Bekijk alle updates
 1. 04/05/2021

  België neemt deel aan pilootfase Europees vaccinatiecertificaat

  België neemt vanaf vrijdag deel aan de eerste pilootfase van het Europese vaccinatiecertificaat, zo is vandaag bij de Europese Commissie vernomen. Het certificaat moet het makkelijker maken om te reizen binnen de Europese Unie tijdens het aanstaande zomerseizoen.

  Met het certificaat, dat wordt afgeleverd door de lidstaten, zullen reizigers over de hele Europese Unie kunnen bewijzen dat ze gevaccineerd zijn tegen Covid-19, een recente negatieve PCR-test hebben afgelegd of immuniteit hebben opgebouwd na een besmetting met het virus.

  De Commissie hoopt dat het systeem op 1 juni operationeel kan worden voor de lidstaten die hun technische huiswerk op orde hebben. De andere zouden tegen het einde van die maand aansluiten. Vorige week liet het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke verstaan dat België tegen midden juni klaar zou zijn.

  Volgens topman Frank Robben van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid is de ontwikkeling van het certificaat relatief eenvoudig. Alle vaccinaties worden geregistreerd in Vaccinnet en de resultaten van PCR-tests in een gegevensbank die wordt beheerd door Sciensano.

 2. 04/05/2021

  Oplossing gevonden voor problemen met boekingssysteem vaccinaties

  Het systeem waarmee burgers in Gent, Antwerpen en Wallonië hun vaccinatie kunnen boeken, werkt weer. Dat zegt Frank Robben, IT-verantwoordelijke voor de vaccinatiecampagne. Het systeem ging vandaag twee keer plat door de aanval op Belnet.

  In Vlaanderen wordt enkel in Gent en Antwerpen met het boekingssysteem gewerkt dat ook in Wallonië wordt gebruikt. Elders in Vlaanderen stuurt de overheid burgers een specifiek tijdstip waarop ze zich kunnen laten vaccineren. Brussel werkt met nog een ander systeem.

  De problemen zijn een gevolg van een grote aanval op Belnet, de internetprovider van ruim 200 overheidsdiensten, onderzoekscentra en onderwijsinstellingen. Die aanval is nog niet voorbij. Belnet krijgt hulp van een gespecialiseerd team van het federale cybersecuritycentrum.

  Instanews image
  © Photo News — Illustratiebeeld.
 3. 04/05/2021

  "836.000 mensen met onderliggende aandoeningen gevaccineerd tegen 23 mei"

  Vlaanderen is begonnen aan de vaccinatie van mensen met onderliggende aandoeningen. Dat zijn er in totaal 836.000 en zij moeten allemaal een eerste prik hebben gekregen tegen 23 mei. Dat zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke in zijn wekelijkse update in het Vlaams Parlement.

  De eerste Vlaamse vaccinatiecentra zijn al in de week van 19 april begonnen aan de mensen met onderliggende aandoeningen. Intussen zouden zo goed als alle centra moeten zijn gevolgd. Een derde van de populatie moet deze week gevaccineerd raken.

  De 65-plussers hebben intussen zo goed als allemaal de kans gekregen zich te laten vaccineren, wat ervoor zorgt dat 93,2 procent van hen intussen beschermd is met een eerste prik. Tegen het einde van de zomer moet elke volwassen Vlaming dan twee dosissen hebben gekregen. Het is de bedoeling om in juli al te starten met de zestien- en zeventienjarigen en in het najaar met de min-zestienjarigen.

  Instanews image
  © Photo News — Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V), archiefbeeld.
 4. 04/05/2021

  EU overschrijdt kaap van 150 miljoen vaccinaties

  De Europese Unie heeft de kaap van 150 miljoen inentingen met een coronavaccin overschreden, zo heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aangekondigd op sociale media. 40 miljoen Europeanen zijn reeds volledig gevaccineerd.

  "De vaccinatie wint aan snelheid in de EU: we hebben net 150 miljoen vaccinaties overschreden. Een kwart van alle Europeanen heeft een eerste dosis gekregen. We zullen voldoende doses hebben om 70 procent van de volwassenen te vaccineren in juli", zo tweette von der Leyen. In de 27 lidstaten wonen in totaal zo'n 450 miljoen mensen. 70 procent van de volwassenen komt volgens de Commissie neer op ongeveer 266 miljoen mensen.

  België bereikte eerder vandaag een nieuwe mijlpaal in de vaccinatiecampagne: vier miljoen vaccins werden namelijk tot nu toe al toegediend in ons land.

  Instanews image
  © AP — Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.
 5. 04/05/2021

  Beke voorstander van coronapas vanaf 11 juli: “Als iedereen de kans heeft gehad zich te laten vaccineren, moeten we vrijheid teruggeven”

  Komen er versoepelingen voor wie reeds gevaccineerd is, of niet? Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) moet dat kunnen, op voorwaarde dat die er pas komen eens iedereen die dat wil, de kans kreeg om zich te laten vaccineren. “Ik vind dat de pro’s doorwegen op de contra’s”, zegt hij daarover in het VTM Nieuws. 

  Na advies van de Gems-experten zal het Overlegcomité volgende week waarschijnlijk beslissen over eventuele versoepelingen voor gevaccineerden. Lees hier meer.

  Instanews image
  © BELGA — Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).