Frankrijk versoepelt vanaf 3 mei geleidelijk aan de maatregelen
Vanaf 3 mei zal Frankrijk de coronamaatregelen stapsgewijs versoepelen. Premier Jean Castex heeft de kalender van de versoepelingen bekendgemaakt op een persconferentie. Fransen zullen zich vanaf 3 mei opnieuw verder mogen verplaatsen dan in een straal van 10 kilometer rond hun woning. Terrassen en niet-essentiële winkels zouden "rond midden mei" opnieuw kunnen openen, als de coronacijfers het toelaten.
"De piek van de derde golf van de epidemie lijkt achter ons te liggen", zei Castex. De voorbije tien dagen was er een duidelijke daling van het aantal besmettingen. Ook de piek van het aantal ziekenhuisopnames is volgens de premier bereikt. De komende dagen zal het aantal opnieuw dalen, verzekert hij.
Vanaf 3 mei zullen de beperkingen op het reizen overdag opgeheven kunnen worden, aldus de premier. Vandaag mogen Fransen zich niet verder verplaatsen dan in een straal van 10 kilometer rond hun woning. Half mei kunnen in Frankrijk winkels en terrassen weer open en mogen opnieuw sportieve en culturele activiteiten plaatsvinden.
De versoepelingen zijn nog niet definitief. Ze zullen enkel kunnen als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Die voorwaarden kunnen in de loop van de tijd nog veranderen. De premier belooft dat er de komende dagen duidelijkheid zal komen.
De kleuter- en lagere scholen zullen vanaf maandag 26 april opnieuw de deuren openen. Een week later, op 3 mei, volgen dan de middelbare scholen. Voor de heropening zijn "zeer strikte protocollen" opgesteld. Daarnaast zal er in het onderwijs massaal getest worden, aldus Castex.
De avondklok "blijft tot nader orde" behouden en "we kijken midden mei (...) welke de epidemiologische situatie is", zei de premier ook.
Marc Noppen: "We staan niet te springen voor versoepelingen"
Aan de vooravond van het nieuwe Overlegcomité benadrukt Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel in Jette, nogmaals dat de druk op intensive care groot blijft en de opnamecijfers amper dalen. Zeker in het Brussels gewest. Het enthousiasme voor grote versoepelingen is laag bij Noppen, die hoopt dat de bevolking haar burgerzin zal blijven aanspreken.
In het UZ Brussel worden momenteel 66 Covid-19-patiënten verzorgd, waarvan 21 patiënten op intensieve zorg liggen. "Twintig tot 25 patiënten op intensieve zorg is doenbaar, maar daardoor is er minder plaats voor niet-Covid-patiënten. Verschillende ingrepen worden nu al een week of twee op de langere baan geschoven", vertelt Noppen. "Iedereen voorspelt dat het zal dalen en globaal genomen nationaal is dat zo, maar hier in de buurt bij de andere Brusselse ziekenhuizen en bij de huisartsen zien we ook een hoge positiviteitsgraad", vervolgt hij.
De terrassen open op 8 mei, dat is het volgende vooruitzicht voor de bevolking. Indien de cijfers goed zijn en er minder dan 500 patiënten op intensive care liggen. Gelukkig gebeurt dat in openlucht, geeft Noppen aan, want daar is de besmettingskans lager.
"Als je politiek iets moet dan liever een goed georganiseerd terras dan een vol café, maar we staan niet te springen. We weten dat het aantal besmettingen zal stijgen. Elke versoepeling leidt tot een toename van besmettingen en uiteindelijk hospitalisaties. De enige veranderende factor is de vaccinatiegraad bij ouderen die toeneemt", merkt hij op.
"Of die vierde golf er komt hangt van ons allemaal af. Het is al wat losser dan het geweest is, dat weten we allemaal, maar ik hoop op de mensen hun burgerzin en verantwoordelijkheidsgevoel", besluit de CEO van het UZ Brussel.
Problemen in fabriek Johnson & Johnson-vaccin in VS, Van Gucht ziet geen probleem op korte termijn voor ons land
Een fabriek in Baltimore in de VS, waar het vaccin van Johnson en Johnson wordt gemaakt, is stilgelegd. De hygiëne deugt niet en het personeel is niet opgeleid. Het rapport is vernietigend.
"Op langere termijn zal dit misschien gevolgen hebben in ons land. We weten dat er in het verleden al vaccins van Johnson & Johnson naar de VS zijn gegaan. Op korte termijn zie ik niet meteen een groot probleem. Er zaten niet veel vaccins in de planning van Johnson & Johnson", zegt viroloog Steven Van Gucht in VTM Nieuws.
Van Gucht: "Klein beetje geduld kan wereld van verschil maken"
Viroloog Steven Van Gucht vindt het enkel verantwoord om te versoepelen als het erg voorzichtig kan gebeuren. "Alleen als we het heel voorzichtig gaan doen: buiten en afstand houden. Als je naar de huidige cijfers kijkt, dan zie je dat het blijft hangen op een hoog plateau. We hadden gehoopt dat we al aan het dalen zouden zijn", zegt viroloog Van Gucht in de studio van VTM Nieuws. "In de ziekenhuizen zal het nog heel druk blijven tegen 8 mei."
"Ik denk dat het plan voor de cultuur- en evenementensector iets te ambitieus is. Ik pleit voor voorzichtigheid in mei en juni. Ik zou niet te snel te grote evenementen organiseren. Als je kijkt naar Israël dan zie je daar een vaccinatiegraad van 60 procent. Er zijn geen grote evenementen, wel horeca open en kleinschalige zaken."
"Als je te vroeg te veel gaat versoepelen, dan kun je eind juni - begin juli een opstoot krijgen", aldus Van Gucht. "Zeker voor de zorg is het belangrijk om te kunnen blijven volhouden. Een klein beetje geduld kan een wereld van verschil maken. De modellen tonen dat ook aan."
"Men rekent op de aangekondigde versoepelingen. Als je de terrassen opent, is het belangrijk om dat onder strenge voorwaarden te doen. Enkel met je huishouden of knuffelcontact bijvoorbeeld. Zes uur sluiten is wel heel vroeg. Het maakt uit met wie je daar gaat zitten. Als je met je bubbel op een terras zit, is het risico niet groter dan dat je thuis zit op je terras. Als je met Jan en alleman afspreekt, is het risico natuurlijk wel groter."
Dalle rekent erop dat Overlegcomité protocollen jeugdzomer goedkeurt
Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) rekent erop dat het Overlegcomité morgen de protocollen goedkeurt die hij samen met het jeugdwerk en zijn collega's van de andere gemeenschappen opstelde voor de komende zomer. Dat zei hij in het Vlaams Parlement na vragen van Jeremie Vaneeckhout (Groen) en Hannes Anaf (Vooruit).
Dalle heeft het voorstel van de gemeenschapsministers vandaag overgemaakt aan eerste minister Alexander De Croo. "Het principe voor ons is dat de jeugdwerkzomer van 2021 minstens even goed moet kunnen verlopen als die van vorig jaar", aldus de minister. "Ik denk dat de sector en alle vrijwilligers recht hebben op duidelijkheid, zodat zij de voorbereidingen kunnen starten vanaf morgen."
Dalle gaf wel toe dat de cijfers op dit moment niet rooskleurig zijn. "Ik denk dat, als de cijfers nog verbeteren, er later nog een versoepeling moet mogelijk zijn", zei hij.
Antwerpen laat alle horecazaken toe om terrasruimte aan te vragen
De stad Antwerpen zal de komende weken en maanden tijdens de langverwachte heropening van de horeca een soepelere aanpak voorzien voor horecazaken die een buitenterras willen plaatsen. Alle Antwerpse horecazaken zullen een aanvraag voor een terrasruimte kunnen indienen, ook als ze nu niet over een vast terras met toelating van de stad beschikken.
Mits het aangevraagde terras aan de veiligheidsvoorwaarden voldoet en de openbare ruimte het toelaat, zal de stad een tijdelijke toelating afleveren tot en met 15 oktober. Toelatingen voor een terrasuitbreiding die vorig jaar werden aangevraagd of verleend, worden trouwens al automatisch tot diezelfde datum verlengd.
Hoge Gezondheidsraad adviseert nu om zwangere vrouwen prioritair te vaccineren
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) adviseert dat alle zwangere vrouwen toch best prioritair gevaccineerd worden. Wel raadt hij aan om voor hen mRNA-vaccins te gebruiken.
Eerder adviseerde de HGR om bij iedere zwangere vrouw individueel een afweging te laten maken op basis van haar baten-risicoprofiel. Met andere woorden: als de voordelen opwegen de risico's is vaccinatie aangewezen. Om die afweging te maken, is het raadplegen van een arts belangrijk, klonk het.
De HGR stelt zijn advies nu bij "op basis van de meest recente wetenschappelijke gegevens en aanbevelingen". Hij raadt aan om alle zwangere vrouwen prioritair te vaccineren in fase 1b, in tegenstelling tot vrouwen die niet zwanger zijn, en dat wegens "hun verhoogd risico op ernstige COVID-19-infectie voor de moeder en op premature bevalling". Fase 1b is de fase waarin 65-plussers en risicopatiënten gevaccineerd worden, de fase die nu volop uitgerold wordt dus.
De HGR voegt eraan toe dat "de huidige beschikbare COVID-19 mRNA-vaccins veilig kunnen gegeven worden aan zwangere vrouwen". Op dit moment zijn dat in ons land de vaccins van farmaceuten Pfizer-BioNTech en Moderna. De vaccins van farmabedrijven AstraZeneca en Johnson & Johnson zijn geen mRNA-vaccins.
In een eerder advies gaf de HGR al te kennen dat hij geen bezwaar heeft tegen de systematische vaccinatie van vrouwen van vruchtbare leeftijd die zwanger willen worden, zeker voor gezondheidswerkers met een hoog blootstellingsrisico en vrouwen met comorbiditeiten die tot een risicogroep behoren. In dat advies stond ook dat alle vrouwen die borstvoeding geven, gevaccineerd kunnen worden.
EMA en WHO gaan productieproces Russisch coronavaccin Spoetnik V bekijken
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaan in mei samen kijken naar het productieproces van het Russische coronavaccin Spoetnik V. Dat bevestigt de WHO op vraag van persbureau Reuters. De inspecties starten op 10 mei en zullen duren tot de eerste week van juni.
Het EMA startte in februari een 'rolling review' van de Russische entstof. Daarmee wordt bekeken of het vaccin beantwoordt aan de Europese standaarden op het vlak van kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid. In april trok het Europees Geneesmiddelenagentschap een eerste keer naar Rusland om er de productiefaciliteiten te inspecteren.
In mei volgt nu dus een volgende inspectie, waarbij ook experts van het WHO aanwezig zullen zijn.
De vraag naar het Russische vaccin groeit ondertussen. Volgens Russische autoriteiten zijn in al vier West-Europese landen overeenkomsten gesloten over de productie van het vaccin. Het gaat volgens de baas van het Russische Directe Investeringsfonds om bedrijven in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.
Vaccinatiecentra in tien gevangenissen om personeel te vaccineren vanaf begin mei
Alle personeelsleden in de Belgische gevangenissen kunnen vanaf begin mei worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Daarvoor worden vaccinatiecentra opgericht in tien gevangenissen, zo meldt het Gevangeniswezen.
Het gaat om vijf centra in Vlaanderen (Brugge, Gent, Hasselt, Leuven en Merksplas) en vijf in Wallonië (Lantin, Andenne, Itter, Marche-en-Famenne en Leuze-en-Hainaut).
De eerste vaccins zullen vanaf dinsdag 4 mei worden toegediend in vaccinatiecentra in de gevangenissen van Brugge en Lantin. De vaccinaties in de andere inrichtingen worden later opgestart.
Concreet zullen alle medewerkers die in de gevangenis werken, in een van die tien centra worden ingeënt. Op basis van de woonplaats zal bepaald worden in welk vaccinatiecentrum een personeelslid zal kunnen langsgaan.
De ministers van gezondheid hadden maandag op een interministeriële conferentie het licht op groen gezet voor de prioritaire vaccinatie van gevangenispersoneel en de meest kwetsbare gedetineerden. Het gevangenispersoneel wordt meegenomen in fase 1b - de vaccinatie van 65-plussers, en risicopatiënten - die nu volop wordt uitgerold.
Dit staat op de agenda van het Overlegcomité morgen: terrassen, testevents en heropstart cultuur- en evenementensector
Het Overlegcomité krijgt morgen een goedgevuld programma voorgeschoteld. De verschillende regeringen van ons land moeten het eens zien te raken over een kader voor de testevents, de modaliteiten voor de heropening van de terrassen en de planning voor de culturele- en evenementensector tijdens de zomer.
Het Overlegcomité blaast om 15 uur verzamelen in het Egmontpaleis. En zoals bij elke vergadering over de coronamaatregelen loont het de moeite een blik te werpen op de Covid-cijfers. Die tonen weinig beterschap. Het aantal ziekenhuisopnames stagneert, er liggen 933 coronapatiënten op de diensten intensieve zorg en de besmettingen nemen licht toe. Het reproductiegetal zit nipt boven de 1, wat betekent dat het virus in kracht toeneemt.
Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) gaf al aan zich ongerust te maken over de situatie. Het zou volgens hem een moedige beslissing zijn te wachten met versoepelen tot wanneer de vooropgestelde drempelwaarde van 500 covidpatiënten op intensieve zorg bereikt is. Dat is het richtcijfer dat het Overlegcomité tijdens zijn vorige vergadering naar voren heeft geschoven voor de binnenactiviteiten en voor de uitbreiding van wat buitenhuis mogelijk wordt, ergens in juni.
Premier Alexander De Croo (Open Vld) benadrukte in de Kamer dat het geenszins de bedoeling is morgen met nieuwe maatregelen te komen of te versoepelen. Het gaat om de operationele uitvoering van de beslissingen over de heropening van de terrassen, de testevents en de heropstart van de cultuur- en evenementensector.
De heropening van de terrassen staat voor 8 mei geprogrammeerd. De voorwaarde dat 70 procent van de 65-plussers moest gevaccineerd zijn en beschermd, wordt alvast gehaald, maar ook de situatie op de afdelingen intensieve zorg moet verbeteren. Daar werd geen cijfer op gekleefd, maar veel beterschap is er voorlopig dus niet geweest.
Niettemin noemde CD&V-vicepremier Vincent Van Peteghem het logisch dat die terrassen op 8 mei heropenen, alleen al om zuurstof aan de samenleving te geven. Maar met die cijfers in het achterhoofd, zal de discussie op het Overlegcomité gaan over de modaliteiten van die heropening. Dat gaat bijvoorbeeld over hoeveel mensen aan tafel mogen zitten en om hoe laat de terrassen moeten sluiten. Er circuleert een piste met drie tijdstippen: 20 uur, 21.30 uur en 23.00 uur. Horeca Vlaanderen gaat voor dat laatste uur.
Het eigenlijke thema van het Overlegcomité is de heropstart van de cultuur- en evenementensector. Die sector heeft een stappenplan uitgedokterd voor een stapsgewijze heropening. Het plan bestaat uit verschillende fases en is gekoppeld aan de bezetting op intensieve zorg, de daling van het aantal ziekenhuisopnames en de vaccinatiegraad. Minister-president Jan Jambon benadrukte gisteren dat hij dat plan op het Overlegcomité zal verdedigen.
Tot slot ligt ook het kader op tafel voor de organisatie van een dertigtal testevents in mei en juni. Dat kan gaan van kleinschalige evenementen met weinig volk, mondmaskers en afstandsregels tot grootschalige evenementen met grotere groepen zonder mondmaskers en zonder 1,5 meter afstand. Voorwaarde is wel dat de cijfers op intensieve zorg dalen en dat de vaccinaties volgens planning verlopen.
De beslissing over de organisatie van die events zal de verantwoordelijkheid zijn van de bevoegde regionale minister, het lokale bestuur waar het evenement plaatsvindt en de federale minister van Volksgezondheid. Jambon gaf aan dat er voor hem "niet massaal" nog testevents moeten plaatvinden, maar wel voldoende gespreid over de aard van de evenementen.
Nieuwe recordcijfers in India: ziekenhuizen in hoofdstad zonder zuurstof, crematorium verbrandt zelfs lichamen op parking
India heeft vandaag opnieuw alle records gebroken met haar coronacijfers. Er werden maar liefst 314.835 nieuwe besmettingen geregistreerd. Geen enkel ander land haalde ooit zo een hoog aantal in 24 uur tijd tijdens de pandemie. Experts vrezen zelfs dat het werkelijke aantal besmettingen nog tien keer hoger ligt. Verscheidene ziekenhuizen in de hoofdstad New Delhi zijn door hun voorraad zuurstof heen en crematoria kunnen de toevloed van lichamen niet aan.
Lees hier meer
"Logisch dat terrassen op 8 mei openen"
Voor minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) zou het logisch zijn de terrassen op 8 mei opnieuw te openen, ook al gaan de cijfers in de ziekenhuizen nog niet bepaald de goede richting uit. Daarom moet het Overlegcomité morgen beslissen over de modaliteiten waaronder die heropening kan gebeuren.
De verschillende regeringen van ons land beslisten vorige week dat de terrassen van de horeca op 8 mei opnieuw kunnen openen. Daar waren twee voorwaarden aan gekoppeld. Zo moest 70 procent van de 65-plussers een eerste prik met het coronavaccin in de arm hebben gekregen en voldoende beschermd zijn. Die voorwaarde wordt dus gehaald.
Maar daarnaast moest de situatie op de diensten intensieve zorg duurzaam verbeterd zijn. Een concreet cijfer werd daar niet op gekleefd. Dat is wel het geval voor latere stappen in juni, waarvoor een richtcijfer van 500 Covid-patiënten op de ICU werd vastgelegd, maar dus niet voor versoepelingen op 8 mei.
Het is intussen wel duidelijk dat er van een daling voorlopig niet of nauwelijks sprake is. Er liggen nog steeds meer dan 900 Covid-patiënten op intensieve zorg. "De cijfers zijn niet goed", bevestigde minister Van Peteghem in 'Villa Politica'. Maar daarom zal het Overlegcomité moeten spreken over de modaliteiten voor die heropening, dus welke openingsuren en met hoeveel je rond de tafel mag zitten.
Maar dat die terrassen op 8 mei opnieuw opengaan, lijkt de minister logisch. "We moeten sowieso zuurstof geven aan de samenleving en als we buiten meer mogelijk maken, denk ik dat we ook die zuurstof kunnen geven", aldus Van Peteghem.
"Europese Commissie sleept AstraZeneca voor de rechter"
De Europese Commissie gaat een rechtszaak aanspannen tegen vaccinproducent AstraZeneca. Dat zei de Ierse minister van Volksgezondheid Stephen Donnelly. Volgens hem zou het naleven van de levering- en contractuele overeenkomsten een “complete mislukking” zijn geweest.
“Met betrekking tot AstraZeneca is een rechtszaak aangespannen door de Commissie”, zegt Donnelly. “Eerder deze week ben ik lid geworden van Ierland als een van de partijen bij die rechtszaak. Oorzaak is de complete mislukking van AstraZeneca om te voldoen aan de leverings- en contractuele afspraken voor april, mei en juni.”
De Europese Commissie zelf beweert echter dat er nog geen besluit is gevallen.
Lees hier verder
Elf buitenlandse studenten besmet met Indiase variant: “Zouden opleiding volgen in Aalst en Leuven, maar zitten nu in quarantaine”
Elf buitenlandse studenten die in Aalst en Leuven een opleiding Verpleegkunde zouden volgen, blijken sinds hun aankomst in ons land besmet met de Indiase variant van het coronavirus. De studenten afkomstig uit India zitten nu in quarantaine.
In India stromen de ziekenhuizen intussen vol met coronapatiënten. Plaatselijke experten maken zich zorgen over een ‘Indiase variant’, die inmiddels ook in West-Europa is opgedoken.
Lees hier verder
De Croo: "Geen nieuwe versoepelingen morgen"
Morgen zit het overlegcomité opnieuw samen, maar we moeten "geen nieuwe versoepelingen of maatregelen verwachten", zei eerste minister Alexander De Croo vandaag in de plenaire van de Kamer. Het zou vooral gaan over het verfijnen en operationaliseren van de reeds genomen beslissingen. Lees hier welke versoepelingen er al op de agenda stonden.
Duitsland voorziet in juni in vaccins voor alle volwassenen
Duitsland wil uiterlijk in juni coronavaccins beschikbaar maken voor alle volwassenen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Jens Spahn gezegd. "Vandaag denk ik dat we de voorrang van kwetsbare groepen in juni kunnen opheffen", zei Spahn. "In mei zal prioritaire groep drie, 60-plussers en mensen met bepaalde ziektes, aan de beurt zijn voor vaccinaties."
Vanaf volgende maand zouden ook veel beroepsgroepen zich kunnen laten vaccineren.
Gisteren hadden volgens het Duitse ministerie van Volksgezondheid meer dan 17,9 miljoen mensen ten minste één dosis van een vaccin gekregen. Ongeveer 5,7 miljoen mensen hebben al twee dosissen ontvangen. Dat is 6,9 procent van de totale bevolking.
Ter vergelijking: in België heeft reeds 21,49 procent van de bevolking minstens één prik gekregen. 6,33 procent is volledig gevaccineerd.
Minister Spahn, die eerder kritiek had gekregen voor zijn vaccinatiecampagne, prees het vaccinatiepercentage van ouderen, vooral in verzorgingstehuizen. Momenteel wordt slechts 3 procent van de nieuwe infecties in bejaardentehuizen geregistreerd. Voor het begin van de vaccinatiecampagne was dat 50 procent.
Circa 11.500 bijwerkingen gemeld na toedienen coronavaccin
Sinds de start van de vaccinatiecampagne in België zijn 11.680 bijwerkingen gemeld na een inenting tegen het coronavirus. Dat blijkt vandaag uit het wekelijks overzicht van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).
Het gaat om cijfers die gelden tot en met 19 april toen 2.290.143 personen minstens één dosis van een Covid-19-vaccin hebben gekregen. Er werden 11.680 bijwerkingen gemeld via www.eenbijwerkingmelden.be.
Hiervan werden er 3.417 in de Europese geneesmiddelenbewakingsdatabank EudraVigilance geregistreerd.
In de overgrote meerderheid van de gevallen ging het daarbij om meldingen van koorts, spierpijn, onwel voelen of reacties ter hoogte van de injectieplaats. Bij de mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna doen deze bijwerkingen zich vaker voor na toediening van de tweede dosis, bij AstraZeneca worden deze vaker gemeld na de eerste dosis.
Het FAGG beschouwt 2.117 meldingen als ernstig vanwege tijdelijke arbeidsongeschiktheid of de onmogelijkheid om het huis te verlaten. In 81 gevallen gaat het om overlijdens. Al benadrukt het FAGG dat er tot nu toe geen formeel oorzakelijk verband met een Covid-19 vaccin werd vastgesteld. Er is geen gemeenschappelijk klinisch beeld en er is een verschillende tijdspanne tussen toediening en overlijden.
Ten slotte onderstreept het FAGG dat het gaat over vermoedelijke bijwerkingen. Dat wil zeggen medische gebeurtenissen die na het gebruik van een vaccin zijn waargenomen, maar die niet noodzakelijk zijn gerelateerd aan of veroorzaakt door het vaccin.
Volg hier het vragenuurtje in de Kamer
Om 14.15 uur gaat de plenaire vergadering in de Kamer van start. U kan de zitting hier live volgen.
Omstreden Duitse coronawet krijgt goedkeuring parlement
De omstreden wet die de Duitse regering de bevoegdheid geeft rechtstreeks coronamaatregelen op te leggen, zoals een avondklok en verdere contactbeperkingen, heeft groen licht gekregen van het Duitse parlement.
Na de goedkeuring gisteren van de Bondsdag ging ook de Bondsraad, het hogerhuis, akkoord, melden Duitse media. De wet wordt van kracht zodra president Frank-Walter Steinmeier er zijn handtekening onder heeft gezet.
Bondskanselier Angela Merkel en haar regering kunnen dan buiten de deelstaten om zelf lockdowns en andere maatregelen opleggen. Merkel acht federale zeggenschap in de strijd tegen het coronavirus noodzakelijk, omdat de deelstaten geregeld minder streng optreden dan volgens haar nodig is.
De regering in Berlijn kan aan de 'nationale noodrem' trekken en ingrijpen in gebieden met relatief veel besmettingen, zonder inspraak van de zestien deelstaten. Vooral bij de oppositie klinkt veel kritiek. De grootste oppositiepartij Alternative für Deutschland ziet de wet als een aanval op de grondwettelijke vrijheid.
Gisteren betoogden duizenden mensen in Berlijn toen er in de Bondsdag werd gestemd. Agenten gebruikten traangas en pepperspray, en pakte tientallen mensen op die zich niet hielden aan de coronaregels.
Hoger belastingvrij plafond voor vrijwilligers in vaccinatiecentra
De federale regering heeft het belastingvrij plafond voor de vrijwilligers in vaccinatiecentra verhoogd van 1.400 naar 2.600 euro. Dat heeft minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) in Lievegem bekendgemaakt tijdens een bezoek aan het lokale vaccinatiecentrum.
De vrijwilligers in de centra krijgen een vergoeding van 35,41 euro per dag. Via een koninklijk besluit van begin deze maand is het bedrag dat ze belastingvrij kunnen verdienen, opgetrokken tot zowat 2.600 euro. De verhoging van het plafond geldt tot het einde van het jaar.
Het gaat om een vorm van erkenning voor de vrijwilligers, maar geldt ook als een duwtje in de rug voor de vaccinatiecentra. Die doen vaak een beroep op vaste equipes van vrijwilligers, die goed op elkaar zijn ingespeeld, legt de woordvoerster van de minister uit. Dat kan de komende tijd dus ook zo blijven, zonder dat ze daarvoor fiscaal worden gestraft.
Een maatregel die al iets langer in voege is, slaat op het nultarief voor de btw voor diensten aan de vaccinatiecentra. Dat betekent dat er geen btw wordt geheven op de diensten van het medisch, paramedisch, farmaceutisch en ondersteunend personeel in de vaccinatiecentra. Dat geldt ook voor personeel dat een stad, gemeente of OCMW ter beschikking stelt voor de organisatie of werking van een vaccinatiecentrum.
Duitsland wil 30 miljoen doses van Russische Spoetnik-vaccin kopen
Duitsland is van plan om 30 miljoen dosissen van het Russische coronavaccin Spoetnik V te kopen. Dat meldt de minister-president van de deelstaat Saksen, Michael Kretschmer.
Het Russische vaccin is nog niet goedgekeurd door Europa. "Wij pleiten voor een snel goedkeuringsproces tegen mei," zei Kretschmer, die met de Russische minister van Volksgezondheid Mikhail Moerasjko sprak over de aankoop van 30 miljoen doses tussen juni en augustus.
Druk op intensieve zorg procentueel minst hoog in Limburg
Op dit moment is in de Belgische ziekenhuizen bijna de helft van de bedden op intensieve zorg ingenomen door een Covid-patiënt. Dat blijkt uit het epidemiologisch rapport van gezondheidsinstituut Sciensano. De druk op de ziekenhuizen is het grootst in Luxemburg, Namen en Brussel; in Limburg is procentueel het minst aantal bedden ingenomen.
In België zijn er in totaal 1.992 erkende bedden op intensive care, daarvan zijn er op dit moment 933 ingenomen door een patiënt met Covid-19, wat overeenkomt met een bezetting van 47 procent.
Op het Overlegcomité vorige week liet premier Alexander De Croo al verstaan dat de situatie op intensieve zorg "duurzaam moet verbeteren" alvorens er sprake kan zijn van de geplande versoepelingen op 8 mei. Op weekbasis is de druk op intensieve zorg echter met amper 1 procent gedaald, en dat baart experten zorgen.
De druk op intensieve zorg is procentueel het grootst in de provincie Luxemburg, waar 26 van de 43 beschikbare bedden (60 procent) op intensieve zorg zijn ingenomen door Covid-patiënten. Ook in Namen (57 procent), Brussel (56 procent), Henegouwen (55 procent) en Oost-Vlaanderen (51 procent) is meer dan de helft van de bedden bezet.
In Limburg, waar de besmettingscijfers op weekbasis nog wel sterk stijgen, is de druk op intensieve zorgen momenteel het minst hoog. Daar zijn 52 van de 145 beschikbare bedden ingenomen (36 procent). Ook in Vlaams-Brabant (37 procent), Waals-Brabant (39 procent), Luik (40 procent), West-Vlaanderen (41 procent) en Antwerpen (42 procent) is nog meer dan de helft van de bedden beschikbaar.
Op de grafiek hieronder tonen we de evolutie van de totale ziekenhuisbezetting, opgesplitst per provincie.
Erika Vlieghe blijft voorzichtig over versoepelingen voor volledig gevaccineerden
Infectiologe Erika Vlieghe blijft voorzichtig over het recente advies van het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), waarin sprake is van mogelijke versoepelingen voor volledig gevaccineerden. "We moeten voorzichtig zijn en geen verwarring creëren'", zei Vlieghe in 'De Ochtend' op Radio 1. Het kan volgens haar bijvoorbeeld niet de bedoeling zijn dat mensen op eigen houtje beslissen. Ze maakt wel een kleine opening voor bijvoorbeeld woonzorgcentra.
Lees hier verder
IN KAART. Positiviteitsratio in Wallonië en in Limburg boven 10 procent.
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land stijgt licht, het aantal ziekenhuisopnames stagneert. Het reproductiegetal komt opnieuw net boven de 1 uit. Deze grafieken en kaarten tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
Johnson & Johnson garandeert levering coronavaccins aan EU
De Amerikaanse geneesmiddelenproducent Johnson & Johnson houdt vast aan de toezegging van de 200 miljoen coronavaccins van Janssen voor dit jaar aan de Europese Unie plus Noorwegen en IJsland. De vestiging in het Nederlandse Leiden verwijst naar een verklaring die het moederbedrijf afgelopen nacht uitstuurde.
De Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit FDA heeft een fabriek in de stad Baltimore, in de staat Maryland, gesloten waar grondstoffen voor het vaccin van Janssen werden gemaakt. Uit een rapport blijkt dat er problemen waren met onder meer hygiëne in het gebouw en dat er slecht opgeleid personeel werkte.
Het kan volgens de FDA maanden duren voordat alle problemen in de fabriek zijn opgelost. Johnson & Johnson zegt de kritiekpunten "onmiddellijk en volledig" te behandelen en de klok rond te werken om productiemogelijkheden te ontwikkelen en te activeren.
Volgende maand al 100 man binnen: Vlaamse regering trekt met exitplan van eventsector naar Overlegcomité
De Vlaamse regering zal morgen een exitplan van de eventsector op de tafel van het Overlegcomité leggen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Volgens het plan kunnen er in mei al concerten plaatsvinden met 100 bezoekers binnen of 200 bezoekers buiten.
Het plan werd opgesteld door een reeks organisaties uit de amusementssector, zoals de huwelijkssector en de Artiestencoalitie, maar ook grote spelers zoals Flanders Classics en de Pro League. “Wij vragen de politiek om dit plan goed te keuren in zijn totaliteit”, is te lezen in de gezamenlijke nota.
Lees hier verder
Door corona 170.000 rechtszaken minder afgehandeld
De coronacrisis is van grote invloed geweest op de rechtspraak. Vooral daardoor zijn vorig jaar 170.000 rechtszaken minder afgehandeld dan in 2019. In totaal werd in 1,37 miljoen zaken rechtgesproken. Een daling van 11 procent ten opzichte van 2019, meldt de Raad voor de rechtspraak in zijn jaarverslag.
EMA presenteert morgen nieuwe analyse AstraZeneca-vaccin
Een nieuwe wetenschappelijke analyse van het coronavaccin van AstraZeneca, uitgevoerd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA), wordt morgen verwacht. Dat heeft Europees commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides gezegd.
Het EMA zal mogelijk meer duidelijkheid kunnen verschaffen over de voordelen en het risico op bijwerkingen van het vaccin naargelang leeftijd, geslacht en andere mogelijke risicofactoren.
Twee weken geleden kwam het Risicobeoordelingscomité (PRAC) van het EMA tot de conclusie dat een combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) een bijwerking kan vormen van het coronavaccin van AstraZeneca, al zal die zich slechts uiterst zeldzaam voordoen.
Volgens het EMA zijn de voordelen van het vaccin nog steeds groter dan de risico's.
Aansluitend op het advies, en na een vergadering van de Europese ministers van Volksgezondheid, vroeg Europees commissaris Kyriakides aan het EMA om het vaccin verder te analyseren. België is een van de landen die meer informatie wil over het risico op bijwerkingen per leeftijdsgroep.
Het heeft ons land ertoe aangezet om het vaccin van AstraZeneca gedurende vier weken enkel nog aan mensen van 56 jaar en ouder toe te dienen.
Meer dan 70 procent van 65-plussers in Vlaanderen heeft eerste prik gekregen
In Vlaanderen heeft 72,39 procent van de 65-plussers intussen een eerste coronaprik gekregen. Dat blijkt uit cijfers van de vaccinatieteller. Daarmee overschrijdt Vlaanderen de belangrijke kaap van 70 procent, een kaap die ook door het Overlegcomité naar voor was geschoven om op 8 mei het buitenplan te activeren met onder meer de heropening van de horecaterrassen.
Uit de cijfers van de vaccinatieteller blijkt dat in Vlaanderen intussen 982.743 van de 1.357.531 65-plussers minstens één vaccin hebben gekregen. Daarmee zit Vlaanderen aan een vaccinatiegraad van 72,39 procent. De grote meerderheid van de 65-plussers heeft nog maar één prik gekregen, maar 167.327 mensen (12,33 procent) hebben intussen ook al een tweede dosis gekregen en zijn dus volledig gevaccineerd.
Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) reageert op Twitter tevreden op het overschrijden van de drempel van 70 procent: "Een belangrijke voorwaarde om terug perspectief te krijgen. Samen kiezen voor het vaccin is de uitweg uit deze gezondheidscrisis", tweet de CD&V-minister.
Werelddagrecord van bijna 315.000 besmettingen in India
In India zijn er de voorbije 24 uur bijna 315.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus bijgekomen. Dat is wereldwijd de grootste dagelijkse stijging in een land sinds het begin van de pandemie. Het ministerie van Volksgezondheid maakte donderdag melding van 314.835 nieuwe coronagevallen.
De teller van het totale aantal besmettingen in India staat nu op 15,9 miljoen. Het dodental bedraagt bijna 185.000.
De nieuwe golf van besmettingen in het Aziatische land is te wijten aan een "dubbele mutatie" van het coronavirus en het vasthouden aan massabijeenkomsten. Verscheidene ziekenhuizen in de hoofdstad New Delhi hebben alarm geslagen wegens een tekort aan zuurstof voor de behandeling van Covid-19-patiënten.
India telt 1,3 miljard inwoners.
Lees ook: Pandemie laait op in India: hoeveel invloed heeft de nieuwe, ‘Indiase’ variant? (+)
Voka: "Maak vaccinatie mogelijk op de werkvloer"
Grote werkgevers willen dat vaccineren op de werkvloer snel mogelijk wordt gemaakt. Dat zegt Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, op basis van een enquête bij meer dan 800 ondernemingen. "Bedrijven nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij hopen dat de overheid de uitgestoken hand snel aanvaardt."
Het zijn vooral grote bedrijven die voorstander zijn van vaccineren op de werkvloer. Twee op de drie bedrijven met meer dan 250 medewerkers geeft aan vragende partij te zijn voor een vaccinatiecampagne in het bedrijf. Daarbij willen de ondernemingen het lieft een externe bedrijfsgeneeskundige dienst inschakelen. Erg grote werkgevers beschikken dan weer over een eigen dienst of bedrijfsarts die kan vaccineren.
Voka roept de Taskforce Vaccinatie op om vaccinaties op de werkvloer mogelijk te maken in overlegde en gecontroleerde omstandigheden.
Aantal besmettingen licht gestegen, geen daling ziekenhuisopnames
Bij het aantal besmettingen met het coronavirus is er een lichte stijging van het zevendaagse gemiddelde. De daling van het aantal ziekenhuisopnames heeft plaatsgemaakt voor een stagnatie. Enkel het aantal overlijdens zit nog in dalende lijn, blijkt uit de voorlopige cijfers van Covid-19-dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lokale besturen denken aan mini-vaccinatiecentra op wijkniveau
Voorlopig wordt er volop gevaccineerd in de 95 Vlaamse centra. Maar het ziet ernaar uit dat die campagne binnenkort een nog lokaler karakter krijgt, met name in de steden. Dat schrijft Knack.
Op dit moment zijn die 95 Vlaamse vaccinatiecentra de spil in de vaccinatie-uitrol. "Onze filosofie is altijd geweest dat we daar heel snel heel veel mensen kunnen vaccineren", zegt Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.
Maar nu al denken de administratie en de eerstelijnszones aan de volgende stap. Aanleiding is dat de vaccinatiebereidheid zou afnemen naarmate jongere mensen aan de beurt komen.
Zo komt een nog lokalere vaccinatie-uitrol in zicht, waarbij de campagne ook via mini-vaccinatiecentra zou verlopen. "Op een gegeven moment zal je delen van de bevolking moeten oppikken waar de vaccinatiegraad te laag ligt", zegt Moonens. "Onder meer de mobiele teams die nu worden ingezet voor thuisvaccinatie bij ouderen, kunnen daarom perfect worden ingezet om naar een straat, wijk of zelfs een appartementsgebouw te trekken".
Zo denken bijvoorbeeld Brussel, Vilvoorde als Genk al luidop na over hyperlokaal vaccineren in de komende tijd.
Sabam: cultuursector lijdt weer miljoenenverlies
In het eerste kwartaal van 2021 heeft de cultuursector nog eens 41 miljoen euro aan inkomsten misgelopen, zo berekende Sabam. Daarmee komt het totaalverlies al op minstens 360 miljoen euro. Dat schrijven De Morgen en Le Soir vandaag.
Volgens de vereniging van auteurs, componisten en uitgevers die auteursrechten int, gaat het om een daling met 99,9 procent tegenover het eerste kwartaal van 2020.
In het eerste kwartaal van dit jaar waren er bijvoorbeeld amper 135 evenementen, goed voor 7.964 euro aan inkomsten uit ticketverkoop. Dat is bijna 41 miljoen euro minder dan twaalf maanden eerder. Ook toen lagen de inkomsten al betrekkelijk lager dan de jaren voordien.
"De cijfers voor dit eerste kwartaal moeten de beleidsmakers wakker schudden", zegt CEO Carine Libert in de aanloop naar het Overlegcomité van vrijdag. De toestand is volgens haar "extreem dringend". "Nog steeds heeft de sector geen toekomstperspectieven. Zonder vooruitzicht op een snelle heropleving zal het hele culturele ecosysteem instorten. De tijd om te discussiëren is voorbij, politici moeten zo snel mogelijk met concrete oplossingen komen voor een culturele heropleving. De hele sector heeft een punt bereikt waarop de schade onherstelbaar wordt."
Vlaamse regering investeert ruim 200 miljoen euro in relance van toeristische sector
Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) maakt 218,5 miljoen euro vrij voor de toeristische sector in het kader van de relance na corona. Dat heeft Demir donderdag bekendgemaakt.
De coronapandemie heeft de toeristische sector erg zwaar getroffen. Het aantal bezoekers zakte in 2020 van 14 miljoen naar 5 miljoen. Het totale verlies liep in 2020 op tot 17 miljard euro. Om de sector opnieuw op de rails te krijgen, voorziet Demir extra financiële steun.
"Met mijn relanceplan wil ik de sector een nieuwe levensadem geven en tegelijkertijd de ambitie ondersteunen om versneld in te zetten op vergroening, verduurzaming, digitalisering en bewuster reizen", zegt de minister. "Ik mik op een doelgerichte herstart voor onze sector, met een verhoogde inzet en nieuwe impulsen."
Demir trekt 150 miljoen euro extra uit het plan 'Vlaamse Veerkracht' voor vijf thema's: erfgoed, Vlaanderen natuurlijk, culinair erfgoed, Vlaanderen fietsland en congressen en events. Het geld wordt per project toegekend. Samen met de reguliere middelen die via Toerisme Vlaanderen bedeeld worden, komt dat neer op ruim 200 miljoen euro.
Daarnaast zijn de voorbije maanden al een aantal bedragen uit andere subsidiefondsen naar de sector gegaan. "28,5 miljoen euro ging vorig jaar al naar maatregelen voor de sociaal-toeristische sector", zegt Demir. "Dit jaar heb ik 30 miljoen euro uitgetrokken voor het Vlaams Stimulusprogramma, een combinatie van renteloze leningen en subsidies voor investeringen door logies, hostels, jeugdverblijven of attracties op vlak van gezondheid, ecologie, digitalisering en professionalisering. Ook voorzie ik tien miljoen euro voor Flanders is a Festival, een initiatief om onze festivalsector er bovenop te helpen."
Amerikaanse fabriek Johnson & Johnson-vaccin gesloten door autoriteiten
De Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit FDA heeft een fabriek in de stad Baltimore, in de staat Maryland, gesloten waar grondstoffen voor het Janssen-coronavaccin werden gemaakt. Uit een rapport blijkt dat er problemen waren met onder meer hygiëne in het gebouw en dat er slecht opgeleid personeel werkte.
Het kan volgens de FDA maanden duren totdat alle problemen in de fabriek zijn opgelost. Tot die tijd is er alleen een fabriek in Nederland die de belangrijkste grondstoffen voor het vaccin kan maken.
In het rapport beschrijft de FDA verschillende mogelijke verontreinigingen. Zo werden belangrijke inspecties niet uitgevoerd en hygiënemaatregelen werden niet nageleefd. Verf bladderde er van de muren en er zaten barsten in containers waar productiematerialen inzaten.
Het rapport bevestigt ook berichten van diverse Amerikaanse media, dat miljoenen doseringen van het Johnson & Johnson-vaccin onbruikbaar werden omdat er materiaal van het AstraZeneca-vaccin, dat er ook werd gemaakt, in het Janssen-vaccin terechtkwam. Inmiddels wordt het AstraZeneca-vaccin elders geproduceerd.
De Amerikaanse farmaciegigant Johnson & Johnson zegt wereldwijd nog tien productielocaties voor hun vaccin op te willen zetten. Sinds vorige week wordt het vaccin van het bedrijf niet meer gebruikt in de Verenigde Staten, toen bleek dat het vaccin mogelijk ernstige trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes zou veroorzaken.
Italianen willen vanaf 1 juni weer publiek toelaten bij sportwedstrijden
De Italiaanse regering heeft woensdag aangegeven dat de verbeterde coronacijfers mogelijkheden scheppen om vanaf 1 juni weer publiek toe te laten bij sportwedstrijden. Vanaf dan mag er opnieuw een zeer beperkt aantal toeschouwers aanwezig zijn, in eerste instantie alleen in de regio's met de beste coronacijfers.
In eerste instantie mag elk stadion 25 procent van de maximumcapaciteit ontvangen, met een maximum van 1.000 fans outdoor en 500 indoor. Voor sportwedstrijden "van bijzonder belang" is een uitzondering mogelijk, ook voor 1 juni. Eerder was al beslist om voor de EK-wedstrijden in Rome een uitzondering te maken en 16.000 fans toe te laten.
De versoepeling maakt deel uit van het exitplan van Rome. De regering van premier Mario Draghi stelde woensdag een graduele afbouw van de coronarestricties voor, vanaf 26 april tot en met de zomer.
Zo zal er ook een 'coronapaspoort' komen voor wie wil reizen in de Laars. Het zogenaamde "groene paspoort" zal personen die volledig ingeënt zijn, toelaten om naar risicogebieden af te reizen waar er meer kans op besmetting is.
Voorts voert Italië opnieuw witte en gele zones in om gebieden met een laag of gemiddeld risico aan te duiden. In gele zones mogen restaurants en bars vanaf 26 april buiten eten serveren op de middag en 's avonds. Binnen blijft dat verboden.
Voorts gaan ook theaters, bioscopen en concertzalen opnieuw open, maar met een beperkt aantal aanwezigen.
De avondklok blijft behouden tussen 22 uur en 5 uur, ondanks toenemend verzet van onder meer restauranthouders. In witte zones start de avondklok pas om 23.30 uur, maar momenteel zijn er geen gebieden die in de laagste risicocategorie vallen.
Farmabedrijf Valneva start laatste studiefase voor vaccin
Het Frans-Oostenrijkse farmabedrijf Valneva start een klinische studie in fase 3 naar een kandidaat-vaccin tegen Covid-19. Het gaat om de laatste van drie studiefases, aldus het bedrijf.
De studie krijgt de naam 'Cov-Compare'. De vorsers zullen de immuunreactie bij hun vaccin VLA2001 vergelijken met die bij het vaccin van AstraZeneca, dat reeds op de markt is. Zowat 4.000 deelnemers zullen twee dosissen toegediend krijgen van een van de twee vaccins, aldus het biotechbedrijf. Het onderzoek wordt gevoerd in 25 Britse sites.
Indien de resultaten positief zijn, zal Valneva in de loop van de herfst toestemming vragen om het middel op de markt te brengen.
Eerder op de dag had Valneva al gemeld dat het met de individuele EU-lidstaten zal onderhandelen over het leveren van vaccins. De gesprekken met de EU schieten immers onvoldoende op, klinkt het.
Restaurants en musea in Denemarken na maanden weer open
In Denemarken zijn woensdag de cafés, restaurants en musea na een maandenlange sluiting opengegaan. Het leven in de hoofdstad Kopenhagen leek met gevulde terrassen min of meer als vanouds.
Het land met 5,8 miljoen inwoners besloot vorige week de samenleving vervroegd te heropenen nu de verspreiding van het virus onder controle lijkt te zijn. Scholen kunnen voor het eerst in vijf maanden weer fysiek onderwijs geven, maar in het secundair onderwijs gebeurt dat nog maar deels. Bioscopen, theaters en concertzalen moeten nog wachten tot 6 mei. Veel mensen werken nog wel vanuit huis.
"De pandemie is nog niet voorbij, maar het voelt alsof het laatste hoofdstuk is opengeslagen", zei een café-eigenaar in Kopenhagen. Bij het Nationale Museum wordt in tenten gecontroleerd of bezoekers een mondmasker dragen en een coronapas bij hebben. Die geeft aan dat iemand is gevaccineerd, in de afgelopen drie dagen negatief is getest of recent is hersteld van Covid-19. Wie binnen wil eten in een restaurant, heeft ook zo'n pas nodig. Reserveren is verplicht, maar voor het terras is dat niet nodig.
Meer dan 200 miljoen coronaprikken gezet in de Verenigde Staten
De VS zijn vandaag volgens president Joe Biden de grens van 200 miljoen coronaprikken gepasseerd. Dat gebeurde binnen honderd dagen sinds zijn aantreden. Aanvankelijk was het Bidens plan om binnen die 100 dagen zeker 100 miljoen prikken te zetten, maar dat doel werd al op de 58e dag gehaald.
Biden sprak tijdens een persconferentie van een "ongelooflijke prestatie" dat nu twee keer zoveel doses zijn toegediend. Door de miljoenen vaccinaties zijn mogelijk tienduizenden levens gespaard gebleven, stelde Biden. Er zijn in de VS tijdens de pandemie al officieel ruim 560.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat zijn er meer dan in ieder ander land.
Biden zei dat de VS in een nieuwe fase van de vaccinatiecampagne zijn beland. Sinds maandag kunnen alle Amerikanen vanaf 16 jaar gevaccineerd worden. De president benadrukte tijdens de persconferentie dat het vaccin gratis is en dat de vaccins nodig zijn om ook onder jongeren ernstige ziekte en sterfte te voorkomen. Lees hier meer.