Bekijk belangrijke updates
 1. 19/02/2021

  Biden belooft 4 miljard dollar voor het vaccinatieprogramma van de WHO

  De Amerikaanse president Joe Biden maakt 4 miljard dollar (3,3 miljard euro) vrij voor Covax, het vaccinatieprogramma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat meldt het Witte Huis. Biden zal de aankondiging officieel doen tijdens de virtuele top van de G7, vandaag.

  Een eerste deel, van 2 miljard dollar, zal "heel snel" vrijgemaakt worden, aldus een hooggeplaatste Amerikaanse bron. De tweede helft zal geleidelijk aan vrijgemaakt worden, in de loop van dit en volgend jaar.

  De bedoeling van het Covax-programma van de WHO is dit jaar coronavaccins leveren aan 20 procent van de bevolking van 200 deelnemende landen. Het mechanisme bestaat daarnaast ook uit een financieringsmechanisme die 92 lage- en middeninkomenslanden toelaat toegang te krijgen tot de vaccins.

  "We denken dat het essentieel is om onze rol te spelen, om zo deze pandemie op internationaal niveau te overwinnen", aldus nog de Amerikaanse bron. Volgens Amerikaanse regeringsmedewerkers hoopt Biden dat andere landen het Amerikaanse voorbeeld volgen. 

 2. 18/02/2021

  Bakker Machiel (35) krijgt stevige coronaboete omdat hij bierblikjes uit automaat vergeet te halen

  “Als ze mij hadden gewaarschuwd, zou ik de blikjes er onmiddellijk uithalen. Maar nee, ze kennen geen dialoog en geven liever 750 euro boete.” Bakker Machiel Neirink (35) uit Zulte is nog steeds verontwaardigd voor wat hem werd overkwam. Uit vergetelheid vergat hij na het verbod op alcohol na 20 uur enkele blikjes Jupiler uit zijn automaat te halen. Gevolg: een boete van 750 euro in de brievenbus. “De klepel is volledig doorgeslagen.”

  Neirinck zal wellicht, samen met een visbedrijf uit Ninove die hetzelfde meemaakte voor een flesje wijn, een advocaat onder de arm nemen. “Tegen deze repressie ga ik in.

  Instanews image
  © Bakker Neirinck — Bakker Neirinck bij zijn automaat.
  Instanews image
  © Bakker Neirinck — De pv die Neirinck in de bus kreeg.
 3. 18/02/2021

  Wouter Beke haalt uit naar Moderna: "Niets dan miserie met hen"

  Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft tijdens een bezoek aan het vaccinatiecentrum van Maasmechelen zijn beklag gedaan over vaccinproducent Moderna. “Alleen maar miserie met hen. Dan leveren ze te laat en een andere keer te weinig", citeert het Belang van Limburg de minister.

  Lees hier verder.

  Instanews image
  © AP
 4. 18/02/2021

  Evolueert Zweden toch richting lockdown?

  De Zweedse regering heeft een aantal wetsvoorstellen klaar die het mogelijk moeten maken restaurants, cafés, fitnesscentra, winkels en andere handelszaken te sluiten. De daling van het aantal coronabesmettingen in het Scandinavische land is tot stilstand gekomen en lijkt de laatste dagen zelfs weer te stijgen.

  Experts en overheid maken zich ongerust over een derde golf, aangevuurd door de verspreiding van de besmettelijkere varianten en het feit dat veel inwoners zich minder aan de afstandsregels houden.

  “Het kan noodzakelijk worden om delen van de Zweedse samenleving te sluiten”, aldus minister van Sociale Zaken Lena Hallengren.

 5. 18/02/2021

  Brits contract met AstraZeneca gelijkt op dat met EU

  Het contract dat Groot-Brittannië met vaccinfabrikant AstraZeneca sloot, gelijkt volgens onderzoek van de zender CNN op het contract van de Europese Unie met het bedrijf. In beide contracten is een clausule opgenomen om "naar best vermogen" te leveren, zo meldt de Amerikaanse zender.

  Eerder was erop gespeculeerd dat door deze clausule minder vaccins geleverd werden aan de EU-landen dan aangekondigd, terwijl dat in Groot-Brittannië niet het geval was.

  Opvallend in het onderzoek van CNN is dat een deels gemaskeerde versie van het Britse contract al eind november online beschikbaar was. Wel was de link moeilijk op te sporen.

  De Britse regering bezorgde de link aan de zender als antwoord op een vraag over vrijheid van informatie, nadat de regering eerder herhaaldelijk geweigerd had het contract bekend te maken en daarbij zelfs van een nationaal veiligheidsrisico sprak.

  De ongelijke bevoorrading van Groot-Brittannië en de EU met het vaccin veroorzaakte de voorbije weken heel wat spanningen tussen de twee zijden.

  AstraZeneca-topman Pascal Soriot had de snellere leveringen aan Groot-Brittannië verdedigd met het argument dat de overeenkomst met Londen duidelijk vroeger was gesloten dan die met de EU. De EU had haar overeenkomst met AstraZeneca dan deels onleesbaar op het internet bekendgemaakt.

  Lees ook: Dit staat in het contract met vaccinbouwer AstraZeneca: “Bindend en kristalhelder”, zegt Europese Commissie (+)

  Instanews image
  © AFP