Bekijk alle updates
  1. 21/02/2021

    Avondklok in Nederland met drie weken verlengd

    De Nederlandse regering wil de avondklok met drie weken verlengen. Dat meldt het Nederlandse persbureau ANP. Het kabinet denkt de maatregel nodig te hebben om "ruimte te creëren" voor andere versoepelingen. Hoe die er precies uit gaan zien, is nog niet duidelijk. Wel wil het kabinet de verantwoordelijkheid weer bij de burger leggen. Versoepelingen worden na enkele weken misschien teruggedraaid als blijkt dat de besmettingen weer flink oplopen.

    De komende dagen zal ook worden gekeken naar de manier waarop middelbare scholen weer open kunnen. Een optie is dat per dag slechts een aantal klassen fysiek naar school gaat. Op dinsdag valt hier een officieel besluit over.

    Vandaag werd bij onze Noorderburen ook de miljoenste coronaprik gezet. Dat heeft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) in een video op Twitter verklaard. Volgens het vaccinatiedashboard van de Nederlandse regering zijn tot en met zaterdag 987.435 vaccins toegediend. Daar kwamen er vandaag zeker 30.000 bij. Nederland hoopt dat de teller over een maand op 2 miljoen staat.

  2. 21/02/2021

    Vandenbroucke: "Pas over drie weken beslissing nemen over versoepelingen"

    Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zegt volledig te begrijpen dat mensen snakken naar ontspanning en samenkomen buiten. Maar hij roept op daarbij de afstand te respecteren en de andere maatregelen te volgen. 

    "Als we ons houden aan de maatregelen moeten we eigenlijk geen schrik hebben voor de varianten. Ook die varianten raken niet over de dijk. Het probleem ontstaat wanneer er gaten ontstaan in de dijken. Daar moeten we dubbel voor opletten." Komen er dan geen versoepelingen vrijdag op het Overlegcomité? 

    "Het klopt dat de horeca onder grote druk staat, ook financieel. Maar we kunnen op dit ogenblik geen verstandige beslissing nemen. We zien dat de Britse variant steeds meer aanwezig is. Als je dan versoepelt en gaten maakt in je verdediging... We gaan dat pas binnen een drietal weken kunnen inschatten, wanneer de Britse variant het landschap overheerst en we kunnen zien hoe besmettelijk die echt is. Ik wil verstandige beslissingen nemen, en over versoepelen kunnen we pas over drie weken beslissen. We kunnen nu geen valse zekerheid geven. Een verstandige beslissing vergt nog drie weken tijd. Vrijdag is een belangrijke vergadering, maar we gaan dus niet veel beslissingen kunnen nemen."

    Vandenbroucke wijst er ook op dat België op dit moment de minst strenge maatregelen van Europa heeft. "De scholen zijn open kunnen blijven, in tegenstelling tot het buitenland. Dat is wat we altijd hebben willen behouden, vandaar bijvoorbeeld ook de regels over de hobby's." 

    Mogelijk sneuvelt wel het reisverbod na 1 april. "Dat is moeilijk te handhaven omdat het in strijd is met het vrije verkeer van personen in Europa."

  3. 21/02/2021

    Frank Vandenbroucke blikt vooruit op Overlegcomité

    Zitten er versoepelingen aan te komen? Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) blikt bij VTM NIEUWS vooruit op het Overlegcomité. Volg het hier live.

  4. 21/02/2021

    Meer dan 400.000 inwoners gevaccineerd

    Het aantal gevaccineerde personen in België is nu over de 400.000 gesprongen. 403.980 mensen hebben al minstens een van beide prikken tegen het coronavirus ontvangen, 263.064 onder hen zijn volledig ingeënt. Dat blijkt uit een nieuwe update op het dashboard van Sciensano. 

    Deze week startten een aantal vaccinatiecentra met hun eerste inentingen, een deel andere beginnen morgen met het toedienen van de weinige vaccins die er zijn. Pas de komende weken moet de campagne er echt op kruissnelheid komen. In de woonzorgcentra is het inenten bijna afgelopen: 87,2 procent van de bewoners in de Vlaamse rusthuizen kreeg een eerste prik, 77,8 procent van hen ook al een tweede. 

    Afgezet tegenover de volledige bevolking is nu 3,52 procent minstens deels gevaccineerd, 2,29 procent volledig. Vlaanderen staat het verste van de vier regio's waar Sciensano een onderscheid in maakt: 3,73 procent kreeg al minstens de eerste prik, 2,6 ook de tweede.

    Meer vaccinatiecijfers vind je op hln.be/vaccinatieteller

  5. 21/02/2021

    Gemiddeld aantal overlijdens daalt met bijna 10 procent

    Het gemiddelde aantal dagelijkse besmettingen in de jongste zeven dagen waarvoor bevestigde cijfers beschikbaar zijn, van 11 tot 17 februari, daalde met 1 procent vergeleken met de week ervoor. Over die periode werden 1.942 besmettingen per dag gerapporteerd. Dat blijkt uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

    Bekijk hier het volledige overzicht.