Bekijk belangrijke updates
  1. 13/04/2021

    Coronacrisis kost Frankrijk 424 miljard euro

     De coronacrisis zal over een periode van drie jaar de Franse schatkist zowat 424 miljard euro kosten. Dat heeft minister voor Openbare Rekeningen Olivier Dussopt gemeld.

    De kost van de gezondheidscrisis beloopt 158 miljard euro voor 2020, 171 miljard euro voor 2021 en zowat 96 miljard euro voor 2022.

    In die bedragen zit de daling van de fiscale inkomsten vervat en de uitzonderlijke uitgaven voor de crisis, zoals het solidariteitsfonds om faillissementen te vermijden en tijdelijke werkloosheid.

    Instanews image
    © REUTERS
  2. 13/04/2021

    "Woensdag beslissing over geleverde vaccins Johnson & Johnson"

     België zal woensdag een beslissing nemen over de geleverde vaccins van Johnson & Johnson, nu de VS de toediening tijdelijk opschort. Dat heeft vaccinoloog Pierre Van Damme van de taskforce vaccinatie gezegd op Radio 1. Er is eerst nog bijkomende informatie nodig om te oordelen of de vaccins toegediend zullen worden of 'in quarantaine' gaan.

    Instanews image
    © Gregory Van Gansen / Photo News — Pierre Van Damme.
  3. 13/04/2021

    Rutte: "Openingsplan moet zicht bieden op hopelijk mooie zomer"

    De Nederlandse regering wil de beperkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan stapsgewijs opheffen. "Maar dan moet de piek van de derde golf voorbij zijn en is de dagelijkse opname in de ziekenhuizen een criterium", verklaarden ontslagnemend premier Mark Rutte en zijn zorgminister Hugo de Jonge op een persconferentie.

    "De beperkingen gaan steeds meer knellen. Gelukkig is het einde echt in zicht", aldus Rutte. "We hebben de derde golf voor ons uit weten te duwen, soms met horten en stoten. Het had erger kunnen uitpakken, zeker met de Britse variant. Het openingsplan moet zicht bieden op een hopelijk mooie zomer." Versoepelingen zouden er kunnen komen vanaf 26 april.


    Instanews image
    © ANP — Mark Rutte.
  4. 13/04/2021

    Van Gucht sluit heropening terrassen op 1 mei niet uit: "Vrij veilig te organiseren"

    Welke versoepelingen zijn er vanaf 1 mei mogelijk? Steven Van Gucht sluit de heropening van terrassen niet uit. "Dit kan je vrij veilig organiseren", stelt de viroloog in het VTM Nieuws. "Anderzijds... Als je de cijfers bekijkt, zitten we midden in de derde golf. De ziekenhuisopnames blijven ook op een vrij hoog niveau hangen (vorige week 253 patiënten per dag, een daling van 5 procent)." 

    De druk op intensieve zorg blijft zelfs toenemen (919 patiënten, een stijging van 6 procent; nvdr). "De cijfers dalen trager dan verwacht. Misschien zal die neerwaartse trend zich de komende dagen voordoen, maar voorlopig zijn er geen tekenen die daar op wijzen. Dat stemt tot ongerustheid. Het zullen morgen heel moeilijke beslissingen worden", oordeelt Van Gucht.


    Instanews image
    © BELGA — .Steven Van Gucht.
  5. 13/04/2021

    Vorige vrijdag meer dan 122.000 vaccinaties

    Er zijn vorige vrijdag 122.326 vaccins toegediend in België, een nieuw record, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van Sciensano, die vanavond iets later kwamen. Ook vorige zaterdag zijn er meer dan 60.000 vaccins gezet, en voor gisteren staan er voorlopig een kleine 30.000 inentingen in de boeken. Dat laatste cijfer zal echter nog fel oplopen door de vertraging in de registraties.

    Voor de hele vorige week zijn er nu 399.450 vaccinaties geregistreerd, een cijfer dat nog met enkele duizenden kan oplopen eens alle vertraagde registraties verwerkt zijn.

    16,76 procent van de volledige bevolking, 1.925.956 mensen in totaal, hebben nu al een of beide prikken van een van de coronavaccins gekregen. 631.448 mensen onder hen zijn volledig gevaccineerd, of 5,49 procent.

    82 procent van de 85-plussers is ondertussen gevaccineerd, maar er zijn grote regionale verschillen. Zo gaat het om net geen 90 procent in Vlaanderen, 69 procent in Wallonië en bijna 67 procent in Brussel. Ook bij de 75- tot 84-jarigen is er een kloof merkbaar, met 83 procent gevaccineerden in Vlaanderen en 67 procent in de twee andere gewesten. 

    Door de lagere vaccinatiebereidheid in Brussel en Wallonië, is men daar al wel begonnen aan de zestigers, waardoor de cijfers voor hen daar wel al hoger zijn dan in Vlaanderen.