Bekijk alle updates
  1. 06/04/2021

    Van Gucht stelt "testbeleid 2.0" voor

    "We willen een nieuw testbeleid voorstellen: testbeleid 2.0. Een sterk en effectief testbeleid is naast de vaccinatiecampagne en de voorzorgsmaatregelen een essentiële sleutel om het virus te verslaan. Daarom versterken we onze verdediging tegen de verspreiding van het virus met herhaalde sneltesten binnen bedrijven en zelftesten die vanaf vandaag mogelijk verkrijgbaar zijn bij de apotheek", zegt viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum. 

    Eerste verdedigingslinie: PCR-test

    "De klassieke PCR-test is een eerste verdedigingslinie. Het volgt de testrichtlijnen opgestel door de RAG (Risk Assessment Group). De afgelopen maanden hebben we de capaciteit verhoogd waardoor we snel kunnen testen. Met deze PCR-testen, die een hoge betrouwbaarheid bieden en de meest effectieve tests blijven, richten we ons op mensen met symptomen of hoogrisicocontacten. Het wordt uitgevoerd door de huisarts of een testcentrum. De uitslag wordt binnen 24 uur opgestuurd. Ze zijn bijzonder effectief bij het detecteren van nieuwe varianten van het virus. Momenteel heeft ons land een capaciteit van 150.000 PCR-testen per dag. Het is belangrijk om zo breed mogelijk te testen. Mensen die positief testen moet zich isoleren en contact met anderen vermijden gedurende tien dagen."

    Tweede verdedigingslinie: sneltesten in bedrijven

    "De tweede linie betreft het uitrollen van sneltesten in bedrijven. De federale overheid heeft beslist om tot 1 mei gratis sneltesten ter beschikking te stellen van bedrijven en openbare diensten. Ze maken het mogelijk om op regelmatige basis werknemers te testen die niet kunnen telewerken, zoals in de bouw, voedingsindustrie en postbezorging. De sneltesten worden uitgevoerd door een bedrijfsarts, een andere arts of verpleegkundige. Ze kunnen ook uitgevoerd worden -na een gepaste opleiding- door gekwalificeerde personen (paramedici, geneeskundestudenten, verpleegkundigen in opleiding, tandartsen et cetera)."

    "Wanneer deze op regelmatige basis worden uitgevoerd, is het mogelijk om uitbraken snel in te perken. Dit kan vermijden dat de activiteiten worden stilgelegd of bedrijven zelfs tijdelijk worden gesloten. Het is een belangrijk instrument om de continuïteit van onze economie en dienstverlening te garanderen. Ons land heeft een capaciteit van 570.000 gratis sneltesten. Er werden 225.000 sneltesten gereserveerd. Als de bestelling van 500.000 testen extra worden geleverd, dan zijn er 1 miljoen beschikbaar. Via de bedrijfsarts kunnen er gratis sneltesten worden besteld (2 testen per week gedurende 4 weken voor alle medewerkers die niet kunnen telewerken).

    Derde verdedigingslinie: zelftesten

    "De derde verdedigingslinie is de zelftest, sneltesten die worden uitgevoerd van a tot z door de burger thuis. U neemt het staal af met een korte dikke wisser die u 2 tot 4 centimeter in elk neusgat steekt en ronddraait. Dit kan enkel grote hoeveelheden detecteren. Een PCR-test daarentegen kan wel kleine hoeveelheden virus detecteren. Een zelftest zal dus enkel een besmetting oppikken wanneer deze op zijn piek is. Een PCR-test kan besmetting detecteren tijdens de hele periode van infectie."

    "Opgepast, een negatieve zelftest sluit niet uit dat u besmettelijk bent. U kan 's morgens negatief testen en 's avonds toch een geliefde besmetten. Bij een negatieve test wordt één streepje zichtbaar. Een streepje ter hoogte van de T is een ongeldig resultaat. Bij één streepje moet u nog altijd de basisregels respecteren: afstand houden en masker dragen waar nodig. Het is geen vrijgeleide om een feestje te organiseren. Indien u een negatieve test heeft, maar toch symptomen raadpleeg dan uw huisarts.

    "Een positieve test herkent u aan twee streepjes (ter hoogte van de T en C). Dit betekent alarm. Waarschijnlijk bent u zeer besmettelijk. U moet zich onmiddellijk afzonderen en neemt het best contact op met uw huisarts of een testcentrum om een PCR-test aan te vragen. Een zelftest kan ook vals positief zijn. Als ook de PCR-test positief is, moet u tien dagen in isolatie en wordt contacttracing in gang gezet. Indien de PCR-test negatief is, dan was de sneltest vals positief."

    "U voert zo'n test uit uit bezorgdheid voor uw naasten. Misschien wilt u weten of u veilig kan samenkomen met uw knuffelcontact.  Een zelftest kan een extra voorzorg betekenen. Wanneer u symptomen vertoont, kunt u beter meteen contact opnemen met uw huisarts. Een sneltest geeft 80 procent betrouwbaarheid. Bewaar deze test op een donkere plaats op kamertemperatuur. Volg de instructies van de apotheek en de fabrikant."

    Instanews image
    © BELGA
  2. 06/04/2021

    Dalle kant zich tegen "vaccinprivileges"

    Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle verzet zich tegen de mogelijke invoering van "vaccinprivileges", versoepelingen voor mensen die al gevaccineerd zijn. "Het kan niet dat de ene meer rechten heeft dan de andere. Zeker ten opzichte van de jongeren, die achteraan het vaccinatieschema komen, zou dat onrechtvaardig zijn", zo zei de CD&V-minister in De Ochtend op Radio 1.

    Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft een nieuw ­advies gevraagd aan de corona­-experts. Hij wil weten of er versoepelingen kunnen komen voor mensen die al gevaccineerd zijn. De aanleiding is een nieuw rapport van het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding, waarin wordt geopperd om mensen die gevaccineerd zijn met elkaar te laten afspreken binnenshuis, zonder een mondmasker te dragen. Vandenbroucke heeft aan het coronacommissariaat gevraagd om dat advies onder de loep te nemen.

    Instanews image
    © BELGA — Benjamin Dalle
  3. 06/04/2021

    Aantal besmettingen daalt, maar druk op ziekenhuizen blijft groot

    Van 30 maart tot 5 april werden elke dag gemiddeld 267,9 personen opgenomen in het ziekenhuis met Covid-19, een stijging met 11 procent ten opzichte van de voorgaande zevendaagse periode. Met het aantal besmettingen gaat het wel de goede kant uit: voor de derde dag op rij werd er een daling opgetekend. Dat blijkt uit de jongste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

    Bekijk het overzicht hier.

  4. 06/04/2021

    Vandenbroucke wil onderzoek naar 'vaccinprivileges'

    Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft een nieuw ­advies gevraagd aan de corona­-experts. Hij wil weten of er versoepelingen kunnen komen voor mensen die al gevaccineerd zijn. De aanleiding is een nieuw rapport van het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding, waarin wordt geopperd om mensen die gevaccineerd zijn met elkaar te laten afspreken binnenshuis, zonder een mondmasker te dragen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

    Vandenbroucke heeft aan het coronacommissariaat gevraagd om dat advies onder de loep te nemen. De Gems-experts zullen de komende dagen de verhouding tussen de vaccinatiecampagne, de teststrategie en ethische aspecten moeten bespreken. "Dankzij de vaccinatie zullen er zeker versoepelingen ­mogelijk zijn, in combinatie met het testbeleid", zei microbioloog Herman Goossens gisteren aan VTM Nieuws. "Maar op dit moment circuleert er nog te veel ­virus."

    Sowieso wordt het een lastige evenwichtsoefening om straks een bepaalde groep een versoepeling te gunnen. Een unicum zou het evenwel niet zijn: ook de woonzorgcentra mochten na de vaccinaties de teugels wat vieren.

    Instanews image
    © BELGA — Professor Dirk Ramaekers en minister Frank Vandenbroucke.
  5. 06/04/2021

    Dalle wil geen PCR-tests voor zomerkampen

    Zodra de 65-plussers gevaccineerd zijn, moet er meer mogelijk worden voor jongeren. Dat zegt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) in een interview met Het Nieuwsblad, waarover ook De Standaard en het Belang van Limburg berichten.

    "We passen de coronaregels nu toe om te vermijden dat mensen ziek worden en de ziekenhuizen te zwaar onder druk komen. Als de mensen die het meeste risico lopen gevaccineerd zijn, is er geen reden meer om die strikte maatregelen aan te houden. Als de timing gevolgd kan worden, moet er in de loop van volgende maand weer meer mogelijk worden."

    Dalle is voorts van mening dat er meer geluisterd moet worden naar de verantwoordelijken op het terrein. Vorige zomer toonden die voor hem hoe het veilig kan. Hij wil deze zomer dan ook niet weten van het voortdurend testen van jongeren. "We gaan toch niet vragen dat al die jongeren komende zomer een PCR-test ondergaan om opnieuw aan activiteiten te kunnen deelnemen? Dat is niet realistisch, een zeer slecht idee en bovendien ook heel duur. Minstens 2 miljoen tests, voor en na een kamp, tegen 50 euro per stuk ? Dan spreek je over 100 miljoen euro. Absurde kosten, ­zeker als je weet dat het totale kostenplaatje voor al het jeugdwerk in Vlaanderen gedurende één jaar 50 miljoen euro bedraagt."

    Instanews image
    © BELGA — Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V).