren terug. De avondklok blijft nu in ieder geval van kracht tot de uitspraak in hoger beroep er is. Het beroep dient vrijdag en mogelijk komt er dan ook meteen een uitspraak.

 3. 17/02/2021

  Honderd studenten aan het feesten op het Sint-Pietersplein, burgemeester De Clercq: “Dit is niet oké”

  Op het Sint-Pietersplein in Gent stonden vanavond plots honderd studenten feest te vieren. Er werd volop gedanst op luide muziek. Bij aankomst van de politie liep het merendeel van de feestgangers weg, niemand werd vooralsnog opgepakt. 

  “Het is zwaar voor de studenten, dat weet ik, maar de goede cijfers mogen we nu niet te grabbel gooien”, klinkt het bij de Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). Lees hier meer.

  Instanews image
  © VTM — De studenten kwamen samen met zo'n honderd man op het Sint-Pietersplein.
 4. 17/02/2021

  Drie besmettingen met Braziliaanse variant bevestigd bij politie Zennevallei

  Zeker drie van de agenten van de politiezone Zennevallei, die al enkele dagen in quarantaine zitten, zijn besmet met de Braziliaanse variant van het coronavirus. Dat meldt Joris Moonens, woordvoerder van Agentschap Zorg en Gezondheid, aan VTM NIEUWS en wordt ook bevestigd door Marc Snoeck (sp.a), burgemeester van Halle.

  Ondertussen zijn in totaal al dertig positieve gevallen geteld binnen het korps. Van de anderen is niet bekend of ze ook met de Braziliaanse variant besmet zijn. 

  "De kans bestaat natuurlijk dat er van de 27 andere gevallen ook een aantal besmet is met de Braziliaanse variant", zegt Snoeck. "Maar die ontleding duurt enkele dagen. Dit bevestigt wel dat we de goede maatregel hebben genomen om alle medewerkers en hun familieleden in quarantaine te laten gaan."

  Instanews image
  © Tom Vierendeels — Er zijn al drie besmettingen met de Braziliaanse variant van het coronavirus vastgesteld in de politiezone Zennevallei. De Vlaams-Brabantse gemeentes Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel behoren tot die zone.
 5. 17/02/2021

  Vlaamse arts vertelt over drama's in Brazilië: “30 mensen in één keer gestorven door tekort aan zuurstof”

  Gert Verdonck, medisch coördinator voor Artsen Zonder Grenzen, is net terug uit Manaus en getuigt over de drama’s die zich in januari afspeelden in de ziekenhuizen in de Braziliaanse Amazone. Lees hier meer.

  Instanews image
  © HLN LIVE — De Vlaamse arts Gert Verdonck vertelt aan HLN LIVE over wat hij meemaakte in Brazilië.