Bekijk belangrijke updates
 1. 14/04/2021

  "Welgekomen vooruitzichten, maar leidt niet noodzakelijk tot meer motivatie"

  De versoepelingen die aangekondigd zijn na het Overlegcomité woensdag zullen zeker breed geapprecieerd worden, maar ze zullen helaas niet noodzakelijk leiden tot meer motivatie om de gedragsregels te volgen. Dat zegt gezondheidspsycholoog Omer Van den Bergh (KU Leuven). "Om mensen meer te motiveren, zouden versoepelingen directer gekoppeld moeten worden aan ons gedrag", zegt Van den Bergh. "De cijfers, dat zijn wij. Dat zou nog beter gekaderd kunnen worden."

  "Premier Alexander De Croo is een goede communicator", verduidelijkt Van den Bergh zijn eerste indruk. "Hij komt rustig en beheerst over, en toont empathie voor de zorg en voor de bevolking."

  Het zijn absoluut geen gemakkelijke beslissingen om te nemen, gaat Van den Bergh verder, maar het is niet heel verstandig om data voorop te stellen als ons gedrag bepalend is voor de epidemiologische situatie. "De situatie is niet noemenswaardig veranderd en blijft precair. Toch worden er versoepelingen in het vooruitzicht gesteld. Dat is een goede gelegenheid om deze versoepelingen nogmaals expliciet aan ons gedrag te koppelen. De indruk ontstaat nu dat toch in de eerste plaats gehoopt wordt op het effect van de vaccinaties, maar wellicht zal dat niet voldoende zijn om te zorgen dat de druk op de zorg houdbaar blijft."

  Voor het eerst sinds lang is er tijdens de persconferentie een vorm van conditionaliteit voorgesteld. Dat is iets waar motivatiepsychologen al langer om vragen. Het Overlegcomité besliste dat er op 8 mei bepaalde versoepelingen kunnen komen op voorwaarde dat er zeven op tien 65-plussers gevaccineerd zijn, en "als de situatie op intensieve zorg duurzaam verbeterd is". Begin juni wordt er versoepeld als "bijna alle 65-plussers gevaccineerd zijn".

  "Dit is een belangrijke stap in de goede richting, maar de doelen zijn nog te vaag geformuleerd", duidt Van den Bergh. "De situatie die op intensieve zorg duurzaam verbeterd is, wat betekent dat in concrete cijfers? Hoeveel 65-plussers zijn 'bijna alle 65-plussers'?"

 2. 14/04/2021

  Vier Vlaamse gevangenissen kampen met coronabesmettingen

  Vier Vlaamse gevangenissen kampen met coronabesmettingen onder gedetineerden en/of het personeel. Dat meldt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen. Het gaat om de gevangenissen van Leuven, Antwerpen, Gent en Dendermonde.

  In Leuven-Centraal zijn negen besmettingen bij de gedetineerden vastgesteld. Zes van hen zijn vorige week overgeplaatst naar de Covid-afdeling in Brugge, de overige drie verblijven in isolatie in de Leuvense gevangenis. Er wordt voor de twee vleugels waar de besmettingen hebben plaatsgevonden, vleugel E en C, geherevalueerd hoe en tot wanneer de quarantaine nog moet lopen. Er heeft naast de gedetineerden ook een personeelslid van Leuven-Centraal positief getest. Omdat enkele personeelsleden ook in quarantaine zitten, zijn enkele werkhuizen gesloten.

  De gevangenis van Dendermonde heeft iedereen getest. Er zijn ondertussen 60 gevallen bevestigd bij de gedetineerden, en 23 bij de personeelsleden. De hele gevangenis is in lockdown geplaatst. Er is onder andere geen bezoek mogelijk.

  De meest recente cijfers van Antwerpen zijn van gisteren. Die gevangenis telt elf besmette gedetineerden en twee besmette personeelsleden. Er is een halve vleugel in quarantaine geplaatst. Een andere vleugel waar ook besmettingen hebben plaatsgevonden, is kunnen geclusterd worden.

  In Gent ten slotte zijn geen gedetineerden besmet geraakt, maar wel elf personeelsleden. Het regime verloopt er zo veel als mogelijk normaal.

  De lokale medische diensten van de verschillende steden maken momenteel de inschatting of en wanneer er bijkomende testen nodig zijn.

 3. 14/04/2021

  Fitnesssector: "Beschamend dat wij pas als laatsten mogen openen"

  Sectorfederatie Fitness.be is niet blij met de laatste beslissingen van het Overlegcomité, waar duidelijk werd dat binnen sporten ten vroegste begin juni weer mogelijk zal zijn. "Wij hebben zelf nog strengere protocols voorgesteld, maar daar is geen enkele aandacht voor geweest", zegt directeur Eric Vandenabeele.

  Vandenabeele noemt het beschamend dat in een gezondheidscrisis niet wordt gedacht aan de sportsector. "Mensen hebben nood aan weerbaarheid, en fitheid is daarbij essentieel. Wij kunnen mensen in veilige omstandigheden laten bewegen, maar toch mogen we niet starten." Al in de aanloop naar het vorige Overlegcomité had de fitnesssector protocols klaar met nog strengere maatregelen, met onder meer een heropstart met sterk verminderde capaciteit. "Maar daar is geen aandacht voor geweest", zegt Vandenabeele. 

  Veel fitnesszaken hebben het ondertussen moeilijk om te overleven. "Uit een bevraging twee weken geleden blijkt dat bijna de helft van de sector al heeft gedacht aan stoppen. Het gaat daarbij vooral om kleinere spelers. We dreigen te evolueren naar een sector waarin alleen grote ketens nog kunnen overleven en kleine zelfstandigen failliet gaan."

  Instanews image
  © Oliver Dietze/dpa — Archiefbeeld ter illustratie.
 4. 14/04/2021

  Jambon wil vaccin voor Olympische atleten

  Vlaams minister-president Jan Jambon is voorstander van een snelle vaccinatie van de Olympische atleten. Dat zei hij na afloop van het Overlegcomité.

  Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) is al langer vragende partij om zo'n 500 coronavaccins te krijgen. Dat aantal moet volstaan om de atleten van Team Belgium en hun entourage te beschermen. Een gesprek met de federale regering bracht eind vorige week nog geen uitsluitsel.

  Jambon is voorstander van de prioriteit. "Het gaat om 500 mensen, dit zal geen enkel effect hebben op de vaccinatiecampagne", zei hij. De ministers van Sport overleggen deze week nog over de vraag.

 5. 14/04/2021

  Geen nieuwe vaccinatiecijfers door technische problemen bij Sciensano

  Door technische problemen is er vandaag nog geen update van de vaccinatiecijfers doorgevoerd op het dashboard van Sciensano. Ook gisteren werden de dagelijkse statistieken pas tegen de avond bijgewerkt in plaats van in de voormiddag zoals gewoonlijk. Sciensano werkt aan een oplossing.