Bekijk alle updates
  1. 22/04/2021

    Van Gucht: "Klein beetje geduld kan wereld van verschil maken"

    Viroloog Steven Van Gucht vindt het enkel verantwoord om te versoepelen als het erg voorzichtig kan gebeuren. "Alleen als we het heel voorzichtig gaan doen: buiten en afstand houden. Als je naar de huidige cijfers kijkt, dan zie je dat het blijft hangen op een hoog plateau. We hadden gehoopt dat we al aan het dalen zouden zijn", zegt viroloog Van Gucht in de studio van VTM Nieuws. "In de ziekenhuizen zal het nog heel druk blijven tegen 8 mei."

    "Ik denk dat het plan voor de cultuur- en evenementensector iets te ambitieus is. Ik pleit voor voorzichtigheid in mei en juni. Ik zou niet te snel te grote evenementen organiseren. Als je kijkt naar Israël dan zie je daar een vaccinatiegraad van 60 procent. Er zijn geen grote evenementen, wel horeca open en kleinschalige zaken."

    "Als je te vroeg te veel gaat versoepelen, dan kun je eind juni - begin juli een opstoot krijgen", aldus Van Gucht. "Zeker voor de zorg is het belangrijk om te kunnen blijven volhouden. Een klein beetje geduld kan een wereld van verschil maken. De modellen tonen dat ook aan."

    "Men rekent op de aangekondigde versoepelingen. Als je de terrassen opent, is het belangrijk om dat onder strenge voorwaarden te doen. Enkel met je huishouden of knuffelcontact bijvoorbeeld. Zes uur sluiten is wel heel vroeg. Het maakt uit met wie je daar gaat zitten. Als je met je bubbel op een terras zit, is het risico niet groter dan dat je thuis zit op je terras. Als je met Jan en alleman afspreekt, is het risico natuurlijk wel groter."

  2. 22/04/2021

    Hoge Gezondheidsraad adviseert nu om zwangere vrouwen prioritair te vaccineren

    De Hoge Gezondheidsraad (HGR) adviseert dat alle zwangere vrouwen toch best prioritair gevaccineerd worden. Wel raadt hij aan om voor hen mRNA-vaccins te gebruiken.

    Eerder adviseerde de HGR om bij iedere zwangere vrouw individueel een afweging te laten maken op basis van haar baten-risicoprofiel. Met andere woorden: als de voordelen opwegen de risico's is vaccinatie aangewezen. Om die afweging te maken, is het raadplegen van een arts belangrijk, klonk het.

    De HGR stelt zijn advies nu bij "op basis van de meest recente wetenschappelijke gegevens en aanbevelingen". Hij raadt aan om alle zwangere vrouwen prioritair te vaccineren in fase 1b, in tegenstelling tot vrouwen die niet zwanger zijn, en dat wegens "hun verhoogd risico op ernstige COVID-19-infectie voor de moeder en op premature bevalling". Fase 1b is de fase waarin 65-plussers en risicopatiënten gevaccineerd worden, de fase die nu volop uitgerold wordt dus.

    De HGR voegt eraan toe dat "de huidige beschikbare COVID-19 mRNA-vaccins veilig kunnen gegeven worden aan zwangere vrouwen". Op dit moment zijn dat in ons land de vaccins van farmaceuten Pfizer-BioNTech en Moderna. De vaccins van farmabedrijven AstraZeneca en Johnson & Johnson zijn geen mRNA-vaccins.

    In een eerder advies gaf de HGR al te kennen dat hij geen bezwaar heeft tegen de systematische vaccinatie van vrouwen van vruchtbare leeftijd die zwanger willen worden, zeker voor gezondheidswerkers met een hoog blootstellingsrisico en vrouwen met comorbiditeiten die tot een risicogroep behoren. In dat advies stond ook dat alle vrouwen die borstvoeding geven, gevaccineerd kunnen worden.

  3. 22/04/2021

    Dit staat op de agenda van het Overlegcomité morgen: terrassen, testevents en heropstart cultuur- en evenementensector

    Het Overlegcomité krijgt morgen een goedgevuld programma voorgeschoteld. De verschillende regeringen van ons land moeten het eens zien te raken over een kader voor de testevents, de modaliteiten voor de heropening van de terrassen en de planning voor de culturele- en evenementensector tijdens de zomer.

    Het Overlegcomité blaast om 15 uur verzamelen in het Egmontpaleis. En zoals bij elke vergadering over de coronamaatregelen loont het de moeite een blik te werpen op de Covid-cijfers. Die tonen weinig beterschap. Het aantal ziekenhuisopnames stagneert, er liggen 933 coronapatiënten op de diensten intensieve zorg en de besmettingen nemen licht toe. Het reproductiegetal zit nipt boven de 1, wat betekent dat het virus in kracht toeneemt.

    Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) gaf al aan zich ongerust te maken over de situatie. Het zou volgens hem een moedige beslissing zijn te wachten met versoepelen tot wanneer de vooropgestelde drempelwaarde van 500 covidpatiënten op intensieve zorg bereikt is. Dat is het richtcijfer dat het Overlegcomité tijdens zijn vorige vergadering naar voren heeft geschoven voor de binnenactiviteiten en voor de uitbreiding van wat buitenhuis mogelijk wordt, ergens in juni.

    Premier Alexander De Croo (Open Vld) benadrukte in de Kamer dat het geenszins de bedoeling is morgen met nieuwe maatregelen te komen of te versoepelen. Het gaat om de operationele uitvoering van de beslissingen over de heropening van de terrassen, de testevents en de heropstart van de cultuur- en evenementensector.

    De heropening van de terrassen staat voor 8 mei geprogrammeerd. De voorwaarde dat 70 procent van de 65-plussers moest gevaccineerd zijn en beschermd, wordt alvast gehaald, maar ook de situatie op de afdelingen intensieve zorg moet verbeteren. Daar werd geen cijfer op gekleefd, maar veel beterschap is er voorlopig dus niet geweest.

    Niettemin noemde CD&V-vicepremier Vincent Van Peteghem het logisch dat die terrassen op 8 mei heropenen, alleen al om zuurstof aan de samenleving te geven. Maar met die cijfers in het achterhoofd, zal de discussie op het Overlegcomité gaan over de modaliteiten van die heropening. Dat gaat bijvoorbeeld over hoeveel mensen aan tafel mogen zitten en om hoe laat de terrassen moeten sluiten. Er circuleert een piste met drie tijdstippen: 20 uur, 21.30 uur en 23.00 uur. Horeca Vlaanderen gaat voor dat laatste uur.

    Het eigenlijke thema van het Overlegcomité is de heropstart van de cultuur- en evenementensector. Die sector heeft een stappenplan uitgedokterd voor een stapsgewijze heropening. Het plan bestaat uit verschillende fases en is gekoppeld aan de bezetting op intensieve zorg, de daling van het aantal ziekenhuisopnames en de vaccinatiegraad. Minister-president Jan Jambon benadrukte gisteren dat hij dat plan op het Overlegcomité zal verdedigen.

    Tot slot ligt ook het kader op tafel voor de organisatie van een dertigtal testevents in mei en juni. Dat kan gaan van kleinschalige evenementen met weinig volk, mondmaskers en afstandsregels tot grootschalige evenementen met grotere groepen zonder mondmaskers en zonder 1,5 meter afstand. Voorwaarde is wel dat de cijfers op intensieve zorg dalen en dat de vaccinaties volgens planning verlopen.

    De beslissing over de organisatie van die events zal de verantwoordelijkheid zijn van de bevoegde regionale minister, het lokale bestuur waar het evenement plaatsvindt en de federale minister van Volksgezondheid. Jambon gaf aan dat er voor hem "niet massaal" nog testevents moeten plaatvinden, maar wel voldoende gespreid over de aard van de evenementen.

  4. 22/04/2021

    "Logisch dat terrassen op 8 mei openen"

    Voor minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) zou het logisch zijn de terrassen op 8 mei opnieuw te openen, ook al gaan de cijfers in de ziekenhuizen nog niet bepaald de goede richting uit. Daarom moet het Overlegcomité morgen beslissen over de modaliteiten waaronder die heropening kan gebeuren.

    De verschillende regeringen van ons land beslisten vorige week dat de terrassen van de horeca op 8 mei opnieuw kunnen openen. Daar waren twee voorwaarden aan gekoppeld. Zo moest 70 procent van de 65-plussers een eerste prik met het coronavaccin in de arm hebben gekregen en voldoende beschermd zijn. Die voorwaarde wordt dus gehaald.

    Maar daarnaast moest de situatie op de diensten intensieve zorg duurzaam verbeterd zijn. Een concreet cijfer werd daar niet op gekleefd. Dat is wel het geval voor latere stappen in juni, waarvoor een richtcijfer van 500 Covid-patiënten op de ICU werd vastgelegd, maar dus niet voor versoepelingen op 8 mei.

    Het is intussen wel duidelijk dat er van een daling voorlopig niet of nauwelijks sprake is. Er liggen nog steeds meer dan 900 Covid-patiënten op intensieve zorg. "De cijfers zijn niet goed", bevestigde minister Van Peteghem in 'Villa Politica'. Maar daarom zal het Overlegcomité moeten spreken over de modaliteiten voor die heropening, dus welke openingsuren en met hoeveel je rond de tafel mag zitten.

    Maar dat die terrassen op 8 mei opnieuw opengaan, lijkt de minister logisch. "We moeten sowieso zuurstof geven aan de samenleving en als we buiten meer mogelijk maken, denk ik dat we ook die zuurstof kunnen geven", aldus Van Peteghem. 

    Instanews image
    © ISOPIX — Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).
  5. 22/04/2021

    "Europese Commissie sleept AstraZeneca voor de rechter"

    De Europese Commissie gaat een rechtszaak aanspannen tegen vaccinproducent AstraZeneca. Dat zei de Ierse minister van Volksgezondheid Stephen Donnelly. Volgens hem zou het naleven van de levering- en contractuele overeenkomsten een “complete mislukking” zijn geweest.

    “Met betrekking tot AstraZeneca is een rechtszaak aangespannen door de Commissie”, zegt Donnelly. “Eerder deze week ben ik lid geworden van Ierland als een van de partijen bij die rechtszaak. Oorzaak is de complete mislukking van AstraZeneca om te voldoen aan de leverings- en contractuele afspraken voor april, mei en juni.”

    De Europese Commissie zelf beweert echter dat er nog geen besluit is gevallen.

    Lees hier verder