Bekijk alle updates
  1. 17/03/2021

    Overlegcomité mogelijk vervroegd wegens slechte cijfers, versoepelingen hoogst onzeker

    Het Overlegcomité wordt mogelijk vervroegd wegens de slechte coronacijfers. Dat is te horen in de omgeving van de premier.

    Premier De Croo zou zich ernstige zorgen over de jongste evolutie van de coronacijfers en zou gevraagd hebben aan de minister-presidenten dat de ministers van Onderwijs elkaar zo spoedig mogelijk zien om versneld gepaste maatregelen te nemen.

    Gisteren had hij ook de werkgevers bij zich geroepen om te wijzen op de noodzaak van telewerk. Naast de werkplek zijn scholen vandaag de belangrijkste plaats waar men besmettingsclusters terugvindt.

    De premier beslist morgen of ook het Overlegcomité vervroegd bijeenkomt, mogelijk al naar nu vrijdag. Normaal was het OCC pas voorzien op 26 maart om na te gaan of de sanitaire situatie het zou toelaten groen licht te geven voor versoepelingen in april. Gezien de huidige evolutie is het hoogst onzeker of groen licht kan worden gegeven.

  2. 17/03/2021

    Elf meldingen over bloedstolling of tromboses na vaccinatie met AstraZeneca, vijf gelden als "ernstige bijwerking"

    In België zijn tot en met vanmorgen elf meldingen gedaan over bloedstolling of tromboses na vaccinatie met AstraZeneca. Twee gevallen worden onderzocht. Dat meldt het FAGG.

    Van de elf meldingen worden er zes als niet-ernstige bijwerkingen en vijf als ernstige bijwerkingen gecategoriseerd.

    Bij één geval van de ernstige bijwerkingen is de patiënt al aan de beterhand. Voor één van de ernstige gevallen is er sprake van een blijvend letsel waarbij de symptomen al waren gestart voor vaccinatie. Voor één ander geval zou de medische voorgeschiedenis het voorval kunnen verklaren. Bij één geval is er sprake van verminderde bloedplaatjes. Bij een ander geval gaat het om tromboses en een acute daling van het aantal bloedplaatjes die een ziekenhuisopname vereisten. Deze laatste twee gevallen worden nog verder onderzocht.

    Tot nu zijn 215.862 dosissen van het Covid-19 vaccin van AstraZeneca toegediend in België, zegt het FAGG nog. "Na de recente media-aandacht ziet het FAGG een verhoging van het aantal meldingen door patiënten en gezondheidszorgbeoefenaars. Alle meldingen worden grondig geanalyseerd door de experten van het FAGG. Het FAGG werkt ook actief mee met de evaluatie op Europees niveau waarvan de resultaten donderdag 18 maart 2021 worden verwacht."

    Lees ook: 

    WHO beveelt voortzetting vaccinatie AstraZeneca aan

    Europees Geneesmiddelenagentschap blijft achter AstraZeneca-vaccin staan: “Geen enkele indicatie dat vaccins bloedklonters hebben veroorzaakt”

  3. 17/03/2021

    België toetst vaccinatiecertificaat op privacy-aspecten

    Premier Alexander De Croo (Open Vld) verwelkomt het voorstel van de Europese Commissie voor een digitaal groen certificaat, dat veilig reizen in de EU mogelijk moet maken tijdens de Covid-19-pandemie.

    Hij is tevreden dat er discriminatie vermeden wordt tussen mensen die al gevaccineerd zijn en wie dat nog niet is, maar gaat het voorstel nu onder meer zorgvuldig toetsen op privacy-aspecten.

    Op de Europese top die volgende week donderdag en vrijdag plaatsvindt, zal het Commissievoorstel verder besproken worden. De premier wil er onder meer over blijven waken dat het certificaat gebaseerd blijft op wetenschappelijke inzichten.

    "We zullen ook moeten kijken op welke wijze het certificaat gebruikt zal worden, en of we naar een zelfde aanpak kunnen gaan voor reizen naar derde landen, buiten de Europese Unie. Het zou goed zijn om ook daar een eengemaakte Europese aanpak te hebben in plaats van dit in gespreide slagorde aan te pakken."

    België zet intussen de voorbereidingen voor de ontwikkeling van een certificaat verder, aldus nog De Croo.

    Instanews image
    © BELGA — Premier Alexander De Croo (Open Vld).
  4. 17/03/2021

    Vlaanderen heeft overschotten AstraZeneca gevraagd

    Vlaanderen heeft geneesmiddelenproducent AstraZeneca gevraagd of het de dosissen kan krijgen die op dit moment in andere landen niet kunnen worden gebruikt. Dat zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vandaag in het Vlaams Parlement na vragen van Immanuel De Reuse (Vlaams Belang), Maaike De Rudder (CD&V) en Lise Vandecasteele (PVDA).

    In heel wat Europese landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland, is de voorbije dagen beslist om het gebruik van het vaccin van AstraZeneca uit voorzorg op te schorten, na een aantal meldingen van zeldzame bloedstollingsstoornissen bij mensen die werden ingeënt. België besliste om het vaccin wel verder te blijven gebruiken.

    "Ik heb contact opgenomen met AstraZeneca en gevraagd of het mogelijk is om gebruik te maken van de extra's, als die er zijn", aldus Beke. "Als we ze kunnen krijgen, zullen we die inzetten in onze strategie. Ik heb bericht gekregen dat ze onze vraag aan het onderzoeken zijn en dat ze wachten op de boodschap van het EMA morgen. Want ik denk dat een aantal landen de pauzeknop hebben ingeduwd, maar zo snel mogelijk weer willen opstarten."

    Lees hier verder

    Lees ook. Is het verantwoord dat ons land blijft vaccineren met AstraZeneca? Cardioloog Thomas Vanassche legt uit

    WHO beveelt voortzetting vaccinatie AstraZeneca aan

    Instanews image
    © Photo News
  5. 17/03/2021

    WHO: vaccineren met middel van AstraZeneca niet stilleggen

    De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert landen om burgers vooralsnog te blijven inenten met het vaccin van AstraZeneca. De voordelen wegen zwaarder dan de risico's, zegt de WHO. Meerdere Europese landen, waaronder Nederland, hebben het vaccineren tijdelijk gestaakt vanwege zorgen over mogelijke bijwerkingen.

    Lees hier verder

    Lees ook. Is het verantwoord dat ons land blijft vaccineren met AstraZeneca? Cardioloog Thomas Vanassche legt uit

    Instanews image
    © AFP