Bekijk belangrijke updates
 1. 21/04/2021

  Farmabedrijf Valneva start laatste studiefase voor vaccin

  Het Frans-Oostenrijkse farmabedrijf Valneva start een klinische studie in fase 3 naar een kandidaat-vaccin tegen Covid-19. Het gaat om de laatste van drie studiefases, aldus het bedrijf.

  De studie krijgt de naam 'Cov-Compare'. De vorsers zullen de immuunreactie bij hun vaccin VLA2001 vergelijken met die bij het vaccin van AstraZeneca, dat reeds op de markt is. Zowat 4.000 deelnemers zullen twee dosissen toegediend krijgen van een van de twee vaccins, aldus het biotechbedrijf. Het onderzoek wordt gevoerd in 25 Britse sites.

  Indien de resultaten positief zijn, zal Valneva in de loop van de herfst toestemming vragen om het middel op de markt te brengen.

  Eerder op de dag had Valneva al gemeld dat het met de individuele EU-lidstaten zal onderhandelen over het leveren van vaccins. De gesprekken met de EU schieten immers onvoldoende op, klinkt het.

  Instanews image
  © AFP — Het logo van farmabedrijf Valneva.
 2. 21/04/2021

  Restaurants en musea in Denemarken na maanden weer open

  In Denemarken zijn woensdag de cafés, restaurants en musea na een maandenlange sluiting opengegaan. Het leven in de hoofdstad Kopenhagen leek met gevulde terrassen min of meer als vanouds.

  Het land met 5,8 miljoen inwoners besloot vorige week de samenleving vervroegd te heropenen nu de verspreiding van het virus onder controle lijkt te zijn. Scholen kunnen voor het eerst in vijf maanden weer fysiek onderwijs geven, maar in het secundair onderwijs gebeurt dat nog maar deels. Bioscopen, theaters en concertzalen moeten nog wachten tot 6 mei. Veel mensen werken nog wel vanuit huis.

  "De pandemie is nog niet voorbij, maar het voelt alsof het laatste hoofdstuk is opengeslagen", zei een café-eigenaar in Kopenhagen. Bij het Nationale Museum wordt in tenten gecontroleerd of bezoekers een mondmasker dragen en een coronapas bij hebben. Die geeft aan dat iemand is gevaccineerd, in de afgelopen drie dagen negatief is getest of recent is hersteld van Covid-19. Wie binnen wil eten in een restaurant, heeft ook zo'n pas nodig. Reserveren is verplicht, maar voor het terras is dat niet nodig.

  Instanews image
  © AFP — Het leven in de hoofdstad Kopenhagen leek met gevulde terrassen min of meer als vanouds.
 3. 21/04/2021

  Meer dan 200 miljoen coronaprikken gezet in de Verenigde Staten

  De VS zijn vandaag volgens president Joe Biden de grens van 200 miljoen coronaprikken gepasseerd. Dat gebeurde binnen honderd dagen sinds zijn aantreden. Aanvankelijk was het Bidens plan om binnen die 100 dagen zeker 100 miljoen prikken te zetten, maar dat doel werd al op de 58e dag gehaald. 

  Biden sprak tijdens een persconferentie van een "ongelooflijke prestatie" dat nu twee keer zoveel doses zijn toegediend. Door de miljoenen vaccinaties zijn mogelijk tienduizenden levens gespaard gebleven, stelde Biden. Er zijn in de VS tijdens de pandemie al officieel ruim 560.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat zijn er meer dan in ieder ander land.

  Biden zei dat de VS in een nieuwe fase van de vaccinatiecampagne zijn beland. Sinds maandag kunnen alle Amerikanen vanaf 16 jaar gevaccineerd worden. De president benadrukte tijdens de persconferentie dat het vaccin gratis is en dat de vaccins nodig zijn om ook onder jongeren ernstige ziekte en sterfte te voorkomen. Lees hier meer.

  Instanews image
  © Photo News — Joe Biden tijdens de persconferentie vandaag over het behaalde doel van 200 miljoen coronaprikken in de eerste 100 dagen van zijn presidentschap.
 4. 21/04/2021

  ECDC: "Coronamaatregelen kunnen worden versoepeld als gevaccineerden elkaar ontmoeten"

  Coronamaatregelen zoals het dragen van een mondmasker en het respecteren van de nodige fysieke afstand kunnen worden "versoepeld" indien mensen die volledig gevaccineerd zijn elkaar ontmoeten. Dat staat in een nieuwe richtlijn voor EU-lidstaten van het ECDC, het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding.

  Bij een ontmoeting tussen volledig gevaccineerde jongere mensen en mensen van middelbare leeftijd met personen die nog geen vaccins hebben gekregen, kunnen de maatregelen zoals het dragen van een mondmasker en anderhalve meter afstand ook worden versoepeld. Maar enkel op voorwaarde dat niemand risico loopt op het ontwikkelen van ernstige ziekte door het virus, klinkt het ook.

  Het ECDC adviseert de maatregelen wel vol te houden bij ontmoetingen tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden indien daar oudere mensen bij zijn, of mensen met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden door corona, of indien er een hoge circulatie is van virusvarianten waar vaccins mogelijk minder immuniteit voor opwekken. Ook in openbare ruimtes of bij grote bijeenkomsten, ongeacht of iemand is gevaccineerd, wordt geadviseerd mondmaskers te dragen en afstand te houden.

 5. 21/04/2021

  Griekenland opent terrassen op 3 mei, op 15 mei gaat toeristisch seizoen van start

  Vanaf 3 mei kunnen de Grieken opnieuw van een drankje en een hapje genieten op het terras van een café of restaurant. Dat heeft premier Kyriakos Mitsotakis aangekondigd. In een eerste reeks versoepelingen mogen de terrassen op 3 mei weer open met een avondklok om 23 uur en verplichte zelftests bij het personeel. Daarnaast moeten ook de afstandsregel en alle andere coronamaatregelen worden gerespecteerd.

  Het verbod op niet-essentiële verplaatsingen tussen de regio's blijft wel nog van kracht om een grote volksverhuizing met Pasen, dat door orthodoxe christenen op 2 mei wordt gevierd, te vermijden. Kerkdiensten mogen plaatsvinden, maar het aantal gelovigen wordt beperkt en de diensten worden vervroegd voor de avondklok. Tegen 10 mei mogen alle Griekse leerlingen ook opnieuw op de schoolbanken plaatsnemen. Op 15 mei gaat het toeristische seizoen dan van start.

  Griekenland registreerde woensdag 3.015 nieuwe coronabesmettingen en 86 overlijdens. Sinds het begin van de coronacrisis testten 323.639 Grieken positief op het coronavirus, 9.713 van hen overleden aan de gevolgen van Covid-19. 

  Instanews image
  © AFP — Een gesloten terras in Athene.