Bekijk belangrijke updates
  1. 23/02/2021

    AstraZeneca levert twee weken minder vaccins in de EU

    Het farmabedrijf AstraZeneca levert de komende twee weken minder vaccins aan Europa dan beloofd. Dat meldt VTM NIEUWS en het geneesmiddelenagentschap FAGG bevestigt het nieuws aan Belga. De vertraging moet nadien wel worden ingehaald.

    Waarom en hoeveel vaccins er minder worden geleverd, is niet bekend. Het is ook nog onduidelijk hoeveel vaccins België minder krijgt deze week en of dit dus gevolgen heeft voor de vaccinatiecampagne. "De hoeveelheid die deze week wordt geleverd, is verminderd, maar de vertraging zou de week erna moeten worden ingehaald", aldus het FAGG.

    Het geneesmiddelenagentschap benadrukt wel dat AstraZeneca gemeld heeft dat er er geen verdere impact zal zijn op het voorziene leveringsschema voor de periode na 7 maart.

  2. 22/02/2021

    Bioscopen in New York mogen binnenkort al opnieuw open

    De bioscoopzalen in de Amerikaanse metropool New York mogen op 5 maart opnieuw de deuren openen, nadat dat ze bijna een jaar gesloten zijn geweest. Dat kondigde de gouverneur van de staat New York Andrew Cuomo vandaag aan.

    De capaciteit van de zaal mag maar voor maximaal 25 procent gebruikt worden en er is een limiet van 50 toeschouwers per zaal.

    De cinemazalen in New York City zijn al sinds 17 maart 2020 gesloten, op bevel van burgemeester Bill de Blasio. In oktober mochten de cinemazalen in de rest van de staat New York wel al heropenen, al hielden veel zalen de deuren toch nog gesloten.

    New York is, naast Los Angeles, een van de belangrijkste steden wat betreft de filmindustrie. In de staat Californië zijn echter nog geen plannen om de bioscoopzalen te heropenen.

    Instanews image
    © AFP
  3. 22/02/2021

    Half miljoen coronadoden in VS

    In de Verenigde Staten is vandaag de kaap van 500.000 coronadoden overschreden. Dat heeft de Johns Hopkins University vandaag bekendgemaakt.

    De drempel van de 400.000 doden werd pas een maand geleden overschreden. Dat gebeurde op 19 januari, de dag voor de inhuldiging van president Joe Biden. Die beloofde van de strijd tegen Covid-19 een van de prioriteiten van zijn presidentschap te maken.

    Biden heeft intussen al opdracht gegeven om de Amerikaanse vlag vijf dagen halfstok te hangen op federale overheidsgebouwen, uit eerbetoon voor de slachtoffers. Omstreeks middernacht Belgische tijd geeft hij, samen met vicepresident Kamala Harris, ook nog een persconferentie.

    Nergens ter wereld zijn al zoveel mensen gestorven aan Covid-19 dan in de VS. Ook op het vlak van besmettingen zijn de VS, met 28 miljoen gevallen, koploper. Zowat 44 miljoen Amerikanen zijn intussen wel al minstens één keer gevaccineerd, ruim 13 procent van de totale bevolking. 

    Instanews image
    © AFP — De Amerikaanse president Joe Biden.
  4. 22/02/2021

    Meer aandacht voor preventie van infecties in wzc's

    De woonzorgcentra (wzc) hebben meer aandacht voor preventie van infecties. Maar er is ook ruimte voor verbeteringen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Zorginspectie dat vanavond werd bekendgemaakt. Zorginspectie deed een toezichtsronde in 540 wzc's (66 procent van 824 woonzorgcentra erkend in Vlaanderen) tijdens de tweede golf van besmettingen.

    Verschillende onderwerpen die bevraagd werden tijdens de inspectie gingen over randvoorwaarden die een goede infectiepreventie mogelijk maken. Binnen deze randvoorwaarden vond Zorginspectie grote verschillen. Bijna alle voorzieningen hebben schriftelijke afspraken over infectiepreventie, zoals bijvoorbeeld rond contactdruppelisolatie en cohortering. Maar daarnaast werd er in 44 procent van de wzc's een werkpunt geformuleerd omwille van wastafels die niet volledig geëquipeerd waren met het materiaal dat een correcte handhygiëne mogelijk maakt.

    Ook stelde Zorginspectie vast dat het dragen van een mondneusmasker tot de normale gang van zaken behoort. Bijna alle medewerkers droegen het mondneusmasker correct (96 procent). De basisvoorwaarden met betrekking tot handhygiëne (korte mouwen, zuivere en korte nagels, geen juwelen) werd door 85 procent van de medewerkers goed opgevolgd. In 70 procent van de voorzieningen werd vastgesteld dat medewerkers niet-steriele handschoenen wisselden na elk contact met (de omgeving van) bewoners en tussendoor de handen ontsmetten. Het toont aan dat er ook in de woonzorgcentra aandacht is voor preventieve maatregelen.

    Nog verbeteringen nodig

    Tegelijk is er ruimte voor verbetering. In 61 procent van de gecontroleerde voorzieningen was er (nog) geen handalcoholgel in de onmiddellijke nabijheid van bewonerskamers of op de kamer zelf. Verder stelde Zorginspectie vast dat er in nagenoeg elk woonzorgcentrum op het moment van inspectie bezoek werd toegelaten, maar dat hier steeds beperkingen aan gekoppeld werden. Het aantal en de soort beperkingen varieerden sterk tussen de wzc's onderling.

    "We blijven de woonzorgcentra ondersteunen om een goed infectiepreventiebeleid te hanteren", zegt Karine Moykens, voorzitter van de taskforce zorg. "Daarom ook wordt het toezichtinstrument online gedeeld met de voorzieningen, zodat zij hiermee zelf aan de slag kunnen gaan. Zeker nu we versoepelingen willen toelaten en ook voor de bewoners terug naar een normaler leven gaan, is het belang van een goede naleving van de preventieve en hygiënische maatregelen nog steeds aan de orde."

  5. 22/02/2021

    Minister Verlinden: "Richtlijnen aan politiekorpsen zijn helder"

    Het afgelopen weekend bleek dat de politie niet overal even streng optreedt tegen overtredingen tegen de coronamaatregelen. Minister minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zat vandaag samen met de politie om te bekijken of en waar de richtlijnen moeten bijgestuurd worden.

    Dat is niet het geval, zo blijkt vanavond. "De richtlijnen op basis waarvan de politie handhaaft, werden vandaag nog eens doorgenomen op het wekelijks overleg met de politie. Daarbij werd vastgesteld dat de instructies en de richtlijnen aan de politiekorpsen helder zijn, en dat alle politiekorpsen die richtlijnen en instructies ook kennen", zegt de minister. "Waar nodig zullen de instructies bijkomend nog eens uiteengezet worden."

    Verlinden voegt daar aan toe dat het finaal de lokale korpsen zijn die zelf beslissen wanneer en hoe wordt opgetreden. "Politiemensen kennen het terrein en kunnen zo lokale situaties en de eventuele risico's het best inschatten. Op basis van die inschatting beslist de politie dan of er wordt geverbaliseerd of niet."

    Instanews image
    © Photo News — Annelies Verlinden (CD&V), minister van Binnenlandse Zaken