Bekijk alle updates
 1. 13/04/2021

  Van Gucht sluit heropening terrassen op 1 mei niet uit: "Vrij veilig te organiseren"

  Welke versoepelingen zijn er vanaf 1 mei mogelijk? Steven Van Gucht sluit de heropening van terrassen niet uit. "Dit kan je vrij veilig organiseren", stelt de viroloog in het VTM Nieuws. "Anderzijds... Als je de cijfers bekijkt, zitten we midden in de derde golf. De ziekenhuisopnames blijven ook op een vrij hoog niveau hangen (vorige week 253 patiënten per dag, een daling van 5 procent)." 

  De druk op intensieve zorg blijft zelfs toenemen (919 patiënten, een stijging van 6 procent; nvdr). "De cijfers dalen trager dan verwacht. Misschien zal die neerwaartse trend zich de komende dagen voordoen, maar voorlopig zijn er geen tekenen die daar op wijzen. Dat stemt tot ongerustheid. Het zullen morgen heel moeilijke beslissingen worden", oordeelt Van Gucht.


  Instanews image
  © BELGA — .Steven Van Gucht.
 2. 13/04/2021

  Vorige vrijdag meer dan 122.000 vaccinaties

  Er zijn vorige vrijdag 122.326 vaccins toegediend in België, een nieuw record, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van Sciensano, die vanavond iets later kwamen. Ook vorige zaterdag zijn er meer dan 60.000 vaccins gezet, en voor gisteren staan er voorlopig een kleine 30.000 inentingen in de boeken. Dat laatste cijfer zal echter nog fel oplopen door de vertraging in de registraties.

  Voor de hele vorige week zijn er nu 399.450 vaccinaties geregistreerd, een cijfer dat nog met enkele duizenden kan oplopen eens alle vertraagde registraties verwerkt zijn.

  16,76 procent van de volledige bevolking, 1.925.956 mensen in totaal, hebben nu al een of beide prikken van een van de coronavaccins gekregen. 631.448 mensen onder hen zijn volledig gevaccineerd, of 5,49 procent.

  82 procent van de 85-plussers is ondertussen gevaccineerd, maar er zijn grote regionale verschillen. Zo gaat het om net geen 90 procent in Vlaanderen, 69 procent in Wallonië en bijna 67 procent in Brussel. Ook bij de 75- tot 84-jarigen is er een kloof merkbaar, met 83 procent gevaccineerden in Vlaanderen en 67 procent in de twee andere gewesten. 

  Door de lagere vaccinatiebereidheid in Brussel en Wallonië, is men daar al wel begonnen aan de zestigers, waardoor de cijfers voor hen daar wel al hoger zijn dan in Vlaanderen.

 3. 13/04/2021

  Opening terrassen op 8 mei?

  Aan de vooravond van het Overlegcomité lijkt een eerste belangrijke beslissing al naar buiten te sijpelen. Volgens 'Sudpresse' is er een akkoord gevonden om de terrassen op 8 mei weer te openen.

  Gisteravond kwam het kernkabinet samen om een eerste kader uit te zetten. De MR en de PS zouden de forcing gevoerd hebben om de terrassen al op 1 mei te openen. Er kwam echter tegenkanting van enkele Vlaamse partijen én minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Zij hadden eerder 15 mei als datum in hun hoofd.

  Uiteindelijk zou er dan met 8 mei een 'Belgisch compromis' uit de bus gekomen zijn. Niets is echter zeker: de uiteindelijke beslissing valt morgen tijdens het Overlegcomité.

  Instanews image
  © Wannes Nimmegeers — terrassen in Gent op 8 juni, eerste dag van opening horeca in de zomer
 4. 13/04/2021

  Pauze in toediening Johnson & Johnson-vaccin in VS "kwestie van dagen"

  De tijdelijke pauze in de toediening van het coronavaccin van Johnson & Johnson in de Verenigde Staten is een "kwestie van dagen" en gebeurt uit "extreme voorzichtigheid". Dat hebben de Amerikaanse gezondheidsdiensten FDA en CDC meegedeeld op een persconferentie.

  Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA en de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC kondigden vanmiddag een advies af dat opriep tot een onmiddellijke opschorting van de toediening van het vaccin van Johnson & Johnson, nadat zes gevallen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) aan het licht waren gekomen bij vrouwen tussen de 18 en 48 jaar. Een van hen is overleden en een andere ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis, zei Peter Marks van toezichthouder FDA.

  Volgens Marks zou een mogelijke hypothese kunnen zijn dat het om een agressieve reactie van het eigen immuunsysteem gaat, waarna de bloedplaatjes worden geactiveerd en bloedproppen ontstaan. Iets wat een team van Noorse onderzoekers ook al aanhaalde in verband met de bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin.

  Morgen buigt het Advisory Committee on Immunization Practices van het CDC zich in detail over de gemelde gevallen. Bedoeling is sowieso om in de komende dagen met een update te komen, klonk het op de persconferentie. Daarom zal de tijdelijke pauze volgens de instanties ook een verwaarloosbare impact hebben op de vaccinatiecampagne.

  Eenzelfde boodschap verspreidde Jeff Zients, de coronacoördinator van de Amerikaanse regering. De leveringen van Pfizer/BioNTech en Moderna volstaan om alle Amerikanen in te enten, klinkt het. Ook zonder het vaccin van Johnson & Johnson kunnen dagelijks zowat drie miljoen Amerikanen een prikje krijgen.

  Marks trok ook een parallel met het AstraZeneca-vaccin, dat de VS niet gebruiken. Ook daar zorgden vergelijkbare gevallen van bloedklonters en een laag aantal bloedplaatjes voor een tijdelijke pauze in veel Europese landen. Uiteindelijk besliste het EMA dat het om een uiterst zeldzame bijwerking ging, waarna verschillende landen, waaronder België, een leeftijdslimiet afkondigden.

  Beide vaccins zijn zogenaamde vectorvaccins, die gebruikmaken van een vergelijkbare techniek. Het Johnson & Johnson-vaccin is gebaseerd op een menselijk adenovirus, terwijl dat van AstraZeneca zich beroept op een adenovirus dat bij chimpansees voorkomt. 

 5. 13/04/2021

  Johnson & Johnson stopt tijdelijk met vaccinleveringen aan Europa

  Vaccinproducent Johnson & Johnson zal zijn leveringen van het Janssen-vaccin aan Europa tijdelijk en uit voorzorg stopzetten. Dat meldt het bedrijf in een persmededeling.  Het uitstel komt er nadat de Verenigde Staten besloten om de toediening van het vaccin met onmiddellijke ingang stop te zetten nadat zes gevallen van bloedklonters werden gemeld.

  "De veiligheid en het welzijn van de gebruikers van onze middelen is onze absolute prioriteit", zegt Johnson & Johnson. De producent zegt op de hoogte te zijn van de "extreem zeldzame gevallen van bloedklonters in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes" na de vaccinatie met het Janssen-vaccin. 

  Nadat de Verenigde Staten beslist hebben tijdelijk te stoppen met het toedienen van het vaccin, worden de gevallen die daar bekend zijn bekeken in samenwerking met de Europese gezondheidsautoriteiten, klinkt het. "We hebben beslist om proactief de uitrol van ons vaccin uit te stellen." 

  België kreeg gisteren de eerste 36.000 Janssen-vaccins geleverd. Voorlopig gaan de geplande inentingen voor volgende week gewoon door, zei de taskforce Vaccinatie eerder deze middag.