Bekijk belangrijke updates
 1. 21/02/2021

  Nergens te druk aan zee vandaag

  Over de hele kust was het vandaag nergens te druk. Dat was te zien op de druktebarometer van Westtoer. De barometer kleurde in sommige kustgemeenten hoogstens geel, wat staat voor 'druk'. De meeste kustgemeenten kleurden groen voor 'gezellig' en 'rustig'. Nergens waren er grote problemen.

  Zondag bleek het daarmee iets rustiger aan zee dan zaterdag. Waar gisteren de politie nog opriep om niet meer naar Oostende af te zakken, waren er zondag nergens in de badstad problemen. "Aan de bezettingsraad op de treinen te zien is er iets minder volk gekomen, maar was het nog altijd gezellig druk. Wat opviel, is dat er meer spreiding was", zegt korpschef Philip Caestecker. Zaterdag moest de politie de Westelijke strekdam nog afsluiten, zondag was dat niet nodig.

  Ook in Knokke-Heist waren er geen problemen. "De drukte was net zoals zaterdag beheersbaar en de uitstroom kwam vroeg op gang", zegt commissaris Gregory Desmidt.

  Instanews image
  © Florian Van Eenoo Photo News
 2. 21/02/2021

  Avondklok in Nederland met drie weken verlengd

  De Nederlandse regering wil de avondklok met drie weken verlengen. Dat meldt het Nederlandse persbureau ANP. Het kabinet denkt de maatregel nodig te hebben om "ruimte te creëren" voor andere versoepelingen. Hoe die er precies uit gaan zien, is nog niet duidelijk. Wel wil het kabinet de verantwoordelijkheid weer bij de burger leggen. Versoepelingen worden na enkele weken misschien teruggedraaid als blijkt dat de besmettingen weer flink oplopen.

  De komende dagen zal ook worden gekeken naar de manier waarop middelbare scholen weer open kunnen. Een optie is dat per dag slechts een aantal klassen fysiek naar school gaat. Op dinsdag valt hier een officieel besluit over.

  Vandaag werd bij onze Noorderburen ook de miljoenste coronaprik gezet. Dat heeft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) in een video op Twitter verklaard. Volgens het vaccinatiedashboard van de Nederlandse regering zijn tot en met zaterdag 987.435 vaccins toegediend. Daar kwamen er vandaag zeker 30.000 bij. Nederland hoopt dat de teller over een maand op 2 miljoen staat.

 3. 21/02/2021

  Onderzoek naar Van Langenhove wegens trip naar Parijs

  Het parket van Halle-Vilvoorde stelt een onderzoek in tegen Kamerlid Dries Van Langenhove wegens niet-essentiële reis naar Parijs.

  Van Langenhove nam zaterdag in Parijs deel aan een betoging tegen de mogelijke ontbinding van de extreemrechtse beweging Génération Identitaire. Hij was vergezeld van enkele leden van Schild & Vrienden. 

 4. 21/02/2021

  Versoepelingen in Waalse rusthuizen als 8 op 10 bewoners gevaccineerd zijn

  Vanaf maandag kunnen Waalse woonzorgcentra waar acht op de tien bewoners tien dagen eerder hun tweede vaccin hebben gekregen, versoepelingen doorvoeren in de activiteiten, bezoeken, uitstappen en gezamenlijke maaltijden. Dat staat in een omzendbrief die Waals minister van Gezondheid Christie Morreale (PS) naar de woonzorgcentra heeft gestuurd, zo meldt ze zondag.

  De omzendbrief is gebaseerd op een advies van de experten van de GEMS van vorige week, maar legt eigen criteria op. Zo stelde de GEMS een vaccinatiegraad van 90 procent voor, maar voert de Waalse regering de versoepelingen al in vanaf een vaccinatiegraad van 80 procent. Mensen die ziek zijn, mogen wel nog niet deelnemen aan de hervatte activiteiten. Er moet ook altijd genoteerd worden wie waar zit.

  Elke bewoner mag ook twee bezoekers ontvangen, die om de twee weken kunnen wisselen. Fysiek contact is daarbij toegestaan. De bezoekers moeten wel geregistreerd worden. Boodschappen en uitstappen zijn toegestaan, met respect voor de geldende gezondheidsmaatregelen. Maar een bewoner die meer dan twee dagen buiten de instelling verblijft, wordt bij zijn terugkeer beschouwd als een persoon "met een hoog risicocontract", met de verplichte dubbele test en isolatie gedurende tien dagen.

  Volgens de woordvoerster van de minister zit een meerderheid van de Waalse woonzorgcentra al boven de vaccinatiegraad van 80 procent. De vaccinatie van het personeel loopt verder en zou in de komende weken afgerond moeten worden.

  Instanews image
  © Photo News
 5. 21/02/2021

  Politie treedt op tegen coronaprotest in Amsterdam

  De Nederlandse politie heeft in de hoofdstad Amsterdam ingegrepen bij een actie tegen de coronamaatregelen. De politie had het bevel gegeven de demonstratie te ontbinden, maar niet alle actievoerders waren daarop ingegaan.

  Via sociale media was opgeroepen om op het Museumplein in Amsterdam "koffie te drinken", uit protest tegen de coronamaatregelen. Aan het Van Gogh Museum hadden enkele honderden actievoerders zich verzameld rond een liggend spandoek met daarop de tekst "Stop de lockdown". Enkele actievoerders hadden zich uitgedost in opvallende dierenkostuums of als steltloper.

  Op bevel van burgemeester Femke Halsema werd de actie ontbonden. Iets na 15.30 uur riep de politie de demonstranten op het plein te verlaten. Maar omdat niet iedereen daarop inging, besliste de politie een kwartier later om in te grijpen.

  Volgens Nederlandse media zoekt een kleine groep demonstranten de confrontatie met de agenten. Er worden waterkanonnen en politiehonden ingezet, schrijft onder meer Algemeen Dagblad.

  Op het Museumplein in Amsterdam is de afgelopen weken geregeld gedemonstreerd tegen het regeringsbeleid en de coronamaatregelen. Op zondag 17 januari waren ongeregeldheden ontstaan bij een poging om een verboden demonstratie van zo'n 2.000 mensen te ontbinden. Sindsdien komen elke zondag mensen naar het plein die weten dat ze daar niet mogen demonstreren.

  Instanews image
  © REUTERS
  Instanews image
  © REUTERS