Bekijk belangrijke updates
  1. 17/03/2021

    Recordaantal nieuwe besmettingen in Brazilië

    In een dag tijd zijn er in Brazilië 90.303 bijkomende besmettingen met het coronavirus geregistreerd, een nieuw record. Daarnaast meldde het ministerie van Volksgezondheid woensdag 2.648 nieuwe overlijdens wegens Covid-19.

    Dinsdag had het ministerie ook al een recordaantal sterfgevallen in één dag opgetekend: 2.841. Het zevendaagse gemiddelde ligt nu op 2.017, het hoogste niveau sinds het begin van de pandemie.

    Alles samen meldde het Zuid-Amerikaanse land met 212 miljoen inwoners 284.775 coronadoden sinds de uitbraak van het coronavirus. In absolute cijfers is Brazilië daarmee het op een na zwaarst getroffen land ter wereld, na de Verenigde Staten. Het totale aantal bevestigde besmettingen ligt er op 11,7 miljoen.

    President Jair Bolsonaro en zijn regering krijgen al langer hevige kritiek over hun aanpak van de crisis en het ontkennen van de ernst ervan. Intussen worden de ziekenhuizen overrompeld door patiënten: in 24 van de 27 deelstaten zijn meer dan 80 procent van de bedden op de afdelingen intensieve zorgen bezet.

    Het land startte midden januari met zijn vaccinatiecampagne. Tot nu toe kregen 9,3 miljoen mensen een eerste dosis van een coronavaccin toegediend (4,4 procent van de bevolking) en 3,1 miljoen ook een tweede.

  2. 17/03/2021

    "Maatregelen zijn niet meer dan logisch"

    De onderwijsbonden vinden het "niet meer dan logisch" dat er extra maatregelen worden genomen in het onderwijs aangezien de situatie de verkeerde kant uitgaat. Ze roepen de hele samenleving ook op om inspanningen te doen om de stijgende curve om te buigen.

    Woensdag besliste Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts samen met de onderwijspartners om extra maatregelen te nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo moeten leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs zeker tot aan de paasvakantie een mondmasker dragen en wordt het voltijds contactonderwijs voor de tweede graad secundair onderwijs uitgesteld tot na de paasvakantie.

    De vakbonden wijzen erop dat de andere aangekondigde maatregelen, zoals contactonderwijs voor alle leerlingen na de paasvakantie, enkel kunnen doorgaan als de epidemiologische situatie het toelaat.

    Marianne Coopman, algemeen secretaris van het COV, wijst erop dat als de besmettingen toenemen "nog meer scholen tijdelijk moeten sluiten. Onze personeelsleden moeten beter beschermd worden", vindt ze.

    De bonden vinden ook dat de hele maatschappij haar verantwoordelijkheid moet nemen. Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van de Christelijke Onderwijscentrale (COC), wijst onder andere naar telewerk, dat steeds minder gebeurt. Hij roept verder ook op om de bevolking snel en massaal te vaccineren en vraagt om onderwijspersoneel prioriteit in te enten.

    Ook bij ACOD Onderwijs is men tevreden met de maatregelen, al vraagt Nancy Libert zich af of die voldoende zullen zijn. Volgende week zitten de onderwijspartners opnieuw samen om de situatie ter evalueren. 

  3. 17/03/2021

    Eurostar heeft dringend staatssteun nodig

    De financiële toestand van spoorwegmaatschappij Eurostar wordt steeds nijpender. In de loop van de komende maand moet er een akkoord zijn over Franse en Britse staatssteun, zo heeft SNCF-topman Jean-Pierre Farandou gezegd in de Britse krant Financial Times. De Franse spoorwegmaatschappij is de meerderheidsaandeelhouder van Eurostar.

    "Het moment waarop Eurostar echt cashflowproblemen zal hebben, komt dichterbij", aldus Farnadou. "We moeten tegen volgende maand de gesprekken afronden" om leningen te krijgen van de Franse en de Britse regering.

    Er lopen al langer gesprekken met de beide regeringen en die zitten volgens Farnadou in een eindfase. "We hopen dat het een kwestie zal zijn van weken, want eind mei-begin juni zal de financiële toestand erg moeilijk zijn."

    Het bedrijf dat met hogesnelheidstreinen spoort tussen Londen en het Europese vasteland kwam in financiële problemen door de coronacrisis. Het aantal passagiers daalde met 95 procent.

    De aandeelhouders - naast SNCF (55 procent) ook het consortium Patina Rail (40 procent) en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS (5 procent) - staken Eurostar al 210 miljoen euro toe. Het bedrijf zelf verlaagde de kosten zoveel mogelijk en leende al 450 miljoen euro.

    De steun voor Eurostar wordt bemoeilijkt omdat de Britten het beschouwen als een Frans bedrijf (met SNCF als meerderheidsaandeelhouder), terwijl de Fransen het een Brits bedrijf vinden omdat het in Londen gevestigd is.

  4. 17/03/2021

    Overlegcomité mogelijk vervroegd wegens slechte cijfers, versoepelingen hoogst onzeker

    Het Overlegcomité wordt mogelijk vervroegd wegens de slechte coronacijfers. Dat is te horen in de omgeving van de premier.

    Premier De Croo zou zich ernstige zorgen over de jongste evolutie van de coronacijfers en zou gevraagd hebben aan de minister-presidenten dat de ministers van Onderwijs elkaar zo spoedig mogelijk zien om versneld gepaste maatregelen te nemen.

    Gisteren had hij ook de werkgevers bij zich geroepen om te wijzen op de noodzaak van telewerk. Naast de werkplek zijn scholen vandaag de belangrijkste plaats waar men besmettingsclusters terugvindt.

    De premier beslist morgen of ook het Overlegcomité vervroegd bijeenkomt, mogelijk al naar nu vrijdag. Normaal was het OCC pas voorzien op 26 maart om na te gaan of de sanitaire situatie het zou toelaten groen licht te geven voor versoepelingen in april. Gezien de huidige evolutie is het hoogst onzeker of groen licht kan worden gegeven.

  5. 17/03/2021

    Elf meldingen over bloedstolling of tromboses na vaccinatie met AstraZeneca, vijf gelden als "ernstige bijwerking"

    In België zijn tot en met vanmorgen elf meldingen gedaan over bloedstolling of tromboses na vaccinatie met AstraZeneca. Twee gevallen worden onderzocht. Dat meldt het FAGG.

    Van de elf meldingen worden er zes als niet-ernstige bijwerkingen en vijf als ernstige bijwerkingen gecategoriseerd.

    Bij één geval van de ernstige bijwerkingen is de patiënt al aan de beterhand. Voor één van de ernstige gevallen is er sprake van een blijvend letsel waarbij de symptomen al waren gestart voor vaccinatie. Voor één ander geval zou de medische voorgeschiedenis het voorval kunnen verklaren. Bij één geval is er sprake van verminderde bloedplaatjes. Bij een ander geval gaat het om tromboses en een acute daling van het aantal bloedplaatjes die een ziekenhuisopname vereisten. Deze laatste twee gevallen worden nog verder onderzocht.

    Tot nu zijn 215.862 dosissen van het Covid-19 vaccin van AstraZeneca toegediend in België, zegt het FAGG nog. "Na de recente media-aandacht ziet het FAGG een verhoging van het aantal meldingen door patiënten en gezondheidszorgbeoefenaars. Alle meldingen worden grondig geanalyseerd door de experten van het FAGG. Het FAGG werkt ook actief mee met de evaluatie op Europees niveau waarvan de resultaten donderdag 18 maart 2021 worden verwacht."

    Lees ook: 

    WHO beveelt voortzetting vaccinatie AstraZeneca aan

    Europees Geneesmiddelenagentschap blijft achter AstraZeneca-vaccin staan: “Geen enkele indicatie dat vaccins bloedklonters hebben veroorzaakt”