Bekijk belangrijke updates
  1. 25/04/2021

    België stuurt voor 3 miljoen euro medische hulp naar India

    België stuurt net als heel wat andere landen medische hulp naar het zwaar door corona getroffen India. Het gaat om 9.000 flacons van het antivirale geneesmiddel Remdesivir, ter waarde van 3 miljoen euro. Dat meldt minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit).

  2. 25/04/2021

    Nederland stelt vanaf maandag vliegverbod in voor India

    Nederland stelt een vliegverbod in voor passagiersvluchten uit India. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur vandaag bekendgemaakt. Het verbod gaat morgen in om 18 uur en geldt tot tenminste 1 mei. Vluchten met vracht en medisch personeel blijven wel toegestaan.

    Tegelijk maakte minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag vandaag bekend dat er via het Nederlandse en Internationale Rode Kruis 2,5 miljoen euro beschikbaar komt voor coronahulp wereldwijd, waarvan 1 miljoen euro voor India. Kaag noemt de snelle toename van het aantal coronagevallen in India "hartverscheurend om te zien".

    De bijdrage komt boven op de steun die Nederland al geeft via het COVAX-mechanisme van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om landen met onvoldoende middelen in vaccins te voorzien. Die extra bijdrage bedroeg 40 miljoen.

    Eerder op de dag hebben ook de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en de Europese Unie al toegezegd om India te helpen. Ze sturen onder meer beademingsapparatuur en vaccinbestanddelen.

    India kampt momenteel met een zware golf van een nieuwe variant van het coronavirus, die het zorgsysteem in het land ernstig onder druk zet. Zo is er een ernstig tekort aan zuurstof, voor patiënten die moeten worden beademd. Voor de vierde dag op rij had India zondag het hoogste aantal besmettingen ter wereld. Er werden bijna 350.000 nieuwe besmettingen en 2.767 nieuwe coronadoden gemeld.

    Instanews image
    © AP
  3. 25/04/2021

    Jambon geeft KVS groen licht voor testevenementen

    De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel kan woensdag van start gaan met een eerste testevenement. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), bevoegd voor Cultuur, heeft het licht op groen gezet. Dat meldt zijn kabinet vanavond. Later volgt ook een vergelijkend onderzoek in het Toneelhuis in Antwerpen.

    Eerder deze maand gaf de KVS al aan dat het, ongeacht de coronamaatregelen, de deuren op maandag 26 april zal openen met de voorstelling "Jonathan", van Bruno Vanden Broecke en Valentijn Dhaenens. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) had al zijn steun uitgesproken voor de tests, en nu krijgt de theaterzaal dus ook groen licht van Jambon. De KVS hoopt zo te onderzoeken of de luchtkwaliteit voldoende goed kan blijven, ook met een grotere zaalbezetting, omdat het risico op overdracht van infectieziekten sterk gerelateerd is aan de luchtkwaliteit.

    Om dat te testen is er een opschaalscenario uitgedacht. Maandag en dinsdag is er al twee keer een interne test van de procedures, woensdag start het echte werk. Dan wordt de zaal voor 20 procent gevuld, met 100 toeschouwers. Dat komt overeen met de strengste afstandsnormen die bij de heropening na de eerste lockdown, vorige zomer, van toepassing waren. Die test wordt herhaald op donderdag en vrijdag.

    In de week erop wordt het aantal aanwezigen verder opgeschaald, als de opvolging van de luchtkwaliteit goede resultaten oplevert. Op dinsdag 4 mei wordt de zaal voor 40 procent gevuld, op donderdag 6 en zaterdag 8 mei voor 50 procent. Als de monitoring van de luchtkwaliteit aantoont dat het risico op verspreiding van besmettingen via de lucht onaanvaardbaar hoog dreigt te worden, komt er geen verdere opschaling. Zo'n beslissing wordt genomen om 11 uur op de dag voor de voorstelling.

    De toeschouwers van deze testevenementen zijn verplicht de dag zelf een sneltest op corona te ondergaan, en de week erop een PCR-test. Er wordt ook gepeild naar de beleving van een theateravond met coronamaatregelen bij het publiek. 

    Voor het vergelijkend onderzoek in het Toneelhuis moeten de laatste details volgende week nog uitgeklaard worden.

  4. 25/04/2021

    Wereldwijde medische hulp voor India

    Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk sturen medische hulp naar India. In het land werden op een paar dagen tijd meer dan 1 miljoen nieuwe coronabesmettingen opgetekend, en de ziekenhuizen zijn niet voorzien op de grote toestroom van coronapatiënten.

    De Britse regering stuurt honderden zuurstofconcentrators en beademingstoestellen, zo kondigde premier Boris Johnson vandaag aan. Londen wil zo "de inspanningen steunen om de tragische verliezen van mensenlevens te voorkomen", klinkt het. Vandaag nog vertrekt een eerste vlucht, die dinsdagochtend vroeg in New Delhi moet landen. In de loop van volgende week vertrekken nog meer vluchten. In totaal stuurt Londen negen vluchten, met aan boord 495 zuurstofconcentrators en 140 beademingstoestellen.

    De Europese Unie heeft ook beloofd assistentie te sturen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel kondigde eerder al aan dat haar land voorbereidingen treft om "zo snel mogelijk" hulp te bieden. In Parijs is dan weer te horen dat de Franse regering "in de komende dagen een aanzienlijke steun in zuurstofcapaciteit" zal verlenen aan India.

    Ondertussen liet ook de Amerikaanse regering al weten dat ze "onmiddellijk" bestanddelen voor de productie van vaccins naar India zal sturen. Daarnaast zijn de VS ook bereid om "medicijnen, sneltests, beademingstoestellen en beschermingsmateriaal" te leveren, zei nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan.

  5. 25/04/2021

    Meer dan 10.000 coronadoden in Griekenland

    Sinds het begin van de coronapandemie zijn in Griekenland al meer dan 10.000 mensen overleden aan COVID-19. Dat blijkt zondag uit de statistieken van het Griekse volksgezondheidsagentschap (Eody).

    Eody meldde zondag 1.400 bevestigde besmettingen en 57 sterfgevallen in één dag. De totale balans van de pandemie in Griekenland komt daarmee op 333.129 bevestigde coronagevallen en 10.007 overlijdens. Ondertussen zijn de Griekse ziekenhuizen overbelast door de toestroom aan coronapatiënten. Momenteel liggen 816 mensen er op de afdelingen intensieve zorg.

    Desondanks is de regering de maatregelen die van kracht zijn tegen de verspreiding van het coronavirus, beginnen te versoepelen in de aanloop naar het toeristische seizoen dat midden mei normaal van start gaat. Zo mogen bars en cafés hun terrassen weer openen vanaf 3 mei