Bekijk alle updates
  1. 02/03/2021

    Nederland belooft tegen juli vaccin voor iedereen die wil, zolang leveringen doorgaan

    Alle Nederlanders die een coronavaccin willen, kunnen begin juli minimaal één maal geprikt zijn, mits de nu verwachte leveringen doorgaan. Dat heeft coronaminister Hugo de Jonge vandaag gezegd bij het televisieprogramma Op1.

    Van de nu beschikbare vaccins zijn twee prikken nodig. Van het vaccin van farmaceut Janssen, dat naar verwachting volgende week wordt goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau, is maar één prik nodig.

    Lees hier meer.

  2. 02/03/2021

    Vandenbroucke geen voorstander van verplichte vaccinatie

    Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) is geen voorstander van verplichte vaccinatie tegen Covid-19. Dat heeft hij geantwoord op vragen in de Commissie Gezondheid van de Kamer.

    Nu de vaccinatiecampagne al enkele weken loopt blijkt dat niet iedereen even enthousiast is om zich te laten inenten tegen het coronavirus. Vooral in Brussel en Wallonië is dat het geval, ook bij verzorgend personeel in de woonzorgcentra. Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder bij zorgkoepel Zorgnet-Icuro, brak daarom maandag een lans voor verplichtte vaccinatie voor het zorgpersoneel.

    Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) is daar geen voorstander van, zei hij in de Kamercommissie Gezondheid. "Ik denk dat dat zeer moeilijk ligt, en dat dat ons probleem niet oplost." De sp.a-vicepremier ziet meer heil in overtuiging. "We begrijpen dat mensen soms twijfelen, maar we moeten rekenen op de feiten. Het is overduidelijk dat de vaccins werken, dat mensen beschermd worden tegen ziekenhuisopname."

    Lees hier meer

  3. 02/03/2021

    Jambon: "Goede hoop dat dit tijdelijke opstoot was"

    Vlaams minister-president Jan Jambon heeft goede hoop dat er geen sprake is van een derde golf. Dat zei hij in een gedachtewisseling in het Vlaams Parlement. "Je ziet dat we vandaag met de cijfers al terug op het punt zitten waar we zeven dagen geleden ook zaten. Als dat zich voortzet denk ik dat we van een opstoot van twee of drie dagen kunnen spreken."

    Jambon zei in het parlement dat het vrijdag tot enkele uren voor aanvang van het Overlegcomité de bedoeling was om te versoepelen. "We zaten in de voormiddag samen met de regering. Om 12 uur waren we nog aan het praten over welke versoepelingen we zouden voorstellen. Dan kwam er telefoon van eerste minister Alexander De Croo, zeggende dat de ziekenhuisopnames ineens een onverklaarbare hausse kenden. Toen hebben we, samen met de Waalse minister-president, beslist dat het in die omstandigheden moeilijk was om over versoepelingen te praten."

    Maar intussen gaat de grafiek opnieuw de goede kant uit, zei Jambon, die vrijdag opnieuw samenzit met de andere leden van het Overlegcomité. "Vrijdag komt de agenda van vorige week opnieuw aan bod", aldus de minister-president. Er was ook een optie om eerder deze week al te vergaderen, maar dat is niet nodig gebleken.

    Een versoepeling die er niet snel zal komen, is het schrappen van de avondklok. "Ikzelf vind de avondklok een drastische maatregel", aldus Jambon. "Maar als we straks naar een opening van de horeca gaan, zal dat altijd met een bepaald sluitingsuur zijn. Dan is het misschien wel verdedigbaar om die avondklok aan te houden, een uur na de sluiting van de horeca." 

    Instanews image
    © ISOPIX
  4. 02/03/2021

    Aantal coronabesmettingen in Nederland verder gestegen, "vooruitzicht is niet goed"

    Het aantal coronabesmettingen in Nederland is afgelopen week verder gestegen. De toename is met 7 procent wel relatief lager dan een week eerder. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt "het vooruitzicht nog niet goed". In de wekelijkse rapportage van het instituut zijn 31.984 positieve testresultaten geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds eind januari.

    Het RIVM meldde in de vorige weekcijfers een stijging van 19 procent ten opzichte van de week daarvoor. Voor het eerst sprak het RIVM toen expliciet van een "derde golf" van coronabesmettingen.

    Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1.984 mensen vanwege Covid-19. Dat is het hoogste aantal sinds 10 februari.

    Ondertussen heeft meer dan een miljoen Nederlanders inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Het aantal eerste prikken steeg afgelopen week naar 1.004.757. Van de gevaccineerden hebben 331.671 ook al een tweede dosis toegediend gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig tegen het virus beschermd zouden moeten zijn.

    In de afgelopen week hebben 209.431 Nederlanders een eerste prik gekregen. Daarnaast ontvingen 112.958 mensen de herhaalprik.

    De grootste groep gevaccineerden bestaat uit thuiswonende ouderen en mensen die werken in de langdurige zorg, zoals verpleeghuizen, revalidatiecentra, gehandicaptenzorg en de wijkverpleging. In die groep hebben bijna 300.000 mensen de eerste prik gekregen en meer dan 190.000 van hen ook al de tweede injectie.

    Nederland begon op 6 januari in te enten.

  5. 02/03/2021

    Raad van State handhaaft verbod op niet-essentiële reizen

    De Raad van State verwerpt vandaag het verzoek tot schorsing van het verbod op niet-essentiële reizen dat werd ingediend door Tweres, de belangenvereniging van eigenaars van tweede verblijven. Volgens de Raad werden "niet voldoende precieze en nauwkeurige gegevens" verstrekt die de urgentie voor een schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid staven.

    Vorige week verwierp de Raad van State ook al een andere vordering tot schorsing. Lees hier meer.