Bekijk alle updates
 1. 18/04/2021

  Helft van Amerikaanse volwassenen kreeg minstens één dosis van vaccin

  De helft van de Amerikaanse volwassenen heeft minstens één dosis van een vaccin tegen Covid-19 gekregen, zo blijkt zondag uit gegevens van de centra voor ziektepreventie (Centers for Disease Control and Prevention).

  Van de mensen ouder dan 18 is 50,4 procent gedeeltelijk en 32,5 procent volledig gevaccineerd. In totaal kregen ruim 131,2 miljoen mensen minstens één inenting in de Verenigde Staten.

  Instanews image
  © AP
 2. 18/04/2021

  Nederlandse regering wil doorgaan met testevenementen ondanks kritiek

  De demissionaire regering van Nederland wil doorgaan met zogeheten Fieldlab-evenementen die de komende tijd staan gepland, ondanks de kritiek die is losgebarsten over een 538-Oranjedag in Breda komende zaterdag.

  Tegenstanders vrezen het grote besmettingsgevaar nu de ziekenhuizen nog vol met coronapatiënten liggen. Maar de regering vindt het belang van de wetenschappelijke onderzoeken achter deze evenementen groot in verband met de heropening van de samenleving. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van radiozender BNR.

  Meerdere bewindslieden spraken zondag over de kwestie nadat Breda zelf aan de bel had getrokken over de ophef die is ontstaan. De stad wilde weten hoe de regering erover dacht. Maar er is volgens de ingewijden geen reden om dit proefevent en nog andere evenementen die op de rol staan, af te blazen.

  Benadrukt wordt dat het bij deze proeven niet om het feest of de optredens gaan, maar vooral om de onderzoeken. Die moeten uitwijzen welke maatregelen werken om evenementen weer te kunnen houden. Bezoekers zitten in verschillende bubbels, hun gedrag wordt bekeken en ze moeten zich laten testen.

  De regering zal Breda nog informeren over het standpunt. De gemeenteraad van de stad praat maandag over het onderwerp.

 3. 18/04/2021

  Nederlandse regering iets positiever over versoepelingen op 28 april

  De demissionaire regering van Nederland is iets positiever gestemd over het doorvoeren van versoepelingen van de coronamaatregelen op 28 april dan de afgelopen tijd het geval was. Maar of de terrassen echt open mogen en of er andere coronamaatregelen worden afgeschaald, is nog niet duidelijk, melden ingewijden na afloop van regeringsberaad dat zondag werd gehouden.

  De komende dagen wordt nog overlegd, onder meer maandag met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad. Dinsdag neemt de regering een besluit.

  Het kabinet wil de komende dagen de ontwikkelingen en cijfers nog aankijken, aldus de ingewijden. Leidend voor het doorgaan van versoepelingen is het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis en op de intensive care-afdelingen belandt. Ook wordt gekeken naar het aantal gevaccineerden en het bredere epidemiologische beeld. De afgelopen week is het gemiddelde aantal besmettingen juist weer gestegen. Het aantal opnamen in de ziekenhuizen lijkt zich te stabiliseren.

  Dinsdag is er nog crisisoverleg over de situatie en volgt in de avond een persconferentie van premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge. Daarin zullen zij de besluiten bekendmaken en toelichten. 

  Instanews image
  © EPA — Archiefbeeld. De Nederlandse premier Mark Rutte.
 4. 18/04/2021

  Opnieuw woelige feestnacht in Antwerpen

  In Antwerpen heeft de politie zaterdagavond en -nacht opnieuw op verschillende plaatsen moeten ingrijpen omdat mensen waren samengekomen om te feesten en daarbij te dicht bij elkaar stonden. Dat was vooral het geval op de Scheldekaaien, waar een honderdtal mensen samentroepten. Eén persoon werd bestuurlijk gearresteerd.

  Lees er hier meer over.

  Allicht trokken niet alle feestvierders effectief naar huis, want de feestjes leken zich later op de avond te verplaatsen naar elders in de stad. Op de Leopoldplaats in de Theaterbuurt moest de politie eveneens tussenbeide komen. 

  Op de locaties waar gefeest werd, lag na afloop ook heel wat zwerfvuil

  Ook de voorbije weken, vooral bij mooi weer, moest de politie in Antwerpen al meermaals ingrijpen omdat te veel mensen samenkwamen om te feesten op onder meer de Scheldekaaien.

 5. 18/04/2021

  Eerste versoepelingen na de 'paaspauze' gaan in

  Na de paasvakantie gaan de eerste versoepelingen in. Maandag start het onderwijs opnieuw op en zijn niet-essentiële reizen binnen de Europese Unie niet langer verboden. Dat is woensdag beslist op het Overlegcomité.

  Maandag beginnen de lessen weer, zij het volgens het regime van voor de vakantie. Dat betekent dat de leerlingen van de tweede en derde graad in het secundair onderwijs de helft van de tijd afstandsonderwijs blijven volgen. Leerlingen van deeltijds beroepsonderwijs en het buitengewoon secundair onderwijs kunnen wel voltijds naar school. In het hoger onderwijs is sprake van één dag fysieke aanwezigheid per week. Examens mogen fysiek plaatsvinden.

  Daarnaast gaat het verbod op niet-essentiële reizen binnen de Europese Unie op de schop. Iedereen kan in principe weer reizen, maar de overheid raadt het wel nog steeds af. Voor reizen buiten de Europese Unie blijven de Europese regels van toepassing. Wie terugkeert uit een rode zone, momenteel een groot deel van Europa, zal nog steeds twee testen moeten ondergaan en zeven dagen in quarantaine moeten. Daarop zal streng gecontroleerd worden. Op basis van het Passenger Location Form zal de politie nagaan wie zich bij terugkeer niet laat testen. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een coronaboete van 250 euro.

  Voor een tweede reeks versoepelingen is het nog een week wachten, want de paaspauze eindigt pas op 26 april. Dan mogen mensen opnieuw samen buitenkomen in groepen van tien, in plaats van vier. De niet-essentiële winkels kunnen dan weer klanten ontvangen zonder afspraak en ook de niet-medische contactberoepen kunnen heropenen.

  Lees ook: Kan je vanaf maandag ook weer winkelen over de grens? Dit zijn de regels en de mogelijkheden