Bekijk alle updates
 1. 23/04/2021

  Overlegcomité blijft "voorzichtig" met evenementen in mei en juni

  Over de evenementen in de zomermaanden juli en augustus wordt pas op een volgend Overlegcomité beslist. Voor de maanden mei en juni blijft het Overlegcomité "zeer voorzichtig", zegt premier Alexander De Croo. "Het laatste wat we willen doen, is perspectief geven dat we niet kunnen waarmaken", aldus De Croo.

  Wat de maand mei betreft zal het vanaf 8 mei mogelijk zijn om buiten evenementen te organiseren tot 50 personen. Binnen zullen enkel testevenementen kunnen plaatsvinden. De bijkomende voorwaarde is ook dat 80 procent van de 65-plussers een eerste prik heeft gekregen en dat de situatie op intensieve zorg verbetert.

  Voor juni zullen onder bepaalde voorwaarden evenementen mogelijk worden tot 200 personen binnen en buiten. Bij die evenementen zijn een mondmasker en sociale afstand verplicht. Daarnaast moeten ook 8 op de 10 kwetsbare mensen een eerste dosis gekregen hebben en mogen er maximaal 500 bedden ingenomen zijn op intensieve zorg.

  Wat de zomermaanden juli en augustus betreft: daar zal een volgend Overlegcomité (dat zal plaatsvinden op 11 mei) over beslissen. "We moeten een klaar zicht hebben op wat mogelijk is. Voor de zomer kan je enkel een beslissing nemen als we meer zicht hebben op de situatie", aldus premier De Croo. 

 2. 23/04/2021

  Overlegcomité effent het pad voor zomerkampen

  Het Overlegcomité heeft vrijdag het pad geëffend voor de organisatie van de zomerkampen. Vanaf 25 juni worden activiteiten binnen én buiten mogelijk met maximaal 50 deelnemers, met de mogelijkheid om te overnachten. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon aangekondigd na afloop van het overleg tussen de verschillende regeringen.

  Vanaf 8 mei kunnen activiteiten binnen een sportclub of vereniging met 25 deelnemers buiten plaatsvinden en dat voor alle leeftijden. Publiek noch overnachtingen zijn toegelaten. Voor kinderen tot en met twaalf jaar kunnen activiteiten binnen met maximaal tien deelnemers

 3. 23/04/2021

  De Croo: "Buitenplan kan vanaf 8 mei in werking treden"

  "Het buitenplan kan vanaf 8 mei in werking treden als vaccinatiecampagne op zelfde manier voortgaat, en er is geen reden om aan te nemen waarom dat niet het geval zal zijn. Dat heeft premier Alexander De Croo vrijdag aangekondigd na aanloop van het Overlegcomité.

  Dat betekent dat de terrassen vanaf dan kunnen opengaan. Er zouden vier mensen aan tafel mogen zitten. Dat kunnen er meer zijn op voorwaarde dat het gaat om mensen uit hetzelfde huishouden. Er moeten een veilige afstand worden bewaard en de terrassen moeten om 22 uur sluiten.

  Instanews image
  © RV — .
 4. 23/04/2021

  Overlegcomité geeft om 18.15 uur persconferentie

  De persconferentie van het Overlegcomité zal plaatsvinden om 18.15 uur. U kan die hier rechtstreeks volgen straks.

 5. 23/04/2021

  Nog geen beslissing over zomerevenementen

  Over de evenementen in de zomer (juli en augustus) zijn de verschillende regeringen het nog niet eens geraakt: de standpunten lagen te ver uit elkaar. De onderhandelingen zullen nu verder gevoerd worden in de luwte. Ten laatste half mei zou er een beslissing worden gecommuniceerd.

  Voor juni is wel al beslist en kan er wel wat meer: daar wordt het voorstel van de expertengroep GEMS gevolgd om buiten 200 personen toe te laten op een evenement en binnen 75% van de CIRM-capaciteit - het protocol dat rekening houdt met de toegelaten densiteit en afstanden tussen toeschouwers.

  De aanwezigen moeten wel een mondmasker dragen, zitten en sociale afstand bewaren. Er zouden ook een aantal voorwaarden aan de organisatie van de evenementen gekoppeld worden, zoals een maximum van 500 bezette bedden op intensieve zorg. 

  De plannen voor mei blijven dezelfde. Bij georganiseerde activiteiten buiten zijn maximaal 50 personen toegelaten. Binnen kunnen enkel testevents doorgaan.

  Instanews image
  © ANP — (Archieffoto)