Bekijk alle updates
  1. 19/02/2021

    Biden belooft 4 miljard dollar voor het vaccinatieprogramma van de WHO

    De Amerikaanse president Joe Biden maakt 4 miljard dollar (3,3 miljard euro) vrij voor Covax, het vaccinatieprogramma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat meldt het Witte Huis. Biden zal de aankondiging officieel doen tijdens de virtuele top van de G7, vandaag.

    Een eerste deel, van 2 miljard dollar, zal "heel snel" vrijgemaakt worden, aldus een hooggeplaatste Amerikaanse bron. De tweede helft zal geleidelijk aan vrijgemaakt worden, in de loop van dit en volgend jaar.

    De bedoeling van het Covax-programma van de WHO is dit jaar coronavaccins leveren aan 20 procent van de bevolking van 200 deelnemende landen. Het mechanisme bestaat daarnaast ook uit een financieringsmechanisme die 92 lage- en middeninkomenslanden toelaat toegang te krijgen tot de vaccins.

    "We denken dat het essentieel is om onze rol te spelen, om zo deze pandemie op internationaal niveau te overwinnen", aldus nog de Amerikaanse bron. Volgens Amerikaanse regeringsmedewerkers hoopt Biden dat andere landen het Amerikaanse voorbeeld volgen. 

  2. 18/02/2021

    Wouter Beke haalt uit naar Moderna: "Niets dan miserie met hen"

    Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft tijdens een bezoek aan het vaccinatiecentrum van Maasmechelen zijn beklag gedaan over vaccinproducent Moderna. “Alleen maar miserie met hen. Dan leveren ze te laat en een andere keer te weinig", citeert het Belang van Limburg de minister.

    Lees hier verder.

    Instanews image
    © AP
  3. 18/02/2021

    Brits contract met AstraZeneca gelijkt op dat met EU

    Het contract dat Groot-Brittannië met vaccinfabrikant AstraZeneca sloot, gelijkt volgens onderzoek van de zender CNN op het contract van de Europese Unie met het bedrijf. In beide contracten is een clausule opgenomen om "naar best vermogen" te leveren, zo meldt de Amerikaanse zender.

    Eerder was erop gespeculeerd dat door deze clausule minder vaccins geleverd werden aan de EU-landen dan aangekondigd, terwijl dat in Groot-Brittannië niet het geval was.

    Opvallend in het onderzoek van CNN is dat een deels gemaskeerde versie van het Britse contract al eind november online beschikbaar was. Wel was de link moeilijk op te sporen.

    De Britse regering bezorgde de link aan de zender als antwoord op een vraag over vrijheid van informatie, nadat de regering eerder herhaaldelijk geweigerd had het contract bekend te maken en daarbij zelfs van een nationaal veiligheidsrisico sprak.

    De ongelijke bevoorrading van Groot-Brittannië en de EU met het vaccin veroorzaakte de voorbije weken heel wat spanningen tussen de twee zijden.

    AstraZeneca-topman Pascal Soriot had de snellere leveringen aan Groot-Brittannië verdedigd met het argument dat de overeenkomst met Londen duidelijk vroeger was gesloten dan die met de EU. De EU had haar overeenkomst met AstraZeneca dan deels onleesbaar op het internet bekendgemaakt.

    Lees ook: Dit staat in het contract met vaccinbouwer AstraZeneca: “Bindend en kristalhelder”, zegt Europese Commissie (+)

    Instanews image
    © AFP
  4. 18/02/2021

    IN KAART. België kleurt alsmaar groener, behalve provincie Luxemburg

    Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus blijft dalen. In alle provincies zakken de cijfers nu: de kaart kleurt alsmaar groener. Behalve dan de provincie Luxemburg, die een daling optekent van amper 0,24 procent. Deze grafieken en kaarten tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert. 

    Instanews image
    © Benoit De Freine
  5. 18/02/2021

    Eerste vaccinaties van mensen met een handicap van start

    De eerste 68 bewoners van een voorziening voor mensen met een handicap zijn donderdag gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat gebeurde in Overijse, bij vzw De Kerselaar, in aanwezigheid van Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). Ook 68 personeelsleden kregen een prikje.

    In totaal zullen de komende weken zo'n 41.000 personen uit de sector gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Het gaat om ruim 14.900 meerderjarigen met een handicap die dag en nacht verblijven in een voorziening of ouderinitiatief. Ook mensen die sinds corona thuis verblijven, maar in gewone tijden wel in een voorziening wonen, komen aan de beurt.

    Tegelijkertijd krijgen ook zo'n 25.900 personeelsleden een spuitje. Het gaat dan zowel om personeel uit de meerderjarige als de minderjarige voorzieningen, en personeel uit de dagcentra, als zij ook contact hebben met mensen die residentieel verblijven in de voorzieningen.

    De komende weken en maanden komen 209 voorzieningen en 10 ouderinitiatieven aan bod. Deze week nog krijgen de bewoners en personeelsleden van 25 voorzieningen hun vaccins: negen in West-Vlaanderen, twee in Limburg, zes in Oost-Vlaanderen, vier in Antwerpen en vier in Vlaams-Brabant. Zes hubziekenhuizen voorzien de levering van de vaccins.

    Voor de 5.800 personen die gebruik maken van de dagcentra en de Diensten Zelfstandig Wonen is nog niet bekend wanneer zij hun prik kunnen gaan halen. De 1.400 personeelsleden die geen contact hebben met voorzieningen waar mensen dag en nacht verblijven, worden meegenomen in de groep van zorgverleners die in de vaccinatiecentra hun spuitje krijgen.

    Instanews image
    © Photo News — Minister Wouter Beke (CD&V).