Bekijk belangrijke updates
 1. 18/04/2021

  Helft van Amerikaanse volwassenen kreeg minstens één dosis van vaccin

  De helft van de Amerikaanse volwassenen heeft minstens één dosis van een vaccin tegen Covid-19 gekregen, zo blijkt zondag uit gegevens van de centra voor ziektepreventie (Centers for Disease Control and Prevention).

  Van de mensen ouder dan 18 is 50,4 procent gedeeltelijk en 32,5 procent volledig gevaccineerd. In totaal kregen ruim 131,2 miljoen mensen minstens één inenting in de Verenigde Staten.

  Instanews image
  © AP
 2. 18/04/2021

  Nederlandse regering wil doorgaan met testevenementen ondanks kritiek

  De demissionaire regering van Nederland wil doorgaan met zogeheten Fieldlab-evenementen die de komende tijd staan gepland, ondanks de kritiek die is losgebarsten over een 538-Oranjedag in Breda komende zaterdag.

  Tegenstanders vrezen het grote besmettingsgevaar nu de ziekenhuizen nog vol met coronapatiënten liggen. Maar de regering vindt het belang van de wetenschappelijke onderzoeken achter deze evenementen groot in verband met de heropening van de samenleving. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van radiozender BNR.

  Meerdere bewindslieden spraken zondag over de kwestie nadat Breda zelf aan de bel had getrokken over de ophef die is ontstaan. De stad wilde weten hoe de regering erover dacht. Maar er is volgens de ingewijden geen reden om dit proefevent en nog andere evenementen die op de rol staan, af te blazen.

  Benadrukt wordt dat het bij deze proeven niet om het feest of de optredens gaan, maar vooral om de onderzoeken. Die moeten uitwijzen welke maatregelen werken om evenementen weer te kunnen houden. Bezoekers zitten in verschillende bubbels, hun gedrag wordt bekeken en ze moeten zich laten testen.

  De regering zal Breda nog informeren over het standpunt. De gemeenteraad van de stad praat maandag over het onderwerp.

 3. 18/04/2021

  Vaccinatie met Johnson & Johnson wordt wellicht snel hervat in VS, zegt Fauci

  Het vaccin tegen COVID-19 van Johnson & Johnson, waarvan het gebruik opgeschort is in de Verenigde Staten, zal wellicht met beperkingen opnieuw gebruikt worden. De beslissing zou tegen vrijdag bekendgemaakt moeten worden, zo heeft de medisch adviseur van het Witte Huis, Anthony Fauci, vandaag gezegd.

  "Ik denk niet dat de pauze langer dan vrijdag zal duren. We zullen tegen dan hoogstwaarschijnlijk een beslissing hebben", zei Fauci op de zender ABC. Hij verwees daarmee naar de expertengroep die weldra bijeenkomt om het mogelijke verband tussen het vaccin en de vorming van bloedklonters te evalueren. "Ik denk dat de vaccinatie zal worden hervat, misschien met restricties. Ik ben niet zeker welke die zullen zijn, of ze met de leeftijd of het geslacht te maken zullen hebben, mogelijk zal gewoon een waarschuwing toegevoegd worden", aldus nog de arts.

  Washington schortte de inenting met het vaccin van het Amerikaanse laboratorium Johnson & Johnson dinsdag op om onderzoek te doen naar zes vrouwen in de VS die na een injectie bloedklonters kregen samen met een laag niveau aan bloedplaatjes. Dokter Fauci herinnerde eraan dat deze gevallen "uiterst zeldzaam" waren. 

 4. 18/04/2021

  Nederlandse regering iets positiever over versoepelingen op 28 april

  De demissionaire regering van Nederland is iets positiever gestemd over het doorvoeren van versoepelingen van de coronamaatregelen op 28 april dan de afgelopen tijd het geval was. Maar of de terrassen echt open mogen en of er andere coronamaatregelen worden afgeschaald, is nog niet duidelijk, melden ingewijden na afloop van regeringsberaad dat zondag werd gehouden.

  De komende dagen wordt nog overlegd, onder meer maandag met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad. Dinsdag neemt de regering een besluit.

  Het kabinet wil de komende dagen de ontwikkelingen en cijfers nog aankijken, aldus de ingewijden. Leidend voor het doorgaan van versoepelingen is het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis en op de intensive care-afdelingen belandt. Ook wordt gekeken naar het aantal gevaccineerden en het bredere epidemiologische beeld. De afgelopen week is het gemiddelde aantal besmettingen juist weer gestegen. Het aantal opnamen in de ziekenhuizen lijkt zich te stabiliseren.

  Dinsdag is er nog crisisoverleg over de situatie en volgt in de avond een persconferentie van premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge. Daarin zullen zij de besluiten bekendmaken en toelichten. 

  Instanews image
  © EPA — Archiefbeeld. De Nederlandse premier Mark Rutte.
 5. 18/04/2021

  Vandenbroucke: "Heropening terrassen enkel onder twee voorwaarden"

  Het is nog niet zeker dat de terrassen op 8 mei opnieuw zullen kunnen openen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) nog eens benadrukt op de Franstalige televisiezenders. De heropening is afhankelijk van twee voorwaarden.

  De eerste voorwaarde is dat zeven op de tien 65-plussers gevaccineerd en beschermd moet zijn. Daarnaast moet ook de situatie in de ziekenhuizen merkelijk verbeterd zijn.