Bekijk belangrijke updates
  1. 01/03/2021

    Politie moet bijspringen in gevangenis Namen na corona-uitbraak

    Sinds maandag springt de politie bij in de gevangenis van Namen, zwaar getroffen door een uitbraak van het coronavirus. Dat laat het Gevangeniswezen weten. Bijna de helft van de gedetineerden en het gevangenispersoneel heeft er positief getest op Covid-19, bleek zaterdag al. In totaal blijken 61 van de 132 gedetineerden besmet. Ook 57 personeelsleden blijken besmet. De gevangenis is onder quarantaine geplaatst.

    De politie is nu opgeroepen om versterking te bieden, en zo de veiligheid te garanderen en de gevangenen te omkaderen. Ook Civiele Bescherming biedt steun, bij het schoonmaken en ontsmetten van de ruimtes.

    In de gevangenis van Dinant - waar ook een uitbraak was - lijkt de situatie onder controle. Er zijn geen nieuwe besmettingen vastgesteld. De gevangenis kan de normale werking hervatten.

  2. 01/03/2021

    Twitter hangt waarschuwingslabel aan misleidende vaccinberichten

    Twitter voorziet misleidende berichten over coronavaccins voortaan van een waarschuwing. Gebruikers die dergelijke tweets plaatsen worden bij herhaling tijdelijk geblokkeerd en na vijf keer permanent verbannen van het sociale netwerk.

    Het Amerikaanse bedrijf verwijderde al berichten die verkeerde of misleidende informatie over het virus bevatten als die schade kunnen aanrichten. Van dergelijke tweets zijn er inmiddels meer dan 8.400 geschrapt.

    Nu steeds meer landen verschillende vaccins gebruiken zijn mensen nog vaker op zoek naar gezaghebbende informatie over de pandemie, verklaart Twitter het aangescherpte beleid. Het brengt berichten die daarnaar verwijzen daarom extra onder de aandacht.

  3. 01/03/2021

    Wereldwijd aantal coronabesmettingen opnieuw aan het toenemen

    Na zes opeenvolgende weken van daling, is het aantal coronabesmettingen dat wereldwijd gemeld wordt opnieuw aan het stijgen. Dat heeft WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus maandag tijdens een digitale persconferentie gezegd. "Dit is teleurstellend, maar niet verrassend", zegt Tedros. Hij stelt dat de stijgende trend zich zowat overal voordoet. Enkel Afrika en de regio ten westen van de Stille Oceaan ontsnappen aan de evolutie.

    Als reden voor de toename verwijst de WHO-topman onder meer naar de versoepeling van coronamaatregelen, de verdere verspreiding van nieuwe varianten en de vaststelling dat heel wat mensen minder voorzichtig zijn. Tedros dringt er bij de internationale gemeenschap op aan niet enkel op vaccinaties te rekenen, maar om ook de belangrijkste basisregels op het vlak van hygiëne te blijven volgen.

    De WHO-topman noemde het tot slot bemoedigend dat er eindelijk werd begonnen met het verstrekken van vaccins aan het medisch personeel in armere landen, zoals bijvoorbeeld de West-Afrikaanse landen Ghana en Ivoorkust. Tegen eind mei zullen naar verwachting 237 miljoen dosissen van coronavaccins klaar zijn voor verdeling in 142 armere landen. "Het is betreurenswaardig dat dit bijna drie maanden na het begin van de vaccinatiecampagnes in enkele van de rijkste landen gebeurt", zo klinkt het wel.

  4. 01/03/2021

    Marokko schort alle vliegverkeer van en naar België op

    Het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid heeft tot nader order besloten om alle passagiersvluchten van en naar België op te schorten vanaf middernacht. Dat meldt de FOD Buitenlandse Zaken op zijn website.

    Door de maatregel worden op Brussels Airport zo'n 56 vluchten getroffen van luchtvaartmaatschappijen Air Arabia, Royal Air Maroc en TUI.

    Volgens de Marokkaanse nieuwswebsite Le360, dat het nieuws naar buiten bracht, treft het verbod ook Italië.

    Op 19 januari verbood Marokko al alle vliegverkeer van en naar Australië, Brazilië, Ierland en Nieuw-Zeeland.

  5. 01/03/2021

    Ruim vijfde minder nieuwe personenwagens ingeschreven in februari

    In februari zijn in België 36.536 nieuwe personenwagens ingeschreven, een daling met 21,9 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt maandag uit cijfers van sectorfederatie Febiac. Over de eerste twee maanden van het jaar is er sprake van een krimp met zowat een kwart van de inschrijvingen. "Dit resultaat werd opgetekend in een nog steeds zeer verontrustende economische en sanitaire context en wordt ook negatief beïnvloed door de actuele vertragingen in de voertuigproductie", stelt Febiac. Februari 2020 was de laatste maand waarin de autoverkoop nog niet beïnvloed werd door de coronacrisis.

    In tegenstelling tot de markt voor personenauto's kende het segment van de lichte vrachtvoertuigen in februari een haast stabiele maand: het aantal inschrijvingen daalde met 0,8 procent. Deze voertuigen lieten daarmee een lichte terugval (-4,6 procent) optekenen tijdens de eerste twee maanden van 2021 samen.

    Het aantal inschrijvingen van zware bedrijfsvoertuigen tot 16 ton is in februari met 2,5 procent gestegen. Zij vertonen echter nog steeds een cumulatieve daling van 21 procent. Zware bedrijfsvoertuigen van meer dan 16 ton lieten een vermindering met 6,9 procent op maandbasis optekenen. De cumulatieve daling komt momenteel uit op 9,3 procent.

    De motorfietsmarkt kende in februari een krimp met 10 procent. Over de eerste twee maanden kwam de daling uit op -23,2 procent. 

    Instanews image
    © AFP