Bekijk belangrijke updates
 1. 26/02/2021

  Goedkeuring J&J-vaccin krijgt groen licht van experten in VS

  Het Johnson & Johnson-vaccin krijgt groen licht van een expertenpanel dat de Amerikaanse toezichthouder FDA adviseert. Dat betekent dat het vaccin morgen wellicht formeel wordt goedgekeurd door de FDA, waarna het op korte termijn effectief ingezet kan worden. 

  Het vaccin van Johnson & Johnson kan in tegenstelling tot dat van Moderna en Pfizer/BioNTech op koelkasttemperatuur worden bewaard. Er is maar één dosis nodig om mensen volledig te vaccineren.

  De Europese Unie sloot een overeenkomst met Johnson & Johnson voor 200 miljoen dosissen. Daarvan zijn er 5 miljoen bestemd voor België. 

 2. 26/02/2021

  Tsjechië zet soldaten in voor toezicht coronamaatregelen

  In Tsjechië wordt de bewegingsvrijheid van de inwoners drastisch beperkt. Zij mogen vanaf maandag alleen maar bij hoge uitzondering hun district nog verlaten. Dat maakte de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamacek vandaag bekend. 

  Er geldt een uitzondering voor wie bijvoorbeeld naar zijn werk of naar de dokter gaat, maar er moet in die gevallen wel een passend bewijs worden voorgelegd. Wandelen of sporten in de vrije tijd mag enkel in de eigen stad of gemeente. De maatregelen zijn in eerste instantie voor drie weken van kracht. Niet alleen de politie, maar ook 5.000 soldaten zien toe op de naleving ervan.

  Tsjechië heeft van alle EU-landen het hoogste besmettingspercentage en volgens de regering zit het gezondheidssysteem aan zijn limiet. Het minderheidskabinet onder leiding van premier Andrej Babis riep opnieuw een uitzonderingstoestand uit. Die geldt voorlopig tot 28 maart. Een verlenging van de vorige noodtoestand was eerder, onder andere om juridische redenen, door het parlement afgewezen.

  In Tsjechië zijn restaurants, hotels, bioscopen, en niet-essentiële winkels al maandenlang dicht. Daarnaast is het ook verplicht om buiten een mondmasker te dragen.

  Intussen neemt het aantal besmettingen in het land met 10,7 miljoen inwoners nog steeds toe, met vrijdag 14.457 nieuwe besmettingen op 24 uur tijd. In totaal heeft Tsjechië al meer dan een 1,2 miljoen infecties geregistreerd, bijna 20.000 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19.

  Instanews image
  © Getty Images
 3. 26/02/2021

  Motivatiepsycholoog pleit voor tussendoelen

  Volgens motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) zorgen de stijgende cijfers voor meer risicobesef. Dat kan een drijfveer zijn om de regels te blijven naleven. Maar tegelijkertijd is er nood aan een "tussendoel" om de motivatie aan te scherpen, zegt hij

 4. 26/02/2021

  Belgische brouwers: "Paasvakantie redden"

  De Belgische Brouwers begrijpen dat er geen versoepelingen zijn aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Tegelijk betreuren ze het gebrek aan enig perspectief voor de horecasector.

  Daarom hoop de federatie dat het overlegcomité van volgende week een duidelijk en concreet plan zal kunnen opstellen voor een veilige heropening.

  Daarbij dringen ze aan om de paasvakantie te redden, om zo de toekomst van de horeca- en brouwerijsector veilig te stellen.

 5. 26/02/2021

  Vandenbroucke laat één-prikstrategie onderzoeken

  De coronavaccins die in ons land momenteel worden uitgedeeld, hebben allemaal twee prikken nodig, mits enige tussentijd. Ondertussen blijkt echter dat het eerste prikje al zeer goed werkt en bescherming biedt. 

  In tegenstelling tot sommige andere landen, heeft België zich tot nu toe heel streng aan de voorschriften gehouden voor de toediening van de vaccins. Om de vaccinatiecampagne eventueel een duwtje in de rug te geven, heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke aan de Hoge Gezondheidsraad echter advies gevraagd over drie vragen, zo vertelde hij in VTM Nieuws:
  • Zouden we meer tijd kunnen nemen tussen het eerste vaccin met Pfizer en het tweede, zonder risico?
  • Kunnen we het AstraZeneca-vaccin ook geven aan mensen ouder dan 55, zoals in andere landen gebeurt?
  • Zou één dosis van het vaccin kunnen volstaan?

  Vooral die laatste vraag stelde hij met de grootste voorzichtigheid, beklemtoont de minister.

  Vandenbroucke verwacht begin volgende week advies van de Hoge Gezondheidsraad en zal dat dan meenemen naar de taskforce vaccinatie. "Midden volgende week gaan we kijken hoe we er mee voortgaan."