Bekijk belangrijke updates
 1. 22/04/2021

  Frankrijk versoepelt vanaf 3 mei geleidelijk aan de maatregelen

  Vanaf 3 mei zal Frankrijk de coronamaatregelen stapsgewijs versoepelen. Premier Jean Castex heeft de kalender van de versoepelingen bekendgemaakt op een persconferentie. Fransen zullen zich vanaf 3 mei opnieuw verder mogen verplaatsen dan in een straal van 10 kilometer rond hun woning. Terrassen en niet-essentiële winkels zouden "rond midden mei" opnieuw kunnen openen, als de coronacijfers het toelaten.

  "De piek van de derde golf van de epidemie lijkt achter ons te liggen", zei Castex. De voorbije tien dagen was er een duidelijke daling van het aantal besmettingen. Ook de piek van het aantal ziekenhuisopnames is volgens de premier bereikt. De komende dagen zal het aantal opnieuw dalen, verzekert hij.

  Vanaf 3 mei zullen de beperkingen op het reizen overdag opgeheven kunnen worden, aldus de premier. Vandaag mogen Fransen zich niet verder verplaatsen dan in een straal van 10 kilometer rond hun woning. Half mei kunnen in Frankrijk winkels en terrassen weer open en mogen opnieuw sportieve en culturele activiteiten plaatsvinden.

  De versoepelingen zijn nog niet definitief. Ze zullen enkel kunnen als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Die voorwaarden kunnen in de loop van de tijd nog veranderen. De premier belooft dat er de komende dagen duidelijkheid zal komen.

  De kleuter- en lagere scholen zullen vanaf maandag 26 april opnieuw de deuren openen. Een week later, op 3 mei, volgen dan de middelbare scholen. Voor de heropening zijn "zeer strikte protocollen" opgesteld. Daarnaast zal er in het onderwijs massaal getest worden, aldus Castex.

  De avondklok "blijft tot nader orde" behouden en "we kijken midden mei (...) welke de epidemiologische situatie is", zei de premier ook.

 2. 22/04/2021

  Marc Noppen: "We staan niet te springen voor versoepelingen"

  Aan de vooravond van het nieuwe Overlegcomité benadrukt Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel in Jette, nogmaals dat de druk op intensive care groot blijft en de opnamecijfers amper dalen. Zeker in het Brussels gewest. Het enthousiasme voor grote versoepelingen is laag bij Noppen, die hoopt dat de bevolking haar burgerzin zal blijven aanspreken.

  In het UZ Brussel worden momenteel 66 Covid-19-patiënten verzorgd, waarvan 21 patiënten op intensieve zorg liggen. "Twintig tot 25 patiënten op intensieve zorg is doenbaar, maar daardoor is er minder plaats voor niet-Covid-patiënten. Verschillende ingrepen worden nu al een week of twee op de langere baan geschoven", vertelt Noppen. "Iedereen voorspelt dat het zal dalen en globaal genomen nationaal is dat zo, maar hier in de buurt bij de andere Brusselse ziekenhuizen en bij de huisartsen zien we ook een hoge positiviteitsgraad", vervolgt hij.

  De terrassen open op 8 mei, dat is het volgende vooruitzicht voor de bevolking. Indien de cijfers goed zijn en er minder dan 500 patiënten op intensive care liggen. Gelukkig gebeurt dat in openlucht, geeft Noppen aan, want daar is de besmettingskans lager.

  "Als je politiek iets moet dan liever een goed georganiseerd terras dan een vol café, maar we staan niet te springen. We weten dat het aantal besmettingen zal stijgen. Elke versoepeling leidt tot een toename van besmettingen en uiteindelijk hospitalisaties. De enige veranderende factor is de vaccinatiegraad bij ouderen die toeneemt", merkt hij op.

  "Of die vierde golf er komt hangt van ons allemaal af. Het is al wat losser dan het geweest is, dat weten we allemaal, maar ik hoop op de mensen hun burgerzin en verantwoordelijkheidsgevoel", besluit de CEO van het UZ Brussel. 

  Instanews image
  © Photo News — Marc Noppen
 3. 22/04/2021

  Problemen in fabriek Johnson & Johnson-vaccin in VS, Van Gucht ziet geen probleem op korte termijn voor ons land

  Een fabriek in Baltimore in de VS, waar het vaccin van Johnson en Johnson wordt gemaakt, is stilgelegd. De hygiëne deugt niet en het personeel is niet opgeleid. Het rapport is vernietigend. 

  "Op langere termijn zal dit misschien gevolgen hebben in ons land. We weten dat er in het verleden al vaccins van Johnson & Johnson naar de VS zijn gegaan. Op korte termijn zie ik niet meteen een groot probleem. Er zaten niet veel vaccins in de planning van Johnson & Johnson", zegt viroloog Steven Van Gucht in VTM Nieuws.

 4. 22/04/2021

  Van Gucht: "Klein beetje geduld kan wereld van verschil maken"

  Viroloog Steven Van Gucht vindt het enkel verantwoord om te versoepelen als het erg voorzichtig kan gebeuren. "Alleen als we het heel voorzichtig gaan doen: buiten en afstand houden. Als je naar de huidige cijfers kijkt, dan zie je dat het blijft hangen op een hoog plateau. We hadden gehoopt dat we al aan het dalen zouden zijn", zegt viroloog Van Gucht in de studio van VTM Nieuws. "In de ziekenhuizen zal het nog heel druk blijven tegen 8 mei."

  "Ik denk dat het plan voor de cultuur- en evenementensector iets te ambitieus is. Ik pleit voor voorzichtigheid in mei en juni. Ik zou niet te snel te grote evenementen organiseren. Als je kijkt naar Israël dan zie je daar een vaccinatiegraad van 60 procent. Er zijn geen grote evenementen, wel horeca open en kleinschalige zaken."

  "Als je te vroeg te veel gaat versoepelen, dan kun je eind juni - begin juli een opstoot krijgen", aldus Van Gucht. "Zeker voor de zorg is het belangrijk om te kunnen blijven volhouden. Een klein beetje geduld kan een wereld van verschil maken. De modellen tonen dat ook aan."

  "Men rekent op de aangekondigde versoepelingen. Als je de terrassen opent, is het belangrijk om dat onder strenge voorwaarden te doen. Enkel met je huishouden of knuffelcontact bijvoorbeeld. Zes uur sluiten is wel heel vroeg. Het maakt uit met wie je daar gaat zitten. Als je met je bubbel op een terras zit, is het risico niet groter dan dat je thuis zit op je terras. Als je met Jan en alleman afspreekt, is het risico natuurlijk wel groter."

 5. 22/04/2021

  Dalle rekent erop dat Overlegcomité protocollen jeugdzomer goedkeurt

  Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) rekent erop dat het Overlegcomité morgen de protocollen goedkeurt die hij samen met het jeugdwerk en zijn collega's van de andere gemeenschappen opstelde voor de komende zomer. Dat zei hij in het Vlaams Parlement na vragen van Jeremie Vaneeckhout (Groen) en Hannes Anaf (Vooruit).

  Dalle heeft het voorstel van de gemeenschapsministers vandaag overgemaakt aan eerste minister Alexander De Croo. "Het principe voor ons is dat de jeugdwerkzomer van 2021 minstens even goed moet kunnen verlopen als die van vorig jaar", aldus de minister. "Ik denk dat de sector en alle vrijwilligers recht hebben op duidelijkheid, zodat zij de voorbereidingen kunnen starten vanaf morgen."

  Dalle gaf wel toe dat de cijfers op dit moment niet rooskleurig zijn. "Ik denk dat, als de cijfers nog verbeteren, er later nog een versoepeling moet mogelijk zijn", zei hij.

  Instanews image
  © Vertommen — Benjamin Dalle